Poikamme, 8 kk, painaa yli 13 kg ja pituutta on 74 cm. Hän ei ole edes yrittänyt lähteä ryömimään. Pitäisikö ruoan määrää vähentää?

Poikamme, 8 kk, painaa yli 13 kg ja pituutta on 74 cm. Hän ei ole edes yrittänyt lähteä ryömimään. Poika syö aamiaisena puuroa, lounaana kasvissosetta, välipalana jugurttia tai hedelmää, päivällisenä lihasosetta ja illallisena vielä puuroa. Joinakin päivinä kaikki, mitä tarjotaan, menee. Lisämaitoa vauva ei juo lainkaan. Imetän vauvaa yhä myös yöllä pari, kolme kertaa. Vettä koetan tarjota aina ruokien jälkeen ja välillä muutenkin mukista.

Mistä päästä ruoan määrää pitäisi vähentää? Miten yöimetyksen saisi loppumaan? Olisi jo mukava nukkua edes yksi yö illasta aamuun. On ehdotettu veden antamista yöllä, mutta kun vauva itkee silmät kiinni, niin miten sen veden saa mukista suuhun tai edes itkun loppumaan, kun toinen hamuaa rintaa? Oma lukunsa ovat lihavan vauvan ihopoimut, erityisesti kaulassa. Niitä yritetään putsata, kuivata, talkata ja silti ne hautuvat. Vastasyntyneestä asti vauva on ollut kova syömään, imettää piti läpi vuorokauden ja silti antaa vielä lisämaitoa. Vauvan isä on pitkä mies ja suvussa on ollut useita pulleahkoja vauvoja.

Yleislääkäri Krista Korhonen: Kasvukäyrien mukaan lapsenne pituuteen suhteutettu ylipaino on tällä hetkellä n. 30 prosenttia. Tällainen ylipaino imeväisellä ei ole kovin suuri harvinaisuus neuvola-aineistossa. Imeväisikäisen ylipaino ei kuitenkaan korreloi tulevaan ylipainoon. Suomalaisessa tutkimuksessa kuuden kuukauden iässä mitattu painoindeksi ei ennustanut murrosiän lihavuutta, mutta seitsemän vuoden iässä todettu ylipaino lisäsi 15-vuotiaana todettavan ylipainoisuuden riskin yli kolminkertaiseksi. Oma pitkäaikainen kokemukseni neuvolalääkärinä on samanlainen. Vauvaikäiset rintaruokinnalla olevat vauvat ovat usein pullukoita, mutta paino tasaantuu, kun pikkuhiljaa siirrytään tavanomaiseen, muun perheen ruokavalioon. Ruokamäärien rajoittamiseen tässä iässä ei ole perusteita.

Painoa ja pituutta ei kuitenkaan voi arvioida pelkän yksittäisen mittauksen perusteella vaan aina pitäisi nähdä kasvukäyrä kokonaisuudessaan. Äkilliset muutokset aiemmasta voivat nimittäin olla merkki sairaudestakin, mikä on tietysti poissuljettava. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnassa paino nousee ja samanaikaisesti pituuskäyrä laskee. Nykyisin kuitenkin synnynnäiset kilpirauhasen vajaatoiminnat seulotaan vastasyntyneiden napaverinäytteistä, mutta mikään seula ei ole koskaan sataprosenttinen. Myös muutamiin muihin harvinaisiin sairauksiin voi kuulua painon selittämätön nousu. Uskoisin, että tällaiset asiat on otettu huomioon käydessänne neuvolatarkastuksissa. Lapsen pituutta arvioitaessa on taas aina otettava huomioon vanhempien pituudet sekä niiden mukainen lapsen ennustepituus.

Pullukat lapset ovat joskus motorisesti hieman laiskasti kehittyviä. Laiskasti liikkuva lapsi ei myöskään kuluta energiaa yhtä paljon kuin aktiivisesti liikkuva, mikä omalta osaltaan vähän lisää ylipainoa. Tässä iässä lapsen motorisen kehitysasteen vaihtelu on varsin huomattava. On pieni joukko lapsia, jotka tyytyvät olemaan paikoillaan, korkeintaan pyörivät vähän akselinsa ympäri, kun taas kehittyneimmät saattavat nousta seisomaan ja ottaa tuetta jopa muutamia askeleita. Suurin osa lapsista kuitenkin lähtee seurannassa liikkumaan täysin normaalisti. Tosin laiskemmin liikkuville lapsille saatetaan suositella tihennettyjä neuvolakäyntejä tilanteen seuraamiseksi.

Yösyöminen ei tässä iässä ole enää tarpeellista ja siitä pitäisi ehdottomasti päästä eroon. Monenlaisia kikkoja on tarjolla. Esimerkiksi isä voi huolehtia ainakin osaksi yöhyssyttelyistä, jolloin tissiä ei ole tarjolla. Mikäli mahdollista, yökylä tai viikonloppu esimerkiksi mummolassa voi auttaa. Kotioloissa ja vanhempien ollessa kotona päähän taputtelu ja rauhoittelu yöllä vauvan herätessä voivat auttaa, mutta lasta ei pidä nostaa viereen vaan pikkuhiljaa siirtyä pois vauvan sängyn vierestä. Lisää vinkkejä voi kysyä neuvolan terveydenhoitajalta. Pullukan vauvan ihopoimujen hoitoon talkki lienee parasta. Aika kuitenkin korjaa tämän ongelman. Mikäli taipeet infektoituvat, kannattaa tilanne selvittää neuvolalääkärille.

Vauva 8/2008

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.