Suomessa testatuista lastenvaunuista ja -rattaista kahdet olivat vakavasti puutteellisia.

Lastenvaunujen ja -rattaiden turvallisuutta selvitettiin eurooppalaisessa yhteisprojektissa, johon osallistui Suomesta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Projektissa testautettiin 51 lastenvaunua ja -ratasta, joista kahdeksassa löydettiin vakavia puutteita, kuten ongelmia jarrujen pitävyydessä. Vain kolme testattua tuotetta todettiin täysin turvallisiksi.

– Vaikka tuotteista löytyikin paljon puutteita, projektin tulokset eivät edusta markkinoiden yleistä tilannetta. Testeihin valittiin tuotteita riskiperusteisesti, eli tutkimalla silmämääräisesti helposti havaittavia mahdollisia puutteita, tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto Tukesista kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomesta testeihin valituista neljästä tuotteesta kaksi osoittautui niin vakavasti puutteelliseksi, että Tukes edellytti niiden poistamista markkinoilta. Molemmissa tapauksissa puutteita oli useampia. Kahdessa muussa testeissä olleessa rattaassa havaittiin lievempiä puutteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lastenvaunuissa ja -rattaissa havaittuja puutteita olivat:

  • Lastenrattaiden jarrut eivät pitäneet joko uutena tai käyttöä jäljittelevän testin jälkeen.
  • Vaunut kaatuivat liian helposti.
  • Vaunut eivät täyttäneet vaatimuksia käyttöä jäljittelevässä testissä, esimerkiksi yhdestä vaunusta murtui etupyörä ja toisesta työntöaisa.
  • Nyörit kantokopan ja istuinosan sisäpuolella olivat liian pitkät, mikä aiheuttaa kuristumisvaaran.
  • Vaunuissa oli lasten ulottuvilla tukehtumisvaaraa aiheuttavia liian helposti irtoavia pieniä osia, kuten muovitarroja tai neppareiden päällisiä.
  • Vaunuista löytyi koloja, joihin lapsen on mahdollista jäädä jumiin ja jäykkien osien väliin jääviä rakoja, joihin lapsen sormet voivat jäädä puristuksiin.
  • Käyttöohjeissa ja tuotteen merkinnöissä oli puutteita.

Lue lisää

Tukes.fi: Vaarallisia lastenvaunuja poistettu markkinoilta

Vauva.fi: Näin hankit turvalliset lastenvaunut ja lastenrattaat

Sisältö jatkuu mainoksen alla