Harrastukset voi aloittaa jo pienenä, jos vauva ja taapero niissä viihtyvät.

Tärkeintä on yhteinen ilo

Vauvan kanssa harrastamisessa arvokkainta on harrastuksista saatu ilo. Vanhemmille vauvaharrastukset ovat myös luonteva kanava tavata muita vanhempia. Pienten harrastukset edistävät lisäksi vauvan kehitystä. Eniten tutkimusnäyttöä on musiikin ja liikunnan hyödyistä. Niiden harrastamisen  on todettu kehittävän monipuolisesti lapsen älyä, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen.

”Tutkimuksia on tehty enimmäkseen yli 3-vuotiaille lapsille, mutta uskon, että harrastaminen vaikuttaa myönteisesti myös pienempien kehitykseen. Musiikkiharrastusten on todettu edistävän kielen kehitystä ja tarkkaavaisuustaitoja, liikuntaharrastusten taas on huomattu kehittävän lapsen yleisälykkyyttä”, Huotilainen kertoo.

Vauvan kanssa harrastaessa on tärkeää edetä vauvan ehdoilla. Vastentahtoisen vauvan pakkotreenauksella ei saavuteta mitään hyvää. Massiivisesta treenauksesta voi olla jopa haittaa, kun liika viriketulva rasittaa lasta. Minna Huotilaisen mukaan sopiva harrastusmäärä riippuu vanhemmasta ja vauvasta: jos kaikki nauttivat harrastamisesta, eikä vauva vaikuta tavallista väsyneemmältä ja itkuisemmalta, harrastuksia on sopivasti.

Useimmiten vauvat nauttivat toisten lasten seurasta, ja Huotilaisen mukaan vauvat myös oppivat parhaiten matkimalla ikätovereitaan ja vähän vanhempia lapsia. Ryhmässä sosiaalisuus kehittyy. Harrastuksissa vauva pääsee myös nauttimaan siitä, että saa itse tehdä ja toimia.

”Vauvanhoito on useimmiten sitä, että vauva on hoidon passiivinen kohde: vauva ei itse tee vaan vauvalle tehdään erilaisia hoitotoimenpiteitä. Jo pienikin vauva pitää siitä, että saa olla itse toimija, ja harrastuksissa vauva saa luontevasti toimijan roolin”, Minna Huotilainen sanoo.

Kaikille meno ja touhu tai ohjatuissa harrastuksissa käyminen eivät sovi. Vauvalle riittää mainiosti sekin, että häntä hoivataan kotona. Kotioloissakin voi puuhata monenlaista.

Vauvaharrastuksia:

 • vauvamuskari
 • vauvauinti
 • vauvasirkus
 • vauvan värikylvyt
 • vauvajumpat
 • taapero-parkour
 • vauvaratsastus
 • äiti-vauva-tankotanssi
 • minilattarit
 • äiti-lapsi-boxing
 • vauvajooga
 • vauvamuseokerho

Miksi vauva harrastaisi?

 • Harrastus tukee vauvan kehitystä. Musiikki edistää kielen kehitystä ja tarkkaavaisuustaitoja, liikuntaharrastukset kehittävät yleisälykkyyttä.
 • Yhdessä touhuaminen ja iloitseminen opettaa vauvalle ja vanhemmalle vuorovaikutustaitoja.
 • Vauva saa olla aktiivinen toimija, ei vain hoitamisen kohde.
 • Vanhempi saa sosiaalisia kontakteja ja tutustuu muihin samassa elämäntilanteessa oleviin aikuisiin.
 • Jos harrastaminen ei kiinnosta vauvaa tai vanhempaa, sen voi jättää väliin. Kotonakin voi touhuta kaikenlaista.

Leikki-ikäisen harrastukset

Pitkäjänteiset harrastukset kannattaa leikki-ikäisen kanssa aloittaa maltillisesti ja lapsen ehdoilla. Innostus kivaankin lajiin voi lopahtaa alkuunsa, jos harrastamisessa on pakon makua. Eri harrastuksiin voi käydä tutustumassa ja antaa lapsen oman kiinnostuksen ja innostuksen ohjata harrastuksen valintaa.
Vauva-lehden numerossa 2/2013 kerrotaan kolmesta harrastuksesta, jotka voi aloittaa jo pienenä:
Uiminen

Taaperokin oppii uimisen perusteet, kun hänelle annetaan siihen tilaisuus ja ohjaus. Pakottaa ei kuitenkaan saa. Vauvauinnissa opitaan veden alle meno ja seuraavaksi kelluminen rentona veden pinnalla. Lapsi oppii nopeasti myös sen, että potkimalla pääsee eteenpäin. 2–3-vuotias voi hyvin uida jo 10 metriä.
Usein pienet etenevät sukeltamalla, koska pää on suhteessa raskas muuhun kehoon ja sen pinnalla pitäminen on raskasta. Se on hyvä pohja, sillä vain selkää uidaan kasvot veden pinnalla. Pienen sukeltelua voi kutsua uimiseksi, kun hän oppii vetämään henkeä uinnin lomassa.

Uimaan oppimisessa vanhempien aktiivinen ja vettä pelkäämätön asenne ovat tärkeitä. Lämmin vesi helpottaa oppimista. Kylmä vesi voi jopa kauhistuttaa. Vauvauinnista on hyötyä uimaan oppimisessa, jos sieltä jatkaa suoraan naperouintiin. Jos ehtii tulla pidempi tauko, taitoja pitää opetella uudestaan.

Asiantuntijana Riikka Nordström, Helsingin uimareiden nuorisopäällikkö, Vuoden vauva- ja perheuinnin ohjaaja 2010.
Laskettelu

Laskettelua voi kokeilla jo jopa 3-vuotiaana, vaikka todennäköisesti tositoimiin päästään vasta 4-vuotiaana. 3-vuotiailla auran tekeminen voi olla haastavaa, mutta loivassa mäessä voi harjoitella esimerkiksi liukumista ja suksella seisomista. Harjoittelu kannattaa aloittaa monojen kokeilusta, sillä pelkillä monoilla seisominen voi olla haastavaa pienimmille. 3-4-vuotiaiden lasten ei ole hyvä pitää laskettelumonoja pitkään jalassa, koska jalka on vielä kehitysvaiheessa.

Ilman kypärää ei lasta pidä rinteeseen päästää. Jo turvallisuussyistä on tärkeää opetaa lapsille heti alusta lähtien myös rinnekäyttäytymistä.

Asiantuntijana hiihdonopettaja Nina Könonen, Rukan hiihtokoulu.

Soittoharrastus

Musiikkiharrastuksen voi aloittaa muskarissa jo vauvaiässä, mutta varsinainen soittoharrastus aloitetaan myöhemmin, tavallisimmin kouluikään mennessä vähän soittimesta riippuen. Esimerkiksi viulunsoiton voi aloittaa Suomessa suzuki-metodilla jo 3-vuotiaana, musiikkiopistoissa ja konservatorioissa viulunsoitto aloitetaan yleensä noin 5–7-vuotiaana. Sävelkorvaa on kuitenkin hyvä kehittää jo aiemmin esimerkiksi laulamalla lapsen kanssa ja kuuntelemalla musiikkia monipuolisesti, sillä paras herkkyyskausi sävelkorvan kehittymiseen on 2–4 vuoden iässä.

Musiikkiopistoihin ja konservatorioihin on pääsykokeet, joissa mitataan lapsen soveltuvuutta ja musikaalisuutta. Pääsykokeissa yleensä lauletaan ja tehdään erilaisia rytmiharjoituksia. Suzuki-metodissa lapsen musikaalisuutta ei testata, koska ajatellaan, että jokaisen lapsen sävelkorva kehittyy aktiivisella harjoittelulla. Valinnassa pääpaino on lapsen ja vanhemman kiinnostuksella ja lapsen keskittymiskyvyllä.

Lasta pitää kuunnella instrumenttia valittaessa. On tärkeää, että lapsi on itse kiinnostunut soittimesta. Myös vanhemmilta vaaditaan sitoutumista. Suzuki-metodissa ja nykyään usein muillakin soittotunneilla vanhemmat ovat mukana ja ohjaavat lasta kotiharjoittelussa opettajan ohjeiden mukaan. Lasta tulee tukea ja kannustaa ja olla aidosti läsnä lapsen harrastuksessa. Erityisesti pienen lapsen harjoittelun pitäisi olla leikinomaista. Tärkeintä on, että lapsi on innostunut ja tykkää soittoharrastuksesta.

Musiikkiharrastus opettaa lasta pitkäjänteisyyteen ja soittaminen edistää myös esimerkiksi lapsen motoriikkaa. Musiikkiharrastus edistää myös ilmaisullisia taitoja; lapsi oppii esiintymään ja saa näin onnistumisen kokemuksia, mikä on tärkeää lapsen itsetunnolle. Soittoharrastus edistää myös sosiaalisia taitoja. Soittaminen yhdessä muiden kanssa innostaa ja tuo uuden ulottuvuuden, kun isossa ryhmässä soittaminen kuulostaa mahtavalta.

Asiantuntijoina viulunsoiton ja musiikkileikkikoulun opettaja Greta Hovi-Pietilä Oulun Suzukikoulusta sekä viulupedagogi Ada Alakärppä

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Vierailija

Mitä viemisiksi vauvaperheeseen? Vanhemmat paljastavat 25 hitti- ja hutilahjaa

Vierailija kirjoitti: No olet nirso ja kiittämätön jollet voinut pitää erikuosista bodya. Eihän se näy. Voihan omatkin pöksysi olla erikuosia kuosia kuin paita. Voi hyvä taivas. Ja kun miettii kuinka usein pienen vauvan vaatteita pitää vaihtaa pulautusten ym. sotkujen vuoksi niin aika äkkiä sitä on kuitenkin epäsopivaa kuosia jos ei sitten aina vaihda sekä bodya että housuja samlla kertaa. Toisaalta onko se nyt kotioloissa niin kamalaa jos paita onkin kukallista ja housut raidallista?
Lue kommentti