Täytyykö maitoa pumpata pois ennen imetystä? Lastenlääkäri vastaa.

Olen parikuisen vauvan imettävä äiti. Silloin tällöin olisi mukava nauttia saunajuoma tai lasi viiniä. Alkoholinkäytöstä imetysaikana tuntuu kuitenkin löytyvän aika vähän tietoa. Selvää on, ettei lasta tule käsitellä päihtyneenä, mutta miten on – pitääkö alkoholiannoksen nauttimisen jälkeen odottaa, jotta maidossa ei ole alkoholia? Täytyykö maitoa pumpata pois ennen imetystä? Muuttuuko maidon maku?

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Äidin nauttima alkoholi kulkeutuu äidinmaitoon. Maidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus. Toisaalta alkoholi häviää maidosta samaa tahtia kuin muualtakin elimistöstä.

Rintarauhasissa oleva maito ei siis ole varastossa elimistön ulkopuolella, vaan maidon alkoholipitoisuus muuttuu ja tasoittuu kuten verenkin alkoholipitoisuus. Kun äidin veressä ei enää ole alkoholia, ei sitä ole äidinmaidossakaan, joten pumppaamisella ei ole lapsen saaman alkoholimäärän kannalta merkitystä.

Käytännössä veren ja rintamaidon alkoholipitoisuus on suurimmillaankin vain promilleja, joten alkoholimäärä, jolle lapsi imettävän äidin alkoholinkäytön vuoksi altistuu, on hyvin pieni. Esimerkiksi alkoholipohjaisista D-vitamiinitipoista hän saa saman alkoholimäärän kuin äidin imettäessä kahden viinilasillisen jälkeen.

Imettävän äidin nauttiman alkoholin määrälle ei voida asettaa turvallista rajaa. Se tiedetään, että kohtuullisella alkoholinkäytöllä ei ole todettu olevan merkittäviä suoria haittavaikutuksia lapseen.

Jos äiti on nauttinut vain kohtuullisesti alkoholia, imettäminen on lapsen edun mukaista. Aivan merkityksen asia maidon alkoholipitoisuus ei kuitenkaan ole. Tutkimuksissa on todettu, että alkoholi vaikuttaa maidon makuun ja tuoksuun ja sitä kautta lapsen imemishaluun. Pienetkin alkoholimäärät voivat myös vaikuttaa muun muassa lapsen unen laatuun.

Imettävän äidin alkoholinkäytössä olennaisinta ei ole lapsen maidosta saaman alkoholin määrä, vaan alkoholin vaikutukset äitiin ja sitä kautta lapseen. Sama koskee luonnollisesti myös isää.

Lasta hoitavan aikuisen huomattava humala on suorastaan vaarallista, ja kohtuullinenkin päihtymys vaikuttaa esimerkiksi vuorovaikutukseen. Varsinkin usein toistuessaan se voi olla lapselle haitallista.

Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö täytyy erottaa imettämisen aikaisesta. Odottajan nauttima alkoholi kulkeutuu istukan kautta sikiöön, ja koska sikiön elimistöstä alkoholi poistuu tavallista hitaammin, voi sikiön humalatila olla suurempi kuin äidin. Myös alkoholin haittavaikutukset ovat
isompia kuin aikuiselle. Äidin raskaudenaikainen alkoholinkäyttö voi pahimmillaan vaurioittaa sikiötä pysyvästi.

Vauva 11/2013

Vierailija

Voiko imettävä äiti juoda saunaoluen?

Siis eihän se vauva voi MITENKÄÄN juoda maitoa niin paljon, että menehtyy siihen, että äidin veressä on PROMILLEJA 2-2,5!!! Sehän tarkoittaisi kymmeniä ja kymmeniä litroja! Eiköhän siinä oo ennemmin nyt käynyt niin, että se pöhnäinen äiti on tainnut antaa ryypyt sille muksulle omasta lasistaan. Jos oot juonut muutamankin annoksen alkoholijuomia ja sitten imetät, niin sillä tavoin ei kyllä lasta alkoholimyrkytykseen tapeta. Ei, vaikka epäilijät sanoisivat mitä. Tuhannesosia, ihmiset hyvät,...
Lue kommentti
Vierailija

Voiko imettävä äiti juoda saunaoluen?

No äkkiähän tätä hieman lasketaan. Joa 65kg painoinen av-mamma juo 7 keskiolutta, niin hänen veren alkohlipitoisuus on noin 2 promillea http://promillelaskuri.fi/ Äippä on siis juonut alkoholia noin 110g. Oletetaan että rintamaidossa on sama 2 promillea kuten veressä (en tiedä onko, mutta oletetaan että on, tuskin siinä ainakaan enempää on). Jos lapsi juo maitoa 2 desiä, niin hän saa alkoholia 0,4g ja jos lapsi painaa vaikka 5kg, niin hän on sen jälkeen 0,1 promillen humalassa. Samanlaiseen...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt