Pulauttelu kuuluu vauvan arkeen. Joskus vaivana on refluksitauti, ja silloin on syytä hakea apua.

Pulauttelu kuuluu vauvan arkeen. Joskus vaivaan on kuitenkin syytä hakea apua.

Miksi vauva pulauttelee?

Pienillä vauvoilla on pieni vatsalaukku ja nopeasti maitoa hörppivä vauva syö usein liikaa. Koska vatsalaukun ja ruokatorven välissä oleva sulkija on vauvoilla vielä löysä, he pulauttavat ylimääräisen maidon helposti ulos. Käytännössä kaikki vauvat pulauttelevat viikon tai kahden iästä lähtien.

Miten paljon vauva normaalisti pulauttelee? Milloin pulautusten määrästä on syytä huolestua?

Normaalisti vauva pulauttaa heti syönnin jälkeen. Jos vauva pulauttaa vielä tunti tai kaksi ruokailun jälkeen tai useita kymmeniä kertoja päivässä, pulauttelu on epänormaalin runsasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kannattaako vauvaa imettää aina, kun vauva tuntuu sitä vaativan? Voiko vauva ylensyödä?

Vauvaa voi syöttää lapsentahtisesti, jos vauvalla ei ole mitään oireita, mutta jos vauva kärsii ylenmääräisestä pulauttelusta ja ilmavaivoista, kannattaa pitää vanhanaikainen, parin kolmen tunnin väli ruokailuissa, jotta ruoansulatuselimistö saa aikaa levätä. Vauva saattaa ylensyödä myös siksi, että hakee rinnalta turvaa ja lohtua kipeään oloonsa. Vauvaa kannattaa lohduttaa jollain muulla tavalla kuin imettämällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä refluksi tarkoittaa?

Oikeastaan kaikki pulauttaminen on refluksia eli ruoan takaisinvirtausta vatsalaukun puolelta ylös ruokatorveen. Jos refluksi aiheuttaa vauvalle hankalia oireita, kyse on refluksitaudista.

Millaisia oireita refluksitauti aiheuttaa?

Refluksitautia voi epäillä, jos pulautuksiin liittyy kivuliaisuutta ja itkuisuutta. Refluksitaudin oireista kärsivät vauvat yrittävät vääntäytyä pystyyn ja vetävät selkäänsä ja niskaansa ylijännittyneiksi estääkseen happaman sisällön nousemista ylös ruokatorveen. Vauva ei ehkä viihdy vatsallaan ja hänen hengityksensä saattaa kuulostaa rohisevalta ja limaiselta.

Joskus refluksitauti altistaa myös hengitystieinfektioille ja lapsi sairastuu tavallista herkemmin korvatulehduksiin. Vauva saattaa saada myös rintaraivareita eikä suostu syömään, koska tietää syömisen aiheuttavan ikäviä vaivoja. Refluksitaudin eräs muoto on silent-refluksi, johon ei liity ylenmääräinen pulauttelu. Silent-refluksia sairastavat vauvat nieleksivät runsaasti, kun he yrittävät pitää ylös nousevan happaman mahalaukun sisällön vatsassaan. Happaman sisällön nouseminen ruokatorveen voi aiheuttaa myös hikkaa. Silent-refluksi saattaa olla jopa tavallista pulauttelutautia hankalampi, koska siinä hapan mahalaukun sisältö seilaa ruokatorvessa edestakaisin.

Ennen sanottiin, että refluksitaudista ei ole kyse, jos vauvan paino kehittyy normaalisti. Pitääkö tämä paikkansa?

Ei. Joidenkin refluksista kärsivien vauvojen paino saattaa päin vastoin kulkea yläkäyrällä, jos he hakevat usein lohtua rinnalta.

Mistä refluksitauti johtuu?

Refluksitautiin sairastuvilla vauvoilla vatsalaukun ja ruokatorven sulkija on poikkeuksellisen löysä tai ruoan takaisinvirtausjohtuu muista rakenteellisista seikoista. Refluksitauti voi johtua myös ruoka-aineallergioista. Noin joka kolmannella tai ehkä jopa puolella refluksitaudista kärsivistä saattaa olla taustalla ruoka-aineallergia.

Refluksitauti todetaan mittaamalla vauvan ruokatorven happamuus nenästä ruokatorveen laitettavan letkun kautta. Onko tutkimus aina välttämätön?

Ei. Monesti oireet kertovat selvästi sen, milloin on kyse refluksitaudista. Diagnosoinnin apuna voidaan käyttää pH-mittausta, jos oireet ovat epämääräisiä tai hoito ei tunnu auttavan. Siinä tapauksessa myös ruokatorven ja mahalaukun tähystys saattaa olla tarpeen.

Onko refluksitautia syytä hoitaa vai pitääkö vain odottaa, että tauti menee ajan myötä ohi?

Kyllä sairasta ja kipeän oloista lasta pitää aina hoitaa. Saattaa myös olla, että hapan neste ärsyttää ruokatorvea niin, että se tulehtuu.

Miten vauvan refluksitautia hoidetaan?

Refluksitauti vaatii yleensä lääkityksen, mutta lieviä oireita voi hoitaa myös kotikonstein. Ensimmäinen keino on pitää vauvaa mahdollisimman paljon pystyasennossa. Vauvan sängyn pääpuolta voi kohottaa 25–30 astetta vaikkapa asettamalla jalkojen alle pari tietosanakirjaa. Toinen keino on ostaa apteekissa myytävää maidonsakeuttajaa, jota voi sekoittaa korvikkeen tai pumpatun rintamaidon joukkoon. Röyhtäyttää kannattaa vaikka kesken syönninkin, jos vauva on kova hotkimaan. Jos vauva on lähellä neljän kuukauden ikää, kannattaa harkita kiinteiden aloittamista, sillä sakeampi ravinto ei nouse niin herkästi ylös. Jos oireet johtuvat ruoka-aineallergiasta, lapsi tai imettävä äiti aloittaa välttämisdieetin lääkärin valvonnassa. Tavallisimmat allergian aiheuttajat kuten maito, vehnä ja kananmuna jätetään ruokavaliosta joksikin aikaa pois.

Millaisilla lääkkeillä refluksitautia voidaan hoitaa?

Lääkkeet jaetaan kolmeen ryhmään: vatsahapon neutraloijiin, hapon eritystä vähentäviin lääkkeisiin ja vatsalaukun tyhjenemistä nopeuttaviin lääkkeisiin. Jos lääkkeet eivät auta, hoitona voi olla leikkaus.

Kestääkö lääkitys loppuiän?

Ei yleensä. Lääkitystä jatketaan ehkä vain muutamia kuukausia. Normaalisti refluksitaudin oireet hellittävät, kun vauva alkaa syödä kiinteitä ja pysyä enemmän pystyasennossa.

Asiantuntijana lääketieteen ja kirurgian tohtori, lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela.

 

Juttu julkaistu Vauva.fi:ssä 16.6.2009 ja päivitetty 13.11.2013. Vauva 4/09.

 

Lue lisää:

Näin helpotat refluksioireita

refluksilapset.fi

Meilläkin allergiasta johtuvaa silent refluksia. Kun epäsopiva ruoka poistetaan, häviää myös refluksi, lääkkeitä ei olla vielä tarvittu.

meillä on ollut jo kaksi lasta jotka on kärsineet allergisesta refluksista (esikoinen oireili muulla tavalla) ja on kyllä jokakerta uskottu lääkärissä ja on saatu lääkkeet ja aika nopeasti "pahisruuan" löytymisen jälkeen on oireet lopuneet ja sitä on sitten vältelty

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla