Mikä avuksi pienen nukahtamisvaikeuksiin? Kaksikuisen vauvamme nukahtaminen alkaa olla mahdotonta, sillä iltaisin hän nukahtaa vain rintaa syödessä ja päivällä kantoliinaan.

Mikä avuksi pienen nukahtamisvaikeuksiin? Kaksikuisen vauvamme nukahtaminen alkaa olla mahdotonta, sillä iltaisin hän nukahtaa vain rintaa syödessä ja päivällä kantoliinaan. Jos hänet laittaa melkein nukahtamaisillaan sänkyyn tai vaunuihin nukkumaan on tuloksena lohduton huutoitku joka ei lopu hyssyttelyillä, tuteilla eikä lauluilla. Olemme varmaan totuttaneet vauvamme jo alusta asti vääränlaiseen nukahtamiseen. Miten voimme tilannetta muuttaa?

Lastenlääkäri Marjo Renko: Kahden kuukauden iässä vauva ei ole vielä kovin piintynyt tapoihinsa vaan oppii helposti uutta. Vaikka vauva olisikin tottunut nukahtamaan vain rinnalle tai kantoliinaan, totuttaminen luonnolliseen itsekseen nukahtamiseen tapahtuu suhteellisen nopeasti, mutta voi vaatia vähän kärsivällisyyttä.

Juuri nukahtamassa olevaa vauvaa ei kannata siirtää, vaan kannattaa antaa vauvan nukahtaa siihen paikkaan, missä toivoo hänen nukkuvan. Kylläisenä ja väsyneenä mutta hereillä sänkyyn tai vaunuihin peitelty vauva nukahtaa helposti eikä sitten unen kevetessä säikähdä olinpaikkaansa ja herää itkemään. Jos vauva kuitenkin nukahtaa rinnalle, hänen voi antaa kunnolla nukahtaa ja siirtää hänet sänkyyn sitten 10–15 min kuluttua, syvän unen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöhempiä nukkumistottumuksia varten olisi parasta, jos lapsi tottuisi siihen, että hän pääsee omaan mukavaan sänkyynsä väsyneenä ja kylläisenä ja tottuu nukahtamaan ja myös nukkumaan siinä. Uuteen tapaan totutteluvaiheet vievät kolmesta neljään päivää ja se vaatii vanhemmalta pitkäjänteisyyttä ja lempeää määrätietoisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusia tapoja on helpompi opetella, kun selvittää itselleen, miksi uusi tapa on tarpeellinen ja tietää, että vanhemman tehtävä on opettaa lapselle jo aivan pienestä pitäen, mikä on vauvalle parhaaksi. Vaivannäkö palkitsee kyllä myöhemmin.

Vauva 12/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla