Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Vastasyntyneen katseesta voi lukea enemmän kuin arvaisikaan.

Vastasyntyneen katse säväyttää tuoreen äidin ja isän sielua sydänjuuria myöten, mutta kertoo ammattilaisille tärkeää tietoa vauvan terveydestä.

Kokeneet lastenhoitajat ja lääkärit ovat aina tienneet, että poikkeavuus vastasyntyneen vauvan katsekontaktissa voi kertoa ongelmista.

Helsingin yliopiston ja HYKS:n tutkijat lastenklinikalta ovat nyt antaneet tälle tiedolle tieteellisen perustan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tieto auttaa keskosia

Tutkimukset ovat osoittaneet, että vastasyntyneen kyvyllä kohdistaa katseensa on yhteys aivojen mikrorakenteiden kehitykseen, ja että katsekontakti ennustaa vahvasti lapsen visuaalisen tiedonkäsittelykyvyn kehittymistä lapsuuden aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vauva kohdistaa ja kiinnittää katseensa poikkeavalla tavalla, voi se liittyä laaja-alaisiin muutoksiin aivojen valkean aineen kypsymisessä.

Tulokset tukevat olettamusta, että vastasyntyneellä on valmiina olemassa tärkeitä tiedonkäsittelyn ydintoimintoja, joiden pohjalle myöhempi kognitiivinen kehitys rakentuu.

Ongelmat kyvyssä muokata ja yhdistellä visuaalista informaatiota ovat muun muassa pikkukeskosten ja happivajauksesta kärsineillä vauvoilla keskeisiä.

– Kun opimme ymmärtämään, miten lapsen varhainen visuaalinen tiedonkäsittely toimii, löydämme ehkä myös keinoja tunnistaa ja estää myöhempien ongelmien kehittymistä, sanoo tutkimusta johtanut kliinisen neurofysiologian dosentti Sampsa Vanhatalo.

Vanha tieto, uudet menetelmät

HYKS:n lastenklinikassa tehdyssä tutkimuksessa oli mukana kaksi tutkittavien lasten ryhmää. Toisessa oli 57 vauvaa, joista  42 oli pikkukeskosia. Heillä katsekontaktia testattiin vastasyntyneinä ja kaksivuotiaana.

Toisessa ryhmässä oli yli 1 400 lasta, joista noin 950 oli oli ollut vastasyntyneenä sairaalahoidossa. Viidennes vauvoista oli syntynyt keskosena.Tähän ryhmään kuuluvien lasten visuaalista tiedonkäsittelyä arvioitiin viiden vuoden iässä.

Tutkimus on tekijöidensä mukaan poikkeuksellinen osoitus siitä, miten kunnollinen lastenhoitajan tai lääkärin tekemä tutkimus voi kertoa lapsen tulevaisuudesta yhtä paljon kuin uudenaikaiset menetelmät.

– Vastasyntyneitä hoitaneet ovat iät ja ajat osanneet arvioida lapsen katsekontaktia. Nyt meillä on tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, että luontainen kokemus on ollut oikea, sanoo lastenneurologi Aulikki Lano.

 – Samalla avautuu mahdollisuus kehittää lasten neurologista tutkimusta ja hoitoa jo pikkuvauvana.

Lue lisää

Syli rauhoittaa ja kehittää vauvan älyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla