Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vauvan imemistarve on suurimmillaan ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Imeminen on vastasyntyneellä nyytillä refleksinomaista – kuin henkiinjäämisvietti, joka varmistaa, että vauva saa ravintonsa. Lisäksi imeminen rauhoittaa pikkuista, kun hän on väsynyt tai huonolla tuulella.

Imemistarpeen vahvuus vaihtelee suuresti vauvasta toiseen. Ruokkimishetket riittävät osalle vauvoista mainiosti. Valtaosa tarvitsee kuitenkin tuttia etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana, kun imemistarve on suurimmillaan.

”Pienen vauvan on saatava imeä, eikä tutin käyttöä ole syytä kieltää ensimmäisinä kuukausina. Tutin imeminen on ilman muuta parempi ja helpommin lopetettava tapa kuin peukalon imeminen”, sanoo lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

”Uusimmissa tutkimuksissa on havaittu, ettei tutin käyttö vähennä imetyksen onnistumista, jos imetysmotivaatio on muuten hyvä. Tutin käyttöä ei siis tarvitse rajoittaa ensimmäisten kuukausien aikana etenkään sen jälkeen, kun imetys on lähtenyt hyvin käyntiin.”

Vähitellen tutista eroon

Ensimmäisen ikävuoden toisella puoliskolla imemisen tarve vähitellen heikkenee ja tutin käytöstä alkaa tulla enemmän turvaa tuova tapa. Silloin tuttia kannattaa tarjota vain nukahtamishetkinä, isoihin kipuitkuihin ja tilanteisiin, joissa lapsen pyyntöön ei voi heti vastata: esimerkiksi kun nälkäinen lapsi joutuu odottamaan vielä hetken tai kun lapsi pyytää päästä syliin autossa.

Tutista on hyvä pyrkiä luopumaan asteittain. Lastenlääkärit suosittelevat, että tutista luovuttaisiin vuoden ikään mennessä. Hammaslääkärit pitävät takarajana kahden vuoden ikää, sillä sen jälkeen purentavirheiden riski kasvaa selvästi.

”Tutinkäytön hyödyt saadaan pääosin alle puolivuotiaana, ja haitat alkavat 10–12 kuukauden iän jälkeen. Suositusikärajoja noudattamalla tutista saadaan sen edut, mutta vältytään haitoilta ja vierottaminenkin on helpompaa”, Renko sanoo.

Tutin plussat

+ tyydyttää vauvan imemistarvetta
+ helpottaa vauvan rauhoittamista ja nukahtamista
+ ehkäisee peukalon tai muiden sormien imemistä
+ vähentää kätkyt­kuolemia

Tutin miinukset

– lisää jonkin verran korvatulehdusten riskiä
– saattaa aiheuttaa purentavirheitä, jos käyttö jatkuu pitkään
– voi hidastaa puheen kehittymistä, jos tutti on aina lapsen suussa siinä vaiheessa, kun hän alkaa harjoitella puhumista
– vierottaminen voi olla vaikeaa, jos tutin imemisestä on tullut tapa
Asiantuntijat: lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko ja hammaslääketieteen professori Juha Varrela.

Vauva 9/2013

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt