Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Onko vaarallista, jos vauvan iho kellastuu muutaman päivän kuluttua synnytyksestä?

Vauvan iho saattaa muuttua kellertäväksi, kun synnytyksestä on pari, kolme päivää. Vastasyntyneen keltaisuus on melko tavallista, ja useimmiten vaaratonta.

Kellastuminen alkaa ja huomataan yleensä 2–3 päivän iässä, jolloin vauva äitinsä kanssa on vielä synnytyssairaalassa.

Nykyisin, kun sairaalassa ollaan synnytyksen jälkeen entistä lyhyemmän aikaa, vauvat saattavat kellastua vasta kotona. Useimmiten kellastuminen on lievää ja häviää itsestään.

Mistä vauvan kellastuminen johtuu?

Useimmiten ihon keltainen väri johtuu siitä, että vauvan maksa on kypsymätön eikä toimi vielä kuten vanhemman lapsen. Vauvan silmänvalkuaisetkin voivat näyttää keltaisilta.

Kellerryksen takana on bilirubiini-niminen aine, vereen kertyvä hemogobiinin hajoamistuote. Jos bilirubiinia muodostuu nopeammin kuin maksa ehtii sitä käsitellä, vauva kellastuu. Tämä on tyypillistä etenkin ennenaikaisena syntyneillä vauvoilla.

Vauvan kellastuminen voi johtua myös äidinmaidosta. Iho alkaa muuttua kellertäväksi silloin noin viikon iässä ja saattaa kestää yli kuukauden. Syynä on äidinmaidon sisältämä entsyymi, joka hidastaa bilirubiinin käsittelyä maksassa.

Rintamaitokeltaisuus ei ole vaarallista eikä haittaa vauvaa mitenkään. Vauva on pirteä ja syö hyvin. Imetystä voidaan jatkaa normaalisti.

Miten vauvan keltaisuutta hoidetaan?

Vauvan keltaisuutta arvioidaan synnytyssairaalassa ensin silmämääräisesti. Jos ihonväri on tumma, keltaisuutta on helpompi arvioida silmänvalkuaisista. Keltainen vauva on usein myös väsähtänyt eikä jaksa syödä kunnolla.

Kellastuneelta vaikuttavan vauvan bilirubiinin määrä voidaan mitata suuntaa antavasti ihomittarilla ja tarkemmin pienellä verinäytteellä vauvan kantapäästä.

Jos bilirubiiniarvot ovat raja-arvojen yläpuolella, vauva tarvitsee sinivalohoitoa. Hoito muuttaa bilirubiinin nopeammin poistuvaan muotoon. Bilirubiini poistuu elimistöstä vauvan kakatessa.

Valohoito on vauvalle helppoa. Hoidettava laitetaan nukkumaan sinivalolampun alle ilman vaatteita ja silmät suojattuina.

Yleensä valohoitoa annetaan 1–3 päivää, kunnes bilirubiini on laskenut riittävästi.

Voiko vauvan keltaisuus olla vaarallista?

Vauvan keltaisuus voi johtua myös äidin ja lapsen veriryhmien epäsopivuudesta toisilleen. Silloin keltaisuus on usein voimakasta ja nopeaa syntymän jälkeen.

Tällainen tilanne, hemolyysi, syntyy, kun Rh-negatiivinen äiti muodostaa vasta-aineita Rh-positiivisen sikiön punasoluja vastaan.

Ensimmäisessä raskaudessa tämä ei yleensä aiheuta ongelmia. Tilanne pahenee seuraavien raskauksien aikana, ellei äiti saa synnytysosastolla hoidoksi vasta-ainetta.

Hyvin voimakas keltaisuus voi olla vaarallista vauvan aivoille, josta syystä vauva voi tarvita verenvaihdon bilirubiinin poistamiseksi.

Nykyaikaisten hoitomenetelmien ansiosta bilirubiinin aiheuttamat vakavat seuraukset ovat kuitenkin hävinneet Suomesta käytännössä kokonaan.

Lähteet
Hus, Sairaanhoito ja Duodecim Terveyskirjasto

Vierailija

Vauvan keltaisuus – 3 kysymystä

Meidän vauva oli valossa aika kauan, kolmen tunnin pätkissä ja väleissä imetin. Ainakin 12 tuntia oli, en muista enää tarkkaan. Olin nukkunut niin huonosti monta päivää synnytyksen ja vauvan itkuisuuden takia, että olin vaan tyytyväinen kun sain viimein rauhassa nukkua. Mulla tuli omaa maitoakin aika hyvin, mutta sai myös tilkan korviketta välillä. Mua harmitti vain se, että kotiinlähtö viivästyi tuon keltaisuuden ja valohoitojen takia.
Lue kommentti
Vierailija

Vauvan keltaisuus – 3 kysymystä

Meillä esikoinen oli yhteensä 96h, eli 4 vuorokautta valon alla. Ei toki putkeen. Kotiin päästiin vasta, kun vauva oli 9pv vanha.. Sitkeää oli se bilirubiinien lasku ja nousivat uudestaan, kun oli pois valon alta. Kuopus sitten taas ei joutunut ollenkaan, mikä olikin iloinen yllätys vaikka olin varautunut valohoitoonkin jo.:D
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

-Annie-
Seuraa 
Liittynyt23.1.2018

Puhkeavat maitohampaat reikiintyvät erityisen helposti – hoida niitä alusta asti

"Pitkällinen imetys ei yksistään vaaranna suunterveyttä Suomessa suositellaan 4–6 kuukauden täysimetystä. Imetyksen jatkamista muun ravinnon ohella suositellaan vuoden ikään asti ja perheen niin halutessa myös pidempään. Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita. Tällainen tilanne voi syntyä, jos lasta imetetään pitkään, imetyskertoja...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.