Kuva: iStock
Kuva: iStock

Pottakoulu kannattaa aloittaa, kun taapero itse osoittaa kiinnostusta kuivaksi opetteluun.

Oikea ajoitus on pottaharjoittelun aloittamisessa oleellista, sillä lasta ei voi pakottaa kuivaksi. Taaperot kypsyvät vaipattomuuteen omaan tahtiinsa, jotkut jo puolitoistavuotiaina, useimmat kolmivuotispäivään mennessä.

Pottatreenit voi aloittaa kun se tuntuu hyvältä. Onnistuneita tuloksia saadaan yleensä vasta sitten, kun lapsi hallitsee virtsarakkonsa ja suolensa toimintaa. Sitä ennen potalla istumisen tarkoitus ei ole itse tuotos, vaan aiheeseen tutustuminen. Jos pottaan jotain vahingossa tulee, asiasta tietysti iloitaan yhdessä.

Potta tutuksi

Jotta taapero tietäisi, miltä pissaaminen ja kakkaaminen tuntuu ilman vaippoja, anna lapsen olla välillä paljaalla pyllyllä ja tyydy siivoamaan vahingot. Vähitellen, kun potta on jo tuttu, ohjaa häntä istunnolle silloin, kun häntä tavallisesti pissattaa tai on vaipanvaihdon aika. Jos potta oudoksuttaa, voi lapsi harjoitella sillä istumista ensin­ housut jalassa. Pääasia on, ettei touhu tunnu pakolta, vaan ilmapiiri pysyy leppoisana. Apuna harjoittelussa voi olla vaikka nalle, jota lapsi saa opettaa uusille vessatavoille. Kirjastosta voit kysellä taaperolle sopivia, potta-aiheisia kirjoja.

Ensin taapero opettelee tavallisesti päiväkuivaksi. Yövaipasta luovutaan yleensä sen jälkeen, kun vaippa on aamuisin kuiva tai lapsi herää yöllä pissalle, vaikka hänellä olisikin vaippa.

Pyyhkimään!

Osa lapsista oppii kuivaksi kertaheitolla, ja jotkut jopa hyppäävät pottavaiheen ylitse ja siirtyvät suoraan vessanpöntölle. Jos oma taaperosi mielii oikealle­ pöntölle, hanki istuinosaa pienentävä rengas. Seisomakoroke auttaa sekä pöntölle nousemisessa että käsienpesulle ylettymisessä. Osalla lapsista potalle oppiminen venyy, ja se pitää vain hyväksyä. Vahinkoja voi sattua ja pyykkäämistä riittää vielä kolmivuotispäivän jälkeenkin.

Jos potta ei tunnu kiinnostavan tippaakaan, on parasta unohtaa koko touhu vähäksi aikaa

Jos potta ei tunnu kiinnostavan tippaakaan, on parasta unohtaa koko touhu vähäksi aikaa ja odottaa otollisempaa ajankohtaa. Pottaharjoittelua ei kannata ajoittaa ainakaan isojen elämänmuutosten, kuten päivähoidon aloittamisen, aikaan. Takapakkia voi tulla myös pikkusisaruksen syntymän jälkeen.

Isommat sisarukset sen sijaan toimivat vessatavoissakin esimerkkinä taaperolle. Muista kehua ja kiittää lasta aina, kun hän edistyy pottaharjoittelussa. Pieni palkitseminen, vaikka kivalla tarralla, voi joskus olla hyvä houkutin.

Älä tee takapakista numeroa: ennemmin tai myöhemmin napero kyllä siirtyy vaipoista isojen lasten housuihin. 

Vauva ilman vaippaa

Länsimaissa uudehko muoti on vauvojen vaipattomuus. Puhutaan vvv:stä eli vauvojen vessahätäviestinnästä. Tapa on esimerkiksi Kiinassa ja Afrikassa tavallinen ja perinteinen. Kyseessä on menetelmä, jossa vanhemmat oppivat vaistonvaraisesti tulkitsemaan lastaan ja tunnistamaan, onko tällä pissa- tai kakkahätä.

Pissattamisen vessanpönttöön, lavuaariin, pottaan tai muuhun kippoon voi aloittaa heti vastasyntyneen kanssa tai vasta myöhemmin. Vauvan viestejä oppii ymmärtämään, kun seuraa, milloin vauva tavallisesti tekee tarpeensa. Monilla tällainen hetki on heti heräämisen tai ruokailun jälkeen. Sama pissatusasento ja lapselle tuttu kehotus, esimerkiksi pis pis, tuottavat usein tulosta. Vanhempi voi oppia päättelemään myös lapsen ääntelystä, ilmeistä ja kehonkielestä, milloin on syytä käydä tarpeilla.

Vessahätäviestintää voi harjoittaa myös osittaisena vaipattomuutena, jolloin vaippaa voi käyttää vaikka vain öisin ja kodin ulkopuolella liikuttaessa. Vaipattomaksi opettelu vaatii vanhemmilta viitseliäisyyttä ja positiivista asennetta, mutta säästää onnistuessaan luontoa ja rahaa. Siirtyminen potalle taaperoiässä lienee helppoa jo ennestään vaipattomalle lapselle.

Vauva 10/2011

 

Lue lisää:

Voihan kakka

Vaipoista potalle

 

Tässä on tilaa molemmille. Isosisko Amanda saa äidinmaitoa muutaman kerran päivässä, Noel aina halutessaan. Kuva: Satu Kemppainen

Kaksivuotias Amanda ja kahdeksankuinen Noel saavat molemmat äidinmaitoa. Tandemimetys on ollut Anna-äidille luonteva valinta.

Tissshh, toteaa Amanda, 2, kömpii äidin syliin ja painaa päänsä tämän kaula-aukkoon. Toisella rinnalla on jo asukas, kahdeksankuinen pikkuveli Noel.

Sisarukset hörppivät maitoa hetken tyytyväisinä, mutta alkavat pian kiskoa toisiaan hiuksista. Anna-äidin ei auta muu kuin pyytää Amandaa menemään isän kanssa piirtämään, jotta veli saa syödyksi.

– Ei laiteta tällä kertaa värikynää korvaan, Kalle-isä muistuttaa.

Vielä kuusi vuotta sitten Annan olisi ollut hankala kuvitella, että hän imettäisi vielä kahtakin lasta yhtä aikaa.

Ada-esikoisen imetystä vaikeutti lonkkaluksaation takia käytetty iso lonkkatyyny. Imetysasentoja oli vaikea löytää, ja kuukauden vanhana Ada siirtyi kokonaan korvikkeelle. Se oli Annalle pettymys.

– Itkin sitä pitkään. Ajattelin jopa, että jos joskus saisin lisää lapsia, en voisi imettää heitäkään – se olisi epäreilua Adaa kohtaan.


Kuka se siellä? Kalle-isä on löytänyt omat tapansa olla lastensa kanssa, vaikka maito tuleekin äidiltä.


Tällä olis nälkä. Myös Amandan lelut pitävät maidosta. Isä ja isosisko Ada ovat leikissä mukana.

Anna ja Adan isä erosivat, kun tyttö oli kahdeksankuinen. Neljä vuotta sitten Anna tapasi Kallen.

Kun pariskunta alkoi odottaa Amandaa, Anna halusi tehdä kaikkensa, jotta aiempi pettymys ei toistuisi. Imetys sujuikin jo ensi hetkistä. Ensimmäiset viikot Annasta tuntui, että vuorokaudessa oli vähemmän sellaisia tunteja, kun hän ei imettänyt. Se ei silti ahdistanut, päinvastoin. Suru esikoisen imetyksestä alkoi vaimeta.

– Adakin oli jonkin aikaa tosi kiinnostunut rinnoistani. Lypsin hänelle maitoa lasiin, ja kyllä Ada sen mielellään joi, mutta ei pyytänyt enää toiste lisää, Anna muistelee.

”Kielteiset tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.”

Jo puolen vuoden päästä Anna oli jälleen raskaana. Hänelle oli heti selvää, että hän haluaisi kokeilla, onnistuisiko tandemimetys eli kahden lapsen imetys yhtä aikaa. Neuvolakin kannusti Annaa jatkamaan voimiensa mukaan, koska kyseessä ei ollut riskiraskaus.

Annan vointi pysyi hyvänä läpi odotuksen, mutta hormonaalisista syistä maito väheni niin paljon, että Amandalle täytyi tarjota myös korviketta. Sinnikkäästi tyttö silti jaksoi tissillä käydä, ja synnytyksen jälkeen kärsivällisyys palkittiin.

– Amandan ilme oli aika autuas, kun hän maidonnousun jälkeen pääsi ensimmäistä kertaa rinnalle, Anna naurahtaa.

Kotona Anna huomasi, että isosisaruksen imetys herätti hänessä myös kielteisiä tunteita.

– Tuntui, että tarvitsen tilaa. Amanda ei antanut Noelin syödä rauhassa, vaan kiskoi veikalta tissiä suusta. Minua ärsytti, ja välillä tuli fyysistäkin pahoinvointia. Nämäkin tunteet ovat tandemimetyksessä tavallisia, mutta silti siitä tuli paha mieli.


Pikkuveljelle myös. ”Välillä, kun Amanda on rinnalla, hän saattaa alkaa kaivaa toista tissiä esiin Noelia varten”, Anna kertoo.

Kun vauva halusi maitoa lähes tauotta ja taaperokin toistakymmentä kertaa päivässä, alkoi Annan pinna pettää. Amandan imetystä oli pakko hiukan äidintahdistaa.

”Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.”

Anna koki myös helpommaksi, että lapset kävivät rinnalla pääosin eri aikaan. Näin Amandan imetys tuntui taas mukavalta, ja samalla tyttö sai kaipaamaansa omaa aikaa äidin kanssa.

– Nyt imetän Amandaa kolme, neljä kertaa päivässä. Hän saa itse päättää, koska haluaa lopettaa kokonaan.

THL:n mukaan noin kolmasosa suomalaisäideistä imettää vuoden tai pitempään. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee vähintään kahden vuoden imetystä. Rintamaidon ravinteet ja muut terveyshyödyt eivät katoa mihinkään, vaikka imetys jatkuisi vuosia. Pitkä imetys myös esimerkiksi laskee äidin rintasyöpäriskiä. Silti taaperoimetys herättää ennakkoluuloja.

– Nykyään Amanda saa usein kuulla, mitä noin iso tyttö tissillä tekee, vaikka hän on vielä kovin pieni.

Mitä jos äiti haluaa vielä torkkua, kun vauva on jo hereillä? Psykologi Leea Mattila vastaa.

Minulla on nelikuinen aamuvirkku vauva, joka nukkuu pinnasängyssä minun ja mieheni sängyn vieressä. Vauva heräilee aamulla kuuden aikaan, jolloin otan hänet viereeni, että saan itse nukkua vähän pidempään. Yleensä poika nukahtaa vielä noin tunniksi, minkä jälkeen hän herää höpöttelemään, ei itke. Itse haluan jatkaa unia vielä jonkin aikaa ja olenkin puoliunessa kahdeksaan asti.

Käytännössä lapsi siis höpöttelee itsekseen tunnin verran vieressäni ennen kuin nousen ylös sängystä. Voiko hän saada traumoja siitä, että joutuu olemaan yksin hereillä?

Aamutorkku äiti

Leea Mattila vastaa: Monen vauvan vanhempi tietää, millaista unenpuute on. Vauva saattaa herätä kohtuuttoman varhain, ja uni ja riittävä lepo ovat kuitenkin hyvinvoinnille välttämättömiä.

Kerrot, että vauvasi jaksaa tunnin verran itsekseen vieressäsi, kun itse vielä torkut. Tämä on minusta täysin ok! Laiminlyövää se ei ole eikä tuota vauvalle traumatisoitumista, mikäli hän saa muuten hoivaa ja seurustelua tarpeidensa mukaan.

Älä syyllisty liikaa. Vauvaa ei tarvitse viihdyttää joka hetki.

Trauma tarkoittaa sitä, että jokin tilanne on äärimmäisen negatiivinen, avuttomuutta ja ylivoimaista pelkoa tuottava, jolloin psyykkiset suojautumismekanismit eivät riitä. Silloin trauma jää mieleen ja vaikuttaa ihmisen toimintaan yleensä negatiivisesti.

Osaat pohtia vauvan kokemusmaailmaa, mikä kertoo minulle sensitiivisyydestäsi vuorovaikutuksessa. Nelikuinen osaa jo ilmoittaa halutessaan kontaktia. Havahdut kyllä puoliunestasi hänen tarpeisiinsa. Kuuntele ja vastaa vauvan viesteihin, niin välität turvallisuutta.

Vanhemmat ovat kovilla, ja nykymaailmassa vaatimuksia tulee joka suunnasta. Älä syyllisty liikaa. Vauvaa ei tarvitse viihdyttää joka hetki.

Jos vauva vielä yli puolivuotiaana viihtyy yksinään hereillä, on hyvä tarkastella, onko hän muuten passiivisen oloinen ja omissa oloissaan viihtyvä. Siinä tapauksessa hän saattaa tarvita aktivoimista vuorovaikutukseen. Iän karttuessa vauva alkaa myös liikkua, ja silloin on huolehdittava, ettei hän putoa tai pääse satuttamaan itseään vanhemman torkkuessa.

Jos haluat muutosta aamuihinne, helpointa on aloittaa muutos sinusta itsestäsi. Voit yrittää ennättää aiemmin nukkumaan. Yli kolmikuisen unirytmiä voi myös lempeästi pyrkiä ohjailemaan ja kokeilla, saisiko sitä hieman myöhäisemmäksi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.