Olemme ajatelleet pian yrittää lasta, mitä teen Cipralex-lääkitykseni kanssa?

Käytän tällä hetkellä Cipralex-lääkitystä työuupumisen ja syömishäiriön takia. Olemme ajatelleet pian yrittää lasta, mitä teen lääkitykseni kanssa? Tulisiko lääkkeet lopettaa hyvissä ajoin ennen kierukan poistamista, vai onko mahdollista lopettaa vasta sitten, jos tulen raskaaksi?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Cipralex (vaikuttavana aineena essitalopraami) on toistaiseksi vielä melko uusi tulokas mielialalääkkeiden joukossa. Sen raskauden aikaisesta käytöstä ei ole kokemusta, joten sitä ei toistaiseksi suositella käytettäväksi raskauden aikana.

Sen sijaan aikaisemmin käyttöön tulleista, läheisesti essitalopraamia muistuttavista lääkkeistä kuten sitalopraamista ja fluoksetiinista on kertynyt tietoa, eikä niistä ole tullut viitteitä epämuodostumariskin lisääntymisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Cipralexin käyttö tulisi siis lopettaa siinä vaiheessa, kun raskautta yritetään. Epämuodostumariski on suurin raskauden ensimmäisinä viikkoina, joten ei tule odottaa siihen asti, kunnes raskaus todetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös loppuraskaudessa tämän lääkeaineryhmän lääkkeet voivat aiheuttaa vastasyntyneelle vaikeitakin, joskin palautuvia vieroitusoireita. Lääkeannos on syytä tarkistaa raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

Sinun tulee keskustella oman lääkärisi kanssa siitä, voidaanko lääkityksesi lopettaa vai onko syytä vaihtaa tilalle toinen lääke.

Cipralexia ei toistaiseksi suositella käytettäväksi myöskään imetyksen aikana.

Vauva 11/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

 

Nyt 2013 tämä artikkeli on hieman väärä, Cipralexin on todettu olevan yksi sikiöturvallisimmista mielialalääkkeistä. Itselläni oli Efexor mutta raskauden aikana Se vaihdettiin tähän Cipralexiin. Lääkitys lopetetaan pari vkoa ennen laskettua aikaa, ja jatketaan synnytyksen jälkeen normaalisti. Ei vaikuta imetykseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla