Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoisen tunteet ovat ristiriitaisia. Miten esikoista voi valmistella vauvan tuloon?

Kun perheeseen tulee toinen lapsi, esikoisen tunteet ovat ristiriitaisia. Vauva on yhtäältä ärsyttävä tunkeilija, joka varastaa vanhempien huomion. Toisaalta tulokas on söpöläinen, jota tekee mieli helliä. Esikoisen ikä ja kehitysvaihe vaikuttavat siihen, miten esikoinen ottaa uuden sisaruksen vastaan.

 

1-vuotias

Yksivuotias on yksilö, jolla on oma tahto ja omia mielipiteitä. Noin puolentoista vuoden iässä lapsi alkaa etsiä erillisyyttä vanhemmistaan kiukuttelun kautta. Hän on vuoroin samaa mieltä, vuoroin eri mieltä vanhemman kanssa, ja yhdessäolosta tulee entistä vivahteikkaampaa.

Jo noin vuoden ikäinen lapsi on herkkä havainnoimaan muutoksia itsensä ja hoivaavan vanhemman välillä. 1,5–2-vuotias ymmärtää, mikä tai kuka on syypää, jos äidin aika vähenee tai vanhempi muuttuu vähemmän kiinnostuneeksi hänestä.

Kun perheeseen syntyy vauva, yksivuotias voi itsekin muuttua vauvaksi. Hän tahtoo ehkä imeä äidin rintaa tai käyttää vaippaa, vaikka olisi jo oppinut kuivaksi. Vauvaa hän voi kohdella ronskisti, joten vanhemman on tärkeää valvoa lapsia ja estää esikoista vahingoittamasta pikkusisartaan.

Esikoisen olo helpottuu, kun vanhemmat antavat hänelle paljon läheisyyttä, syliä ja myönteistä palautetta ja hassuttelevat hänen kanssaan. Jos esikoinen haluaa olla vauvamainen, vanhemmat voivat sallia sen hänelle välillä, vaikka se tuntuisikin rasittavalta. Lapsi kaipaa hellyyttä, rakkautta ja hoivaa ? etenkin, kun vanhemmat saattavat huomaamattaan pitää esikoista isompana kuin tämä onkaan.

2–3-vuotias

2–3-vuotias on hyvin aktiivisessa ja puuhakkaassa, mutta myös ehdottomassa kehitysvaiheessa. Hän pettyy helposti, jos kaikki ei suju niin kuin hän on toivonut. Lapsi alkaa ilmaista tunteitaan erilaisilla äänensävyillä, mutta sanat eivät vielä riitä tunteiden ilmaisemiseen eikä hän pysty vielä hallitsemaan tunteitaan.

Kun perheeseen tulee vauva, 2–3-vuotias voi muuttua tottelemattomaksi, tehdä erilaisia tihutöitä tai ilmaista voimakkaasti kielteisiä ajatuksiaan tai toiveitaan vauvasta. Usein hän haluaa jotakin juuri silloin, kun äiti syöttää vauvaa. Esikoisen oloa helpottaa, kun vanhemmat kohtaavat hänet aidosti joka päivä: pysähtyvät, katsovat silmiin, kuuntelevat, mitä hänelle kuuluu, hymyilevät, paijaavat, halaavat ja suukottavat.

Vanhempien kannattaa ottaa isompi sisarus mukaan vauvan hoitoon ja liittoutua hänen kanssaan: vauvan hoito on yhteistä "juonta". Joskus esikoiselle voi todeta, että kylläpä tämä vauvan kanssa eläminen on välillä rasittavaa, mutta onneksi minulla on sinut, joka osaat jo vaikka mitä ja autat äitiä/isää. 2–3-vuotias pystyy jo samaistumaan jonkin verran vauvaan ja asettumaan hänen asemaansa, joten vanhempi voi vedota lapseen: "Miltähän vauvasta tuntuisi, jos laulaisit hänelle?" Tai: "Miltä sinusta tuntuisi, jos olisit vauva ja joku silittäisi poskeasi noin ihanasti kuin sinä äsken teit. Oletpa hellä isosisko/-veli."

Vauva 4/2007

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Saako lisää? Maitovaihe on lopulta lyhyt aika lapsen elämässä. Nyt  Nuutille maistuu moni muukin ruoka. Kuva: Satu Kemppainen
Saako lisää? Maitovaihe on lopulta lyhyt aika lapsen elämässä. Nyt Nuutille maistuu moni muukin ruoka. Kuva: Satu Kemppainen

Sannan molemmat pojat ovat kasvaneet pääosin äidinmaidonkorvikkeella. Pulloruokinnassa harmittaa vain ympäristön asenne.

Kahdeksankuinen Nuutti imaisee viimeiset hörpyt maitopullosta ja jaksaa taistella vielä hetken nukkumattia vastaan. Äiti Sanna laskee hänet hellästi pinnasänkyyn.

Pullolle nukahtava vauva on tässä keittiössä tuttu näky. Myös Nuutin isoveli Hermanni, 3, kasvoi aikanaan pääosin äidinmaidonkorvikkeella.

– Hermanni painoi syntyessään vain 2190 grammaa. Hän ei jaksanut imeä rintaa kuin kymmenen minuuttia kerrallaan ja oli senkin jälkeen ihan hikinen, Sanna muistelee esikoisensa ensimmäisiä viikkoja.

Imetys-lisämaito-pumppausrumbassa kului tunti kerrallaan, kolmen tunnin välein, vuorokauden ympäri. Kaksi kuukautta Sanna jaksoi sitä pahimmillaan puolentoista tunnin yöunilla. Sitten voimat loppuivat, ja Hermanni siirtyi korvikkeelle.

Kun Nuutti syntyi, kaikki oli toisin. Poika oli alusta saakka rinnalla kuin ammattilainen.

– Olin ihan fiiliksissä, että jes, nyt tämä sujuu. Opetimme silti vauvan myös pullolle, jotta isäkin voisi osallistua hoitoon.

”Ehkä imetys olisi voinut jatkua, mutta olin siihen liian loppu.”

Nuutin kanssa imetys meni loistavasti kaksi kuukautta. Sitten koko perhe sairastui rajuun enterorokkoon.

– Rintani ja Nuutin kitalaki olivat täynnä kipeitä rakkuloita. Imetys oli tuskaa molemmille. Lopulta Nuutti ei huolinut rintamaitoa edes pullosta, korviketta kyllä. Ehkä hän yhdisti äidinmaidon maun kipuun.

Kun tauti oli selätetty, Sanna yritti käynnistää imetystä uudestaan, mutta maito oli ehtinyt vähentyä. Perhe oli vasta toipumassa, kaikki nukkuivat huonosti, ja kolmivuotias Hermannikin tarvitsi äidin huomiota.

– Ehkä imetys olisi voinut jatkua, jos olisin pystynyt istumaan sohvalla ja imettämään Nuuttia tuntikausia putkeen, mutta olin siihen liian loppu.


Ruoka-aika. Samuli-isän sylissä Nuutin on niin hyvä syödä, että siihen voi vaikka nukahtaa. Usein niin käykin.

Sannalle oli lopulta valtava helpotus, kun neuvolan terveydenhoitaja antoi ikään kuin luvan lopettaa.

– Menin poikien kanssa neuvolaan naama harmaana ja väsymystäni itkien. Ihana terveydenhoitajamme totesi myötätuntoisesti, että jos imetys ei tuntunut minulle ihan äärettömän tärkeältä, hänestä voisin kyllä lopettaa yrittämisen. Nuutti oli jo saanut maidostani paljon hyötyjä, ja oli tärkeää turvata minun jaksamiseni.

Niin Nuutistakin tuli pullopoika. Sannasta se ei lopulta tuntunut kovin pahalta. Hän oli jo nähnyt, kuinka täydellinen lapsi Hermannistakin oli korvikkeella kasvanut.

– Olen sellainen, etten jaksa jäädä vellomaan vaikeuksissa. Mieluummin yritän löytää ratkaisun ja mennä eteenpäin.

Pulloruokinnassa harmittaa oikeastaan vain ympäristön asenne. Jotkut kokevat oikeudekseen neuvoa asiassa, joka ei kuulu kellekään muulle kuin äidille itselleen.

”Tuntui ärsyttävältä selitellä asiaa vieraalle.”

– Kun vielä imetin Nuuttia, eräs tuttava näki vaunukopassa maitopullon ja ihmetteli suureen ääneen, miksen imetä poikaa kaikkialla. Minusta paikallisjunassa imettäminen oli turhan hankalaa. Tuntui ärsyttävältä selitellä asiaa vieraalle.

Oli Sannalle silti pettymys, kun Nuutin hyvin sujunut imetys päättyi niin yllättäen. Kerran hän purki asiaa ystävälleen, joka oli täysimettänyt vauvaansa. Tämä lohdutti, että ekaluokan opettaja ei näe, ketä lapsista on imetetty ja kuinka kauan.

– Kun lakkasin ahdistumasta imetyksestä ja väsyttämästä itseäni, saatoin käyttää energiani siihen, että olin ihan eri tavalla läsnä lapsilleni.