Sen sijaan äidin raskaudenaikaisella ravinnolla voi olla vaikutusta lapsen allergioihin.

Täysimetänkö pitkään? Vai aloitanko lisäruoat ajoissa? Allergisoivia ruokia ei nyt ainakaan tarvinnut enää vältellä.

Imettävä äiti saa vauvan ruokkimisesta paljon tietoa, ja allergioita miettivä saa tässä nyt vielä lisää: lisäruoan aloittamisen viivästyksellä ei ole vaikutusta siihen, tuleeko vauvasta myöhemmin allerginen vai ei.

Tieto perustuu Katri Niinivirta-Joutsan tuoreeseen väitöstutkimukseen Turun yliopistossa. Tutkimuksessa selvitettiin äidin ja lapsen varhaisen ravitsemuksen merkitystä allergiariskin vähentämiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maitoa vai juustoa äidille?

Vaikka lisäruoan alkamisiällä ei ole vaikutusta, äidin raskaudenaikaisella ravinnolla voi olla jotain vaikutusta. Äidin oma maidonjuonti näyttää tutkimuksen mukaan vähentävän lapsen atooppisen ihottuman riskiä. Sen sijaan juuston napsiminen on yhteydessä suurempaan riskiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Imetyksenaikainen C-vitamiinin saanti taas on yhteydessä suurempaan astman riskiin, ja kananmunien syöminen pienempään atooppisen ihottuman riskiin.

Ruoan yhteys allergioihin on mutkikas

Äidin ruokavaliolla ja allergiariskillä näyttää olevan jonkinlainen yhteys, mutta mekanismeja ei vielä tunneta. Allergiariski on todennäköisesti yhteydessä moneen tekijään kuten ruokaan, ympäristöön, mikrobeihin ja perimään.

Allergiset riskiperheet voivat joka tapauksessa noudattaa turvallisesti ravitsemussuosituksia.

Samassa tutkimuksessa huomattiin, että ravitsemusohjaus vaikuttaa äidillä merkittävästi raskauden ja imetyksen aikaiseen ruokavalioon. Suositusten mukaan syöneillä välttämättömien rasvahappojen saanti parani, selvisi napaverinäytteistä.

Tämä on tietysti myönteistä, sillä äidin myötä myös vauvan rasvahappojen saanti paranee.

Lähde: Maito ja terveys: Ravitsemuskatsaus 2/2014

Sisältö jatkuu mainoksen alla