Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Onko vaarallista, jos vauvan iho kellastuu muutaman päivän kuluttua synnytyksestä?

Vauvan iho saattaa muuttua kellertäväksi, kun synnytyksestä on pari, kolme päivää. Vastasyntyneen keltaisuus on melko tavallista, ja useimmiten vaaratonta.

Kellastuminen alkaa ja huomataan yleensä 2–3 päivän iässä, jolloin vauva äitinsä kanssa on vielä synnytyssairaalassa.

Nykyisin, kun sairaalassa ollaan synnytyksen jälkeen entistä lyhyemmän aikaa, vauvat saattavat kellastua vasta kotona. Useimmiten kellastuminen on lievää ja häviää itsestään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mistä vauvan kellastuminen johtuu?

Useimmiten ihon keltainen väri johtuu siitä, että vauvan maksa on kypsymätön eikä toimi vielä kuten vanhemman lapsen. Vauvan silmänvalkuaisetkin voivat näyttää keltaisilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kellerryksen takana on bilirubiini-niminen aine, vereen kertyvä hemogobiinin hajoamistuote. Jos bilirubiinia muodostuu nopeammin kuin maksa ehtii sitä käsitellä, vauva kellastuu. Tämä on tyypillistä etenkin ennenaikaisena syntyneillä vauvoilla.

Vauvan kellastuminen voi johtua myös äidinmaidosta. Iho alkaa muuttua kellertäväksi silloin noin viikon iässä ja saattaa kestää yli kuukauden. Syynä on äidinmaidon sisältämä entsyymi, joka hidastaa bilirubiinin käsittelyä maksassa.

Rintamaitokeltaisuus ei ole vaarallista eikä haittaa vauvaa mitenkään. Vauva on pirteä ja syö hyvin. Imetystä voidaan jatkaa normaalisti.

Miten vauvan keltaisuutta hoidetaan?

Vauvan keltaisuutta arvioidaan synnytyssairaalassa ensin silmämääräisesti. Jos ihonväri on tumma, keltaisuutta on helpompi arvioida silmänvalkuaisista. Keltainen vauva on usein myös väsähtänyt eikä jaksa syödä kunnolla.

Kellastuneelta vaikuttavan vauvan bilirubiinin määrä voidaan mitata suuntaa antavasti ihomittarilla ja tarkemmin pienellä verinäytteellä vauvan kantapäästä.

Jos bilirubiiniarvot ovat raja-arvojen yläpuolella, vauva tarvitsee sinivalohoitoa. Hoito muuttaa bilirubiinin nopeammin poistuvaan muotoon. Bilirubiini poistuu elimistöstä vauvan kakatessa.

Valohoito on vauvalle helppoa. Hoidettava laitetaan nukkumaan sinivalolampun alle ilman vaatteita ja silmät suojattuina.

Yleensä valohoitoa annetaan 1–3 päivää, kunnes bilirubiini on laskenut riittävästi.

Voiko vauvan keltaisuus olla vaarallista?

Vauvan keltaisuus voi johtua myös äidin ja lapsen veriryhmien epäsopivuudesta toisilleen. Silloin keltaisuus on usein voimakasta ja nopeaa syntymän jälkeen.

Tällainen tilanne, hemolyysi, syntyy, kun Rh-negatiivinen äiti muodostaa vasta-aineita Rh-positiivisen sikiön punasoluja vastaan.

Ensimmäisessä raskaudessa tämä ei yleensä aiheuta ongelmia. Tilanne pahenee seuraavien raskauksien aikana, ellei äiti saa synnytysosastolla hoidoksi vasta-ainetta.

Hyvin voimakas keltaisuus voi olla vaarallista vauvan aivoille, josta syystä vauva voi tarvita verenvaihdon bilirubiinin poistamiseksi.

Nykyaikaisten hoitomenetelmien ansiosta bilirubiinin aiheuttamat vakavat seuraukset ovat kuitenkin hävinneet Suomesta käytännössä kokonaan.

Lähteet
Hus, Sairaanhoito ja Duodecim Terveyskirjasto

Meidän vauva oli valossa aika kauan, kolmen tunnin pätkissä ja väleissä imetin. Ainakin 12 tuntia oli, en muista enää tarkkaan. Olin nukkunut niin huonosti monta päivää synnytyksen ja vauvan itkuisuuden takia, että olin vaan tyytyväinen kun sain viimein rauhassa nukkua. Mulla tuli omaa maitoakin aika hyvin, mutta sai myös tilkan korviketta välillä. Mua harmitti vain se, että kotiinlähtö viivästyi tuon keltaisuuden ja valohoitojen takia.

Meillä esikoinen oli yhteensä 96h, eli 4 vuorokautta valon alla. Ei toki putkeen. Kotiin päästiin vasta, kun vauva oli 9pv vanha.. Sitkeää oli se bilirubiinien lasku ja nousivat uudestaan, kun oli pois valon alta. Kuopus sitten taas ei joutunut ollenkaan, mikä olikin iloinen yllätys vaikka olin varautunut valohoitoonkin jo.:D

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla