Viiden kuukauden ikäinen vauvamme on nukkunut aina vieressäni. Miten saisin vauvan nukkumaan yöt pinnasängyssä?

Viiden kuukauden ikäinen vauvamme on nukkunut aina vieressäni. ”Kainalokäpysemme” menee nukkumaan samaan aikaan kanssani ja herää kymmenen minuutin sisällä siitä, kun olen noussut. Jos käyn yöllä esimerkiksi vessassa, hän havahtuu helposti itkemään. Hän nukkuu erityisesti aamuyöstä varsin levottomasti. Lisäksi sängystä putoaminen on kohta entistä helpompaa, kun vauva lähtee kierimään ja ryömimään. Olen yrittänyt totuttaa vauvaa pinnasänkyyn päiväunilla. Miten saisin totutettua vauvan nukkumaan myös yöt pinnasängyssä?

Psykologi Essi Juvakka vastaa: Jotta sinun ja Kainalokäpysenne uni paranee ja saat aikuisena ihmisenä myös itse päättää uniajoistasi, kannattaa uniasiaan tarttua pikaisesti. Uuden opetteleminen voi kuitenkin viedä aikaa, mutta on myös täysin mahdollista, että pinnasängystä tulee varsin helposti kiva nukkumapaikka.

Jotta muutos tapahtuisi mahdollisimman varovasti, aseta pinnasänky aivan sänkysi viereen, jotta saat kädelläsi ”huijattua” vauvaa siihen, että äiti on edelleen lähellä. Jatkossa kannattaa kuitenkin nukuttaa vauvaa säännöllisesti pinnasänkyyn, vaikka se viekin tulevina viikkoina selvästi enemmän aikaa. Kun sängyt ovat vierekkäin, se auttaa yöllä sinuakin, sillä vauvan herätessä sinun ei tarvitse nousta ylös, vaan voit auttaa tuttia suuhun tai taputella selästä suoraan makuulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikkuhiljaa lapsi tottuu nukkumaan myös ilman äidin jatkuvaa läsnäoloa. Harjoittelua vaatii nyt kuitenkin se, että nukkuminen tuntuu varsin erilaiselta, koska nukkumatuntuma on erilainen, eikä vieressä ole lämpöä antamassa koko aikaa joku. Tämä muutos kannattaa kuitenkin tehdä, sillä se parantaa varmasti teidän molempien unta ja sitä kautta omaa jaksamistasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jaksa siis olla uuden nukkumisen kanssa jämäkkä ja sinnikäs. Aluksi lapsi saattaa protestoida, ettei äitikin nuku, kun hän nukkuu. Päiväunilla voit kokeilla, että otat unentulovaiheessa tuolin pinnasängyn viereen tai yllät makuultasi pitämään kättäsi laajalti lapsen päällä samalla rauhallisesti taputtaen. Vaikka hän vaatisi päästä ihan äidin viereen nukkumaan, jatka tätä sinnikkäästi. Pikkuhiljaa sama keino riittää myös yöllä herätessä.

Lapsi on vielä hyvin pieni, joten aivan yksin nukahtamista ei kannata odottaa. Lapset ovat hyvin erilaisia sen suhteen, onnistuuko heidän kanssaan se, että heidät vain jätetään yksin sänkyyn hakemaan unta. Toisille ei itse nukkuminen onnistu vielä isompanakaan, vaan lapsi tarvitsee joka kerta vähäksi aikaa aikuisen viereen ennen unen tuloa. Tässä puuhassa vanhempien kannattaakin vuorotella, jotta sekä äiti että isä ovat yhtä hyviä nukuttajia.

Vauva 12/2009

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla