Lisäruokien varhaisella aloituksella pyritään vahvistamaan suoliston luonnollista kypsymistä.

Moni äiti miettii juuri nyt: kannattaako vauvaa täysimettää puolivuotiaaksi vai aloittaa lisäruokien antaminen varmuudeksi jo aikaisemmin?

– Imetyksen hyödyt ovat kiistattomat ja sen jatkamista yhden vuoden ikään suositellaan kaikille äideille, dosentti, lastenlääkäri Petri Kulmala Oulun yliopistosta sanoo.

– Rintamaidon mukana lapsen suoleen kulkeutuu sen kypsymistä edistäviä ainesosia. Samoin äidin syömästä ravinnosta suoleen kulkeutuvat hyvin pienet valkuaisainemäärät kypsyttävät lapsen suolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oulun yliopistossa selvitetään, voiko lisäruokien varhaisella antamisella ehkäistä lapsen allergioiden syntyä. Tutkimusneuvolat ohjeistavat osaa vanhemmista aloittamaan kiinteän ruoan antamisen jo neljän kuukauden ikäiselle lapselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rintamaidon mukana lapsen suoleen kulkeutuu sen kypsymistä edistäviä ainesosia.

– Tavoitteena on, että lapsi pääsee kosketuksiin kaikkien tavallisimpien ruoka-aineiden kanssa jo kuuden kuukauden ikään mennessä, Kulmala kertoo.

Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että lapsen elimistö on tässä iässä herkimmillään kohtaamaan vieraita ruoka-aineita. Lisäruokien varhaisella aloituksella pyritään vahvistamaan ja nopeuttamaan elimistön puolustusjärjestelmän luonnollista kypsymistä.

Kulmalan mukaan vielä ei kuitenkaan voi antaa suositusta siitä, että lisäruokien antamista lapselle kannattaa aikaistaa.

– Me vasta selvitämme, onko siitä hyötyä.

Välttäminen ei ole auttanut

Tähän asti raskaana olevia äitejä on kehotettu välttämään tiettyjä ruoka-aineita raskauden ja imetyksen aikana vähintään siihen asti, kunnes lapsi on puolen vuoden ikäinen.

– Välttäminen ei ole tuonut haluttua tulosta. Allergiat ja atooppiset ihottumat ovat päinvastoin lisääntyneet.

Uudessa tutkimuksessa mitään ruoka-aineita ei tarvitse varoa eikä välittää lievistä oireista.

Tavallista purkkimaitoa ei kuitenkaan edelleenkään tule antaa juomana ennen kuin lähellä yhden vuoden ikää.

– Tavallista purkkimaitoa ei kuitenkaan edelleenkään tule antaa juomana ennen kuin lähellä yhden vuoden ikää, koska maidon proteiinipitoisuus on huomattavan suuri verrattuna rintamaitoon tai äidinmaidonkorvikkeisiin. Tavalliset hapanmaitotuotteet voi kuitenkin aloittaa jo noin 10 kuukauden iässä, Kulmala sanoo.

– Myöskään runsaasti suolaa tai nitriittiä sisältäviä ruokia kuten nakkeja ei suositella vauvalle ennen yhden vuoden ikää.

Ruoka-allergioiden syytä ei tiedetä

Ruoka-allergioiden syntymekanismia ei toistaiseksi tunneta.

– Vastasyntyneen lapsen suolisto on kypsymätön, mutta ensimmäisen ikävuoden aikana se kypsyy voimakkaasti. Emme tiedä, miksi sietokyky jollekin ruoka-aineelle ei kehity.

Oululaistutkimuksen tulokset valmistuvat ensi vuonna. Tutkimusryhmä kokoaa niiden pohjalta perheille ohjeet, joiden avulla on helpompi tulkita ruokiin liittyviä oireita. Näin tarpeettomien, lievistä oireista aiheutuvien välttämisruokavalioiden toivotaan vähenevän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla