Vauva nauttii vedessä polskimisesta ja nukkuu makoisasti iltakylvyn jälkeen. Lue, miten kylvetät vauvan.

Kun kylvetät vauvaa, tarkista että kylpyhuone on tarpeeksi lämmin. Et ehkä itse palele 20-asteisessa huoneessa, mutta pikkuiselle siellä voi olla ­liian vilpoista. Vauvan kylpyveden tulee olla 37-asteista.

Vauvaa ei tarvitse pestä saippualla. Mietoa sampoota voi joskus käyttää, jos vauvalla on paksut hiukset. Kylpyveteen voi pudottaa myös muutaman tipan hoitoöljyä tai perusvoidetta.

Muista, että kylpyöljy tekee vauvasta liukkaan ja vaikeasti pideltävän. Öljyistä vauvaa on helpompi käsitellä puuvillahanskat kädessä. Pala liukuestemattoa estää vauvan liukumista ammeen pohjalla.

Vaihda kylpyvesi heti, jos vauva kakkaa tai pissaa veteen. Vanhemmat tai sisarukset eivät kylve vauvan kanssa samassa vedessä, koska esimerkiksi ontelosyylät ja hiivasieni tarttuvat kylpyvedestä.

Näin sujuu vauvan kylvetys:


1. Laske vesi ammeeseen, mittaa lämpötila ja riisu vauva.
Pese ensin pikkuisen peppu lavuaarissa juoksevalla vedellä. Nosta vauva samassa asennossa ammeen ylle niin, että varpaat kastuvat. Pese kasvot kylpyvedellä.

2. Laske vauva hitaasti veteen ja käännä hänet itseesi päin. Käsivartesi tulee tukea kylpijän niskaa ja kämmenesi olkavartta; peukalosi ja etusormesi ovat o:na olkavarren ympärillä. Kun käsittelet vauvaa varmoin ottein, hänellä on turvallinen olo vedessäkin.

3. Pese vauva järjestyksessä ylhäältä alas: ensin hiukset, korvantaustat, kaulan poimut, kainalot ja kädet. Sitten reiden poimut, nivuset, polvitaipeet ja jalat. Pesukintaaksi sopii oma käsi, pala pehmeää froteepyyhettä tai vauvan oma hellä pesusieni.

4. Nosta vauva lopuksi kylvystä pyyhkeen sisään ja kuivaa hänet kevyesti painellen. Voitele vauvan iho tarvittaessa ja pue pienelle pyjama päälle. Maitotilkka ennen yöunia kruunaa kylpyillan. 

Vauvan voi pestä myös suihkussa. Riisu ensin itsesi ja laita sopivan lämmin vesi valumaan. Pese vauvan kakkapeppu lavuaarissa ja astu vähitellen vauvan kanssa suihkun alle. 
Pidä toisella kädellä vauvaa tukevasti itseäsi vasten samalla, kun toisella kädellä peset häntä. Jos olet yksin, kuivaa ja pue vauva ennen kuin kuivaat itsesi.

Vauva 3/09

Kalapuikoista tulee minulle vieläkin mieleen äitiysvapaa. Niiden äärellä käytiin monta tärkeää keskustelua.

Pian siellä. Tuon kalapuikkoja!

Ystävän viesti pelastaa päivän. Minä ja vauva saamme seuraa.

Äitiysvapaalla on päiviä, jolloin kaikki tuntuu kepeältä. Vaunukoppaan mahtuu tämä kaikki uusi ja ihana, ja päiväkahvi maistuu poikkeukselliselta vapaudelta. Sitten on niitä päiviä, jolloin väsymys harmauttaa mielen, ja koko maailma kutistuu kahvikuppiakin pienemmäksi.

Äitiystävälle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä.

On helppo sanoa, mikä äitiystävässä on kullan­arvoista: hän tietää tunteen. Hänelle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä. Hän selättää ihan samaa sekamelskaa ja valvottuja öitä.

Toisilla on hätäkahvit, minulla ja ystävälläni oli kalapuikot. Hänen pakastimestaan niitä löytyi aina, minä puolestani taioin lautasille lisukkeet. Keittiönpöydässä jaoimme vauvojen vaiheet, puimme parisuhteen senhetkistä tolaa ja pohdimme, mitä töihin paluu toisi tullessaan.

Näinä iltapäivinä kello ei pysähtynyt kuten niin usein kaksin vauvan kanssa.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan.

Kotona ollessa moni asia tuntuu arkisemmalta kuin onkaan. Jälkeenpäin kaipaan montaa asiaa, kuten sitä, että oli aikaa pitää yhteyttä ystäviin. Tiesin tarkalleen, mitä heille kuului.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan. Käyttöä olisi jopa niille hitaasti kuluville tunneille.

Kirjoitus on Vauva-lehden 8/2018 pääkirjoitus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää.  Kuva: Päivi Ristell
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää. Kuva: Päivi Ristell

Kuten kahden aiemmankin lapsen kohdalla, myös nyt arkkitehti ja bloggaaja Maria Nordin aloitti vauvan kanssa vessahätäviestinnän eli vvv:n heti synnytyksen jälkeen.

 – Vessahätäviestinnän periaatteen mukaan vauva on tietoinen kehon toiminnasta jo heti synnyttyään. Tavoite ei ole vaipattomuus, vaan kommunikointi vauvan kanssa.

Marian ja hänen aviomiehensä, muusikko Reino Nordin saivat kolmannen lapsensa noin viikko sitten. Vastasyntyneelä on kulunut koko tähänastisen elämänsä aikana vasta kolme vaippaa, koska sille on tarvetta vain kun poistutaan kotoa. Muuten vauva saa olla ilman vaippaa. Häntä pissitetään lavuaariin tai sitä varten kodista löytyville alustoille.

– Tai vaikka teekuppiin kuten tänä aamuna, Maria naurahtaa.

Vessahätäviestinnässä vanhempi oppii tunnistamaan vauvastaan merkit hädästä kuten vaikkapa vauvan pieni kiljahdus, suun suipistus tai epämukava olo. Sen lisäksi käytetään hyväksi ajoitusta.

– Ja tärkeää on luottaa myös vanhemman intuitioon. Pitää antautua järjen ohi tunteelle ja vaistolle, Maria kertoo.

”Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä.”

Maria kertoo, että vvv tukee varhaista vuorovaikutusta, ja sen on puolestaan todettu tuovan hyötyä hyvinvoinnille ja terveydelle koko elämän ajan. Maria on tehnyt myös Vaipaton vauva -verkkokurssin aiheesta.

– Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä. Kaikki vauvani ovat itkeneet tavanomaista vähemmän ja olleet hyvin tyytyväisiä. Uskon että tämä liittyy siihen, että vauvat ovat tulleet ymmärretyiksi. 

Ja sitten, kesken haastattelun, vauvalle tuleekin hätä, ja Maria juttelee vauvalle hellästi: Onko pisuhätä? Pisu tuli nyt, noin just hienosti. Hyvä pisu.

Vierailija

Maria Nordin: ”Vessahätäviestintä on kommunikointia vauvan kanssa”

Vierailija kirjoitti: Tuo on ihan pimeä. Ei kannata ottaa kuuleviin korviinsa näitä absurdeja kasvatusmenetelmiä. Ihan normaali kasvatusmenetelmä ennen kuin teollisuus alkoi tuottaa vaippaa. Ei ole mitään erikoista tai ihmeellistä tässä. Sinä voisit vähän matkustella ja harrastaa vaikka kirjallisuutta jos maailmakuvasi laajenisi sieltä omasta navasta.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.