Mennan itkun ja vatsavaivojen syyksi osoittautui paha ruoka-aineallergia.

Maaret Aronniemi-Juntusen ja Vesa Juntusen keittiössä tuoksuu kahvi. Pöydälle on katettu vastapaistettua mustikkapiirakkaa ja vaniljakastiketta.

Mustikat ovat kovasti allergisen Mennan, 1 v 5 kk, suurinta herkkua. Kun pellavapäinen tyttö noukkii niitä lautaselta suuhunsa, onnellinen hymy valaisee koko huoneen.

On helppo huomata, mistä tyttö on hymynsä perinyt. Äidinkin silmät tuikkivat, kun hän nostaa kikattavan Mennan ensin syliinsä ja sitten kohti kattoa.
Näin huoleton arki ei ole aina ollut perheelle itsestäänselvyys.

Huolien täyttämä raskaus

Kun Maaret odotti Mennaa, raskausaika oli yhtä jännittämistä. Maaretilla oli takanaan yksi sikiön vaikeaan sairauteen ja raskaudenkeskeytykseen päättynyt odotus, ja Maaret ja Vesa pelkäsivät joka hetki koko yhdeksän kuukauden ajan, että jotakin pahaa tapahtuu taas.

Kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa pelko näytti käyvän toteen. Maaret ja Vesa joutuivat Helsingin keskustassa autokolariin. Hetki kolarin jälkeen Maaret tajusi, että vauva ei enää liikkunut. Paikalle soitettu ambulanssi kiidätti Maaretin sairaalaan.

Lopulta kävi ilmi, että vauvalla oli kaikki kunnossa, ja Maaretkin selvisi onnettomuudesta niskavammoilla. Mutta päivät ennen vauvan syntymää olivat pitkiä. Mitä jos vauvalle oli kuitenkin tapahtunut jotain, mitä ei vain huomattu?

Hankalat ensipäivät

Diabeteksen takia Maaretin synnytys käynnistettiin raskausviikolla 38+1. Synnytys kesti yli kaksi vuorokautta.

– Olin tosi loppu, en enää edes tässä maailmassa. Kun vihdoin sain Mennan syliini, itkustani ei ollut tulla loppua.

Vauva-arjen alku ei ollut helppo. Maaret­ oli aina halunnut imettää, mutta siitä ei tullutkaan mitään: maitoa suihkusi runsaasti eikä rintakumikaan auttanut tulvan kesyttämiseen. Synnytyssairaalan kätilöt ja neuvolan terveydenhoitajat koettivat opastaa, mutta syöminen keskeytyi aina, kun Mennalla meni maitoa väärään kurkkuun.

Maaret ei halunnut silti antaa Mennalle­ korviketta. Hän pumppasi vauvalleen
maitoa kahdeksan, joskus jopa kaksitoista kertaa päivässä. Joka yö kerran tai kaksi hän istui jakkaralla jääkaapin edessä, keskellä keittiötä ja pumppasi raskastekoisella käsikäyttöisellä pumpulla maitoa vauvalleen.

Jos maitoa ei ollut varastossa, Maaret stressaantui ja maitoa tuli entistä vähemmän. Pumpatessa kädet kipeytyivät, ja vaikeimpina öinä Maaret itki väsymystään. Vesa­ yritti tukea: hieroi Maaretin käsiä ja pesi maitopulloja.

Pumppauksen lisäksi Maaretia ja Vesaa valvotti Mennan rauhattomuus. Itkeskelevä tyttö tyyntyi parhaiten, kun häntä piti pystyasennossa ja taputti pepusta.

Yhtenä iltana Maaret käveli jälleen Menna­ sylissään puolitoista tuntia ympäri olohuonetta. Hän katsoi kelloa, katsoi Mennaa ja ajatteli: kävelen vaikka koko yön, kunhan sinuun ei satu. Juuri sillä hetkellä Menna nukahti.

– Sain siitä hirveästi voimaa. Ajattelin, että kun minä ajattelen positiivisesti, Mennakin voi paremmin.

Allergialääkärin vastaanotolle

Kun Menna oli vajaan neljän kuukauden ikäinen, Maaret ja Vesa­ alkoivat epäillä, että kaikki ei ollut kunnossa. Jos Maaret oli syönyt kalaa tai katkarapuja, Menna kouristeli ja oksensi kaaressa. Hysteerisesti itkevä tyttö rauhoittui vain, kun häntä pidettiin aivan kippurassa.

Lopulta Menna ei juonut edes pumpattua maitoa mielellään. Annokset pienenivät päivä päivältä.

Maaret otti syömisongelman puheeksi neuvolassa, ja heidät ohjattiin sieltä suoraan allergialääkärille. Lääkäri ehdotti Maaretille gluteenitonta ruokavaliota, koska Maaret ja Vesa olivat huomanneet Mennan syövän vähemmän aina, kun Maaret oli syönyt pastaa. Maaret poisti viljat ruokavaliostaan, ja Menna­ söikin viikon ajan paremmin. Sitten hän alkoi taas kieltäytyä maidosta.

Vaivojen syy selvisi lopulta allergiatesteissä: Menna oli allerginen kotimaisille viljoille, kananmunalle, kalalle, katkaravulle, omenalle, päärynälle, ja myös maissille ja riisille. Lähes kaikissa gluteenittomissa viljatuotteissa on joko maissia tai riisiä.

Menna oli kärsinyt oireista niin paljon, että allergiadiagnoosi tuntui aluksi helpotukselta. Allergiaa voisi sentään hoitaa. Hetkeä myöhemmin iski paniikki. Mitä syötävää Mennalle uskaltaisi alkaa tarjota? Pelkkää perunaa?

Unettomat yöt

Maaret halusi vaikeuksista huolimatta antaa Mennalle edelleen äidinmaitoa. Hän suunnitteli ryhtyvänsä tiukalle välttämisruokavaliolle. Hänen lääkärinsä totesi kuitenkin, että maidon pumppaaminen pitäisi lopettaa, koska Maaret sairastaa ykköstyypin diabetesta, ja monipuolinen ruokavalio on hänelle elintärkeä. Pakon edessä Maaret lopetti äidinmaidon antamisen Mennalle.

– Se oli ihan hirveä paikka. Olin joutunut jo nielemään sen, ettei imetys onnistu ja sitten vielä sen, että pumppaus kielletään, Maaret sanoo.

Ulkona vallitsi ahdistava marraskuinen pimeys, ja Maaret oli poissaoleva ja väsynyt. Menna sai äidinmaidonkorviketta mutta oksensi senkin kaaressa. Yöt Maaret pyöri unettomana sängyssä. Päivisin häntä ei huvittanut tavata ihmisiä. Pahinta oli käydä vauvakerhossa ja nähdä äitejä, jotka imettivät.

– Olin onnellinen heidän puolestaan, mutta toisaalta tunsin oloni kurjaksi. Minua lohduttivat kuitenkin paljon yhden ystäväni sanat, että ei imettäminen tee sinusta hyvää äitiä. Olet tosi hyvä äiti ihan näinkin.

Mennan oksentelun syykin selvisi pian: korvikkeessa oli käytetty kalaöljyä. Tilalle löytyi vaihtoehto, jonka omega 3 oli kasviperäistä.

Neljän kuukauden vanhana Menna alkoi saada maidon lisäksi perunavelliä, ja pian ruokavalioon lisättiin bataatti ja kesäkurpitsa. Valmisruoat sen sijaan sai unohtaa. Melkein jokaisessa oli riisi- tai maissitärkkelystä ja monissa omenaa tai päärynää.

Kun Menna alkoi syödä tukevammin, allergiaoireita aiheuttaneita ruokia alettiin testata yksitellen. Menna kouristeli, oksensi, ripuloi ja sai atooppista ihottumaa. Joskus taas oli flunssaa, joskus tuli hampaita. Oli vaikeaa päätellä, mistä mikin vaiva johtui.

Kokeilujen välissä pidettiin joka kerta viikon tauko. Taukopäivinä Menna oli aurinkoinen lapsi. Se antoi Maaretille voimaa. Vesa­ lohdutti sanomalla, että ajattele, Menna on nyt tässä, eikä hänellä ole mitään sen pahempaa kuin allergiat. Emme esimerkiksi asu sairaalassa.

Sanat saivat Maaretin ryhdistäytymään. Sairaalan käytävät olivat hänelle tuttuja kymmenen vuoden takaa. Silloin Maaretin isällä todettiin syöpä ja Vesa joutui samaan aikaan käymään läpi vakavan leikkauksen.

Vesa selvisi leikkauksesta mutta Maaretin isä taistelee syövän kanssa edelleen. Läheisen vakava sairaus tuo elämään perspektiiviä.

Selviytyjäperhe

Perhe on päättänyt, että ­Mennan allergia ei ole este normaalille elämälle. Kun Menna oli seitsemän kuukautta, he lähtivät lomalle Dubaihin. Tutut pyörittelivät päätään, mutta Maaret ja Vesa eivät nähneet matkaa ongelmana.

Valmisteluja reissu toki edellytti: pelkästään Mennan ruoalle ja maidolle varattiin oma matkalaukkunsa.

Perillä hotellissa Maaret ja Vesa kysyivät ensitöikseen, saisivatko lämmittää Mennan ruoan mikrossa. Lämmitys kesti 20 minuuttia, ja odotellessaan vanhemmat joutuivat täyttämään kolme erilaista lupakaavaketta.

– Sanoin Vesalle, että johan meillä menee koko loma siihen, että istumme ravintolassa ja lämmittelemme Mennalle ruokia.

Vesa totesi, että mennään sitten markettiin ja ostetaan mikro.

Hetken päästä mies käveli lähimarketista mikro olallaan. Lähtiessään he lahjoittivat sen hotellin siivoojalle.

Maaretin ystävät kutsuvat naista selviytyjäksi. Maaret on puhelias ja nauravainen nainen, joka näkee itsensä omiaan suojelevana leijonaemona. Jos väsyttää, hän keittää pannullisen kahvia ja katsoo sitten eteenpäin.

– Allergiat ovat onneksi vain allergioita, ja Menna on nykyään täynnä elämää, energiaa­ ja iloa. Toki mekin valvomme ja itkemme ja hartiamme ovat jumissa kantamisesta, mutta elämää ei kannata käyttää siihen, että vain voivottelee. Sitä koetamme Mennallekin­ opettaa.

Menna käy edelleen allergiakontrolleissa, mutta oireet ovat jo lieventyneet. Hän kasvaa tasaisesti, ja on todennäköistä, että allergia helpottaa tai katoaa kokonaan, kun ikää tulee lisää.

Kun Menna pystyi ensimmäisen kerran syömään ruista, Maaret ja Vesa tunsivat itsensä lottovoittajiksi.

– Lähetin heti ystävilleni viestin ja hehkutin suurta uutista.

Emmi Laukkanen: Mehän selviämme! Vauva 2/2015
Kuva: Sami Lamberg

Lue lisää:

Vauvan maitoallergia

Tutkimus: Vauvan lisäruoan aloittamisen viivästyksellä ei ole vaikutusta allergioihin

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Vierailija

Mitä viemisiksi vauvaperheeseen? Vanhemmat paljastavat 25 hitti- ja hutilahjaa

Vierailija kirjoitti: No olet nirso ja kiittämätön jollet voinut pitää erikuosista bodya. Eihän se näy. Voihan omatkin pöksysi olla erikuosia kuosia kuin paita. Voi hyvä taivas. Ja kun miettii kuinka usein pienen vauvan vaatteita pitää vaihtaa pulautusten ym. sotkujen vuoksi niin aika äkkiä sitä on kuitenkin epäsopivaa kuosia jos ei sitten aina vaihda sekä bodya että housuja samlla kertaa. Toisaalta onko se nyt kotioloissa niin kamalaa jos paita onkin kukallista ja housut raidallista?
Lue kommentti