Muuten iloinen ja ihana 2,5-vuotias tyttäremme on tehnyt öistämme painajaismaisia. Hänellä on ongelma, joka koskee pissaamista.

Muuten iloinen ja ihana 2,5-vuotias tyttäremme on tehnyt öistämme painajaismaisia. Hänellä on ongelma, joka koskee pissaamista. Iltaisin hän alkaa hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa itkeä, että pissa tulee housuihin ja vaatii ennen nukahtamista päästä potalle muutaman minuutin välein. Jos pissaa ei tule, alkaa taas itku ja potalle pyytäminen. Lopulta hän nukahtaa, kun on aivan poikki itkemisestä ja potalla ravaamisesta.

Sama toistuu yöllä. Hän ei ikään kuin uskalla antaa unen tulla, vaan pelkää että pissa tulee housuihin, vaikka olisi juuri käynyt potalla ”varmistamassa”. Tyttäremme ei käytä yöllä vaippaa, ja vahinko on sattunut kaksi kertaa. Päivällä potalla käymisen suhteen ei ole ongelmia.

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Kuivaksi opettelu on monelle pienelle ihmiselle kova juttu, ja samaan veneeseen on nyt joutunut teillä koko perhe. Tärkein asia on nyt se, että illan ja yön pissapeikko ja pelot saadaan karkotettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska tyttönne osaa jo vallan hienosti käydä päivisin pissalla ja vahinkoja­ on sattunut vain muutama, suosittelen potan, tai toisen sellaisen, sijoittamista nyt puoleksi vuodeksi­ hänen sänkynsä viereen. Samalla voitte sopia, että kaksi pissakertaa ennen nukkumaanmenoa on sopiva määrä, sillä hän on 2-vuotias. Tämä on selkeä ja ymmärrettävä ohje 2-vuotiaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ottakaa käyttöön myös tarravihko, johon hän saa aina tarran, kun kaksi pissakertaa on illan aikana toteutunut. Hän on jo niin iso, että lähtee innolla keräämään tarroja­ omaan tarravihkoon. Kun kymmenen yön tarrat on saatu, menette ostamaan yhdessä jonkun hänen suosikki­juttunsa, jonka olette sopineet etu­käteen. Tavaran sijaan voitte myös vaikka sopia, että hänellä on ison tytön merkiksi meno äidin ja isän kanssa esimerkiksi jäätelölle, hampurilaisille tai huvipuistoon. Kymmentä yötä ei tarvitse mennä peräkkäin hyvin, mutta kun tämä määrä­ on kasassa, ollaan ongelman ratkaisun kanssa yleensä jo paremman puolella.

Kun potta on sängyn vieressä, ei jatkuvaa ravausta pissalla enää tarvita.

Voimia pissataisteluun! Uskallan luvata, että muutamassa viikossa tilanne on perheessänne jo selkiämässä.
On myös hyvä tarkistuttaa, ettei tytön pissahädän takana ole pissatulehdusoireita.

Vauva 11/2009

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla