Muista juottaa lapselle nestettä saunassa ja saunomisen jälkeen. Kuva: iStockphoto.
Muista juottaa lapselle nestettä saunassa ja saunomisen jälkeen. Kuva: iStockphoto.

Miten sujuu saunominen vauvan kanssa? Entä saako vauvan pestä järvivedellä?

Terveydenhoitaja Laura Merivirta yksityisestä Neuvola Nupusta antaa vinkit, joiden avulla vauvakin nauttii saunareissusta.

1. Pidä saunan lämpötila maltillisena. Vauvan aineenvaihdunta ja lämmönsäätelykyky ovat vielä kehittymättömiä, joten aikuisen tehtävänä on huolehtia siitä, että vauva ei lämpene liikaa. Virallista suositusta saunomisen aloitusiästä ei ole. Huonoin vauvalle on sauna, jossa on kuuma ja kuiva ilma. Mökkisaunassa on usein kosteampaa, mikä on vauvalle eduksi.

2. Älä heitä löylyä. Löylynheitto jätetään niihin hetkiin, kun vauva on muualla vilvoittelemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Saunassa ollaan muutama minuutti kerrallaan. Löylyhuoneessa vauvalle paras paikka on alalauteella aikuisen sylissä. Syli antaa vauvalle turvaa, ja samalla aikuisen on helppo tarkkailla vauvan kehon lämpötilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Tarjoa vauvalle nestettä. Imeväisikäinen ei tarvitse saunareissunkaan yhteydessä muuta nestettä kuin maitoa. Imettää voi yhtä lailla ennen saunaa, saunassa kuin saunan jälkeenkin.

5. Tarkkaile vauvan vointia. Jos vauva tuntuu nuupahtavan saunassa, siirtykää raittiiseen ilmaan vilvoittelemaan. Vauvan ihon lämpötila on myös hyvä mittari – jos selkä ja niska alkavat kuumottaa, on aika siirtyä pois.

6. Järvivedellä peseminen käy hyvin. Jos säät lämpenevät, muista tarkkailla levätilannetta. Vauvan iho reagoi herkemmin levään ja epäpuhtauksiin kuin aikuisen. Suolainen merivesi kuivattaa vauvan ihoa.

7. Totutelkaa luonnonvesiin vähitellen. Pulahdus kylmässä järvessä voi virkistää aikuista, mutta vauva ei siitä ehkä ilahdu. Uita vauvan varpaita vedessä tai ota vettä astiaan laiturileikkeihin. Vauva saa herkästi silmätulehduksen järvi- tai merivedestä, joten älä sukelluta vauvaa luonnonvesissä. Meriveden suola kannattaa suihkuttaa iholta pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla