unarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista kutsutaan ovulaatioksi, ja nainen voi tulla raskaaksi vain ovulaation aikana. Kuva: Stocksnap.io
unarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista kutsutaan ovulaatioksi, ja nainen voi tulla raskaaksi vain ovulaation aikana. Kuva: Stocksnap.io

Kuukautiskiertosi on oltava kunnossa, jotta vauvanteossa tärppää.

Kuukautiskierto jaetaan kahteen vaiheeseen: munarakkulan kypsymisvaiheeseen ja keltarauhasen toimintavaiheeseen.

Keltarauhanen alkaa toimia suurin piirtein puolivälissä kiertoa sen jälkeen, kun munarakkula on puhjennut ja munasolu irronnut munasarjoista. Munarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista kutsutaan ovulaatioksi, ja nainen voi tulla raskaaksi vain ovulaation aikana.

Näistä merkeistä voit päätellä, että ovulaatio todennäköisesti tapahtuu:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Kierto on säännöllinen

Kuukautiskierron tavallinen pituus on 23–35 vuorokautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kierto on lyhyempi kuin 23 päivää, tilaa kutsutaan polymenorreaksi.

Jos taas kierto on pitempi kuin 35 vuorokautta, kyse on oligomenorreasta.

Sekä liian harva että liian tiuha kierto tarkoittavat yleensä sitä, että munarakkulan kypsyminen on syystä tai toisesta häiriintynyt eikä ovulaatiota tapahdu.

Myös jos kierron pituus vaihtelee kovasti kerrasta toiseen, hormonitoiminnassa saattaa olla häiriöitä. Toisaalta joillakin naisilla kierron pituus voi vaihdella jopa viikkoja, ja kaikki on silti kunnossa.

Jos vauvaa ei kuukausien yrityksistä huolimatta kuulu, vuotohäiriöistä kannattaa puhua gynekologille.

2. Kuukautisveren väri ja koostumus

Kun vuoto on kirkkaanpunaista tai tummanpunaista, se on normaalia. Medical Daily -lehti antaa nyrkkisäännön: kuukautisveri on normaalia, jos se muistuttaa karpalomehua. Jos sen sijaan estrogeenitaso on liian korkea, veri muistuttaa väriltään ja koostumukseltaan pakastettuja ja murskattuja mustikoita. Liian matala estrogeenitaso taas saa vuodon muistuttamaan mansikkahilloa.

Jos vuoto on vähäistä ja väriltään rusehtavaa, kohdun limakalvo ei todennäköisesti ole paksuuntunut kierron aikana riittävästi. Kohdun limakalvon pitää olla riittävän paksu, jotta alkio pystyy kiinnittymään kohtuun.

3. Valkovuoto on erilaista kierron eri vaiheessa

Muutokset valkovuodon määrässä ja koostumuksessa ovat yksi selvimmistä merkeistä, joka kertoo terveestä kuukautiskierrosta.

Heti kuukautisten jälkeen alkaa kuiva kausi, jolloin valkovuotoa ei juuri erity. Se johtuu matalasta estrogeenitasosta.

Kierron puoliväliä kohti estrogeenitaso nousee ja valkovuodon määrä lisääntyy selvästi. Ovulaation aikaan limaa erittyy eniten, ja se on koostumukseltaan kirkasta ja venyvää.

Jotkut naiset tuntevat ovulaation aikana jomotusta jommalla kummalla puolella alavatsaa, kun munarakkula puhkeaa ja irtoaa munasarjasta.

Heti ovulaation jälkeen vuoto vähenee, kunnes kuukautiset alkavat ja kierto alkaa alusta.

4. Välivuotoja ei esiinny (yhtä poikkeusta lukuun ottamatta)

Verinen vuoto kuukautisten ulkopuolella saattaa kertoa alhaisesta progesteronitasosta ja kierrosta, jonka aikana ovulaatiota ei tapahdu.

On kuitenkin yksi ajankohta, jolloin välivuoto on normaalia: tasan puolivälissä kiertoa, kun nainen ovuloi. Kun munasolu irtoaa munasarjasta, joillakin naisilla ilmenee kevyttä veristä vuotoa.

Vauvan Ovulaatiolaskuri

Lähteet:
Mind Body Green: 5 Signs You Have A Healthy Menstrual Cycle
Naistentaudit ja synnytykset (Duodecim)
Odottavan äidin käsikirja (Duodecim)

Sisältö jatkuu mainoksen alla