Kuva: iStockphoto
Kuva: iStockphoto

Tuttu uniriepu lohduttaa vauvaa kuin äidin ja isän syli.

Löytyykö teiltäkin sellainen? Likaisenkirjava unirätti, liiskaksi halattu pehmopupu, äidin vanha yöpaita, vanunut peitonkulma tai tyyny?

Kyse on vauvan itsensä valitsemasta, yleensä pehmeästä kankaisesta esineestä, siirtymäobjektista. Sen lähellä lapsi kokee turvaa ja se helpottaa vanhemmasta eroamista, vaikka vaan yöunille mentäessä.

Tuttu uniriepu lohduttaa lasta kuin äidin ja isän syli.

Riepu kuin vanhempien rakkaus

Siirtymäobjekti toimii nimensä mukaisesti ja auttaa vauvaa siirtymään vaikeasta tilanteesta toiseen. Nuhjuinen nalle symboloi lapselle suhdetta vanhempiin, ja sen kautta hän kokee samaa turvaa, jota on kokenut äidin ja isän läheisyydessä.

Jotta pieni pystyy ottamaan tällaisen lelun tai esineen turvakseen, pohjalle tarvitaan malliksi rakastavan vuorovaikutuksen kokemuksia.

Siirtymäobjektin käyttö on lapselle luontaista ja merkitsee symbolisen ajattelun sekä mielikuvituksen kehittymistä. Tavallisesti tämä kehitysvaihe alkaa yhden ikävuoden kieppeillä, usein aikaisemmin.

Riepu helpottaa uusissa tilanteissa

Siirtymäobjektista on hyötyä paitsi nukkumaan mennessä, myös päivähoidon aloittamisessa ja ylipäänsä hoitoon lähdettäessä. Lelun tai esineen kautta lapsi löytää lohdutusta oman mielensä sisältä.

Myös tavallisesta arjesta poikkeavissa tilanteissa kuten lääkärireissuilla se saattaa tuoda turvaa epävarmaan oloon.

Lapsi voi turvautua turvaleluun myös suuttuessaan, purkaa siihen vihaansa ja pettymystään. Siinäkin mielessä se muistuttaa vanhemmista. Riepu ottaa vastaan raivon, mutta ei hylkää.

Kaikilla ei ole uniriepua

Entä jos lapsella ei ole uniriepua tai rakkainta nallea? Pitääkö vanhempien huolestua?

Ei tarvitse. Siirtymäobjektit eivät ole kaikille yhtä tärkeitä. Lapset ovat tässäkin erilaisia.

Kaikki eivät tarvitse erillistä turvalelua, lohdukkeeksi voi riittää oma tuttu sänky. 

Yök, se haisee

Reissussa rähjääntynyt riepu tai paremmat päivänsä nähnyt pehmo voi tuoksahdella vanhempien mielestä epämääräiseltä ja olla hyvinkin pesun tarpeessa.

Lapsi on aivan eri mieltä, sillä juuri tuttu tuoksu tuo hänelle turvaa. Hajuaisti ja -muisti ovat jo pienellä vauvalla hyvin kehittyneitä.

Jos epähygieniseksi imeskellyn lelun tai pinttyneen kankaanpalan haluaa kuitenkin välillä puhdistaa, ratkaisu voi olla samanlainen kakkoslelu.

Jos lapsi sellaisen hyväksyy, likaisemman saattaa välillä saada pesuun. Väkisin ei turvalelua pidä kuitenkaan viskata pesukoneeseen.

Hyvästit rievulle omaan tahtiin

Vaikka kiintymys rähjääntyneeseen unirättiin olisi voimakasta, joskus sillekin heitetään hyvästit. Pakolla ei riepua pidä lapselta missään tapauksessa riistää.

Siitä voisi koitua vähintäänkin ahdistusta.

Lapsi vierottuu siirtymäobjektista omaan tahtiinsa, ajattelun kehittyessä, ja löytää vähitellen turvaa muista asioista.

Siirtymäobjektista voi tulla taaperon korvaamaton kaveri vuosikausiksi, kuten riepua perässään vetävällä Tenavien Epulla. Jotkut lapset voivat kulkea nalle kainalossa lähes kouluikäiseksi.

Unilelua saatetaan säilyttää vielä aikuisenakin. Eräskin tuntemani karski insinöörismies ei ole raaskinut heittää rihmoiksi rispaantunutta uniriepuaan menemään vaan pitää sitä edelleen makuuhuoneessaan. Rauhoittava unilääke?

Ainakin muisto rakkaasta rievusta säilyy usein läpi elämän.

Juttua varten on haastateltu perhepsykologi Tuovi Kerästä. Riepu täynnä rakkautta on julkaistu Vauvassa 10/2010.

Lue lisää

Näin autat lasta nukahtamaan päiväunille

Huonounisen vauvan äiti: "Me selvitään tästä yhdessä -asenne auttoi pahimman yli"

Rikkonaisia öitä, sumuisia päiviä – miten kestän vauvavuoden väsymyksen?

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä märempää, sen parempi – jos taaperolta kysytään! Näissä varusteissa leikkijä pysyy kuivana.

Sadehaalarissa on pehmeä ja lämmin fleecevuori, hihan ja lahkeensuissa kuminauhat. Koot 80–140 cm. 64,95 e, Ellos Kids.

Sadesäällä voi leikkiä seepraleikkejä! Lasten sademuoti vilisee eläinkuoseja. Sadetakin koot 74–140 cm. 29,99 e, KappAhl. Sateenvarjo 7,99 e, KappAhl.

Sadehatun saa napakasti kiinni, sillä nauhat joustavat. Teipatut saumat. Koot 48–54. 12,95, Ellos Kids.

Sadetakissa ja sadehousuissa on vesitiiviiksi hitsatut saumat. Vesipilariarvo yli 10 000 mm. Koot 74–92 cm. Takki 44,90 e, housut 39,90 e, Polarn O. Pyret.

Kumisaappaissa on lämmin vuori ja kiristettävä yläosa, joka pitää veden loitolla. Koot 22–37. 44,95 e, Reima.

Töppösten pehmeä ja liukumaton pohja sopii erinomaisesti kävelyä harjoittelevalle lapselle. Nylonkangas hylkii vettä, ja vuori on fleeceä. Koot S (0–9 kk) ja M–XL (9 kk–3 v). 39,90 e ja 48,90 e, Stonz.

Vuorin ansiosta varpaat pysyvät lämpiminä kumisaappaissa. Koot 21–36. 39,50 e, Nokian.

Saderukkasissa on heijastavat nauhat. Koot 80–128 cm. 16,95 e, Reima.

Softshell-haalari riittää kostealla kelillä, sillä se hylkii vettä ja pitää tuulta. Kokopitkä vetoketju.Koot 74–98 cm. 74,95 e, Mjosa Reima.

Ethän pese sadevaatteita liikaa

  • Sadevaatteille riittää usein pelkkä pyyhkiminen tai suihkutus. Pesu liian usein kuluttaa kangasta.
  • Pese sadevaatteet nurinpäin matalassa lämpötilassa.
  • Kuivata ne nurinpäin henkarissa.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.