Vauvan sängyn voi ostaa käytettynäkin mutta patjan pitää olla mielellään uusi ja laadukas.

Hyvä sänky on...

1. Turvallinen. Uutena ostettuun voi luottaa, sillä EU:n markkinoilla olevien sänkyjen on täytettävä tiukat turvallisuusvaatimukset. Jos ostat sängyn käytettynä, tarkista, että se on ehjä ja ettei pinnojen väli ole suurempi kuin 6,5 senttiä.

2. Käytännöllinen. Jos sängyssä on säädettävä pohja, sen voi laittaa aluksi yläasentoon, jolloin vauva on helppo nostaa ja laskea sänkyyn. Kun lapsi oppii liikkumaan, pohjaa lasketaan.

3. Mukava. Moni vauva rauhoittuu kehdon keinuvaan liikkeeseen. Moni pitää myös pesämäisestä pedistä. Pesän tuntua voi luoda tavalliseen pinnasänkyynkin esimerkiksi pienentämällä nukkumatilaa rullalle käärityllä peitolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Pitkäikäinen. Laadukkaat sängyt kestävät lapselta toiselle, ja tunnettujen merkkien jälleenmyyntiarvo on hyvä. Jos sängyssä on säädettävä pohja ja mahdollisesti irrotettavat laidat, lapsi voi nukkua ensisängyssään pitkälle leikki-ikään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hengittävä. Pohjan pitää hengittää. Sälepohjainen tai rei’itetystä vanerista tehty pohja on parempi kuin umpivanerinen.

Hyvä patja on...

1. Uusi. Jos olet varma, että patja ei ole päässyt koskaan kostumaan, käytettykin käy.

2. Jämäkkä. Vauvan patjan on hyvä olla tukeva ja vähintään viisi, mielellään kymmenisen senttiä paksu. Markkinoilla on myös patjoja, joiden toinen, pehmeämpi puoli on tarkoitettu pienelle vauvalle ja napakampi puoli otetaan käyttöön lapsen kasvaessa. Joissakin käännettävissä patjoissa toinen puoli on kesäpuoli ja toinen lämpimämpi talvipuoli.

3. Oikean kokoinen. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että patja on tarkalleen sängyn kokoinen. Jos patja on sänkyyn liian pieni, vauvan käsi tai jalka saattaa joutua patjan ja pinnojen väliin. Tarkista siis sängyn koko ennen kuin lähdet patjaostoksille.

4. Hengittävä. Lapsi hikoilee enemmän kuin aikuinen, joten patjan materiaalien on hyvä olla hengittäviä. Patjojen materiaalit vaihtelevat vaahtomuovista vanuun ja jousituksista luonnonmateriaaleihin, kuten kookokseen ja villaan. Hintahaitari on muutamasta kympistä yli 350 euroon. Vauvalle riittää mainiosti napakka, vaahtomuovista valmistettu peruspatja.

5. Helppo puhdistaa. Erityisen tär­keää on se, että patja on helppo pitää puhtaana. Irrotettava päällys on kätevä – kun patjalle pääsee pissa tai puklu, päällyksen voi pestä 60 asteessa ja patjan kuivata ja tuulettaa pystyasennossa. Jotkut patjat ovat kokonaan vesipestäviä. Hygieenisyyden vuoksi patja on hyvä ostaa uutena, vaikka sängyn ostaisikin käytettynä. Näin voi olla varma, ettei patja ole kostunut ja päässyt kenties kehittämään hometta.

6. Ei allergisoiva. Varmista, ettei patjassa ole allergisoivia materiaaleja. Joissakin patjoissa on antibakteerisuoja, joka ehkäisee bakteerien kasvua ja vähentää allergiariskiä.

Vauva 11/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla