Millainen sänky ja patja vauvalle? Lue Vauvan sänkyopas

Vastasyntynyt ei välttämättä tarvitse elämänsä ensimmäisiksi viikoiksi oikeaa sänkyä, sillä äitiyspakkauksesta ja pakkauksen mukana tulevasta vaahtomuovipatjasta saa pienelle riittävän hyvän ensisängyn. Vasta kun vauva vähän kasvaa, oman pinnasängyn hankkiminen on ajankohtaista.

Kiinnitä sänkyä hankkiessasi huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

 • Kaikkien EU-alueen markkinoilla olevien pinnasänkyjen pitää läpäistä tiukat turvallisuusvaatimukset, joten uutena ostettu pinnasänky on yleensä turvallinen. Silti on hyvä itse tarkistaa, että sänky on ehjä. Pinnojen etäisyys ei saa olla suurempi kuin 7 senttiä, jotta vauvan pää ei mahdu pinnojen väliin. Tarkista myös, että sänky on kaikin puolin tukeva ja vankka ja että sängyssä ei ole teräviä kulmia. Jos sängyn ostaa tai saa käytettynä, sen huolellinen tarkistaminen on kahta tärkeämpää.
   
 • Sängyn pohjan pitää hengittää. Sälepohjainen on parempi kuin vaneripohjainen. Markkinoilla on myös erikoisuuksia, kuten puusta ja paperinarusta valmistettuja ensisänkyjä sekä riippukehtoja.
   
 • Sängyt, joiden pohjan tai reunan korkeutta voi säätää, ovat käteviä. Kun vauva on pieni, pohjan voi pitää korkealla, jolloin vauvan nostaminen ja laskeminen on helpompaa. Kun lapsi kasvaa, pohjaa on laskettava, jotta taapero ei tipahda sängystä.
 • Joissain malleissa on irrotettava laita, jolloin pinnasängyn saa aivan kiinni vanhempien vuoteeseen.
 • Haluatko sängyn, jossa on pyörät? Pyörällinen sänky on kätevä siivotessa tai jos sänkyä aikoo muuten siirrellä.
 • Joissain sängyissä pystyy säätelemään myös päädyn kaltevuutta. Ominaisuus on hyvä esimerkiksi silloin, kun lapsella on korvatulehdus ja pääpuolta on nostettava.
 • Joidenkin sänkyjen alle voi ostaa laatikoston, jossa voi säilyttää esimerkiksi petivaatteita. Muutamiin sänkyihin saa ostaa myös keinujalat, jolloin vauvaa voi heijata kuin kehdossa.
   
 • Jotkut pinnasängyt kasvavat lapsen mukana. Ne käyvät vuoteeksi vielä kouluikäiselle.

 

Hanki patja uutena

Sängyn voi ostaa käytettynä, mutta patjan on hyvä olla uusi. Jos olet varma, että patja ei ole koskaan päässyt kostumaan, käytettykin käy.

Patjaa hankkiessasi mieti seuraavia asioita:

 • Pieni lapsi nukkuu yli puolet vuorokaudesta, joten hyvä patja on tärkeä. Lapsi myös hikoilee paljon, jopa enemmän kuin aikuinen, joten patjan materiaalin on hyvä olla hengittävä.
   
 • Pinnasänkyjen standardikoot ovat Suomessa 110x55 cm ja 120x60 cm, mutta muunkin kokoisia sänkyjä markkinoilta löytyy. Jos patja on sänkyyn liian pieni, vauvan käsi tai jalka saattaa joutua patjan ja pinnojen väliin.
   
 • Patjoja on eri materiaaleja ja hinnat vaihtelevat niiden mukaan. Tavallisimmat patjamateriaalit ovat vaahtomuovi ja vanu, mutta lisäksi löytyy esimerkiksi joustinpatjoja, futonia ja luonnonkuitua. Tarkista, että patjassa ei ole allergisoivia materiaaleja. Joissain patjoissa on antibakteerisuoja, joka ehkäisee bakteerien kasvua ja vähentää allergiariskiä.
   
 • Vauvan patjan pitää olla riittävän jämäkkä ja vähintään 5 senttiä paksu. Markkinoilla on kaksipuolisia patjoja, joiden napakampaa puolta käytetään pienelle vauvalle ja pehmeämpää puolta isommalle lapselle. Kääntöominaisuus on kätevä, sillä lapsen paino jopa viisinkertaistuu patjan käyttöiän aikana.
   
 • Pestävä petauspatja suojaa paksumpaa patjaa. Patja kannattaa suojata myös esimerkiksi äitiyspakkauksen mukana tulevalla froteemuovilla. Muovi kannattaa laittaa petarin alle, sillä suoraan lakanan alla oleva muovi hiostaa.

Pesän tuntua peitolla

Vastasyntyneen peitoksi käy hyvin äitiyspakkauksen mukana tuleva ohut peite. Tyynyä vastasyntynyt ei tarvitse, se saattaa olla vauvalle jopa vaarallinen. Vasta lähempänä yksivuotissyntymäpäiviä lapselle voi ostaa ohuen tyynyn.

Vaihtoehto peitolle on unipussi. Monet vauvat tuntevat siinä olonsa turvalliseksi, nukkuvat paremmin eivätkä liikkuvaisimmatkaan tapaukset saa potkittua jalkojaan paljaiksi.

Markkinoilla on myös kapalopeittoja, jotka käyvät hyvin vastasyntyneille vauvoille. Pinnasänkyyn on hyvä laittaa myös reunasuojukset. Ne luovat turvallisen pesän tuntua ja suojaavat liikkumaan oppinutta vauvaa kolhuilta.

Asiantuntijana Noora Vakkuri, Lastentarvike Oy. Lähteinä lisäksi valmistajien nettisivut

Vauva 11/2008

 

Lue myös:

» Tassuhoito rauhoittaa vauvan
» Kymmenen kysymystä vauvan unesta
» Näin kapaloit vauvan
» Vinkit vanhempien hyvään uneen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuulemma laitetaankin. Ja lääkäri on suositellut jos vauva on kipeä, saa paremmin henkeä. Meillä ei koskaan voitu kohottaa sillä vauva oli syntymästä asti niin aktiivinen että onnistui rullaamaan jalkopäähän jos pääty oli vähänkin koholla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla