Tassuttele vauvaa tyyntymään niin, että hän nukahtaa omin avuin.

Tassuhoito

Tassuhoitoa eli vauvan koskettamista ja silittelyä käytetään kotiunikouluna itkuisten vauvojen yöheräämisiin. Sitä voi soveltaa yli puolivuotiaan vauvan kanssa, joka syö illalla kiinteää ruokaa eikä yöunia enää rytmitä nälkä. Tassuhoidon on tuonut Suomeen neuvolapsykologi Katja Rantala.

Tassuhoito auttaa vauvaa tyyntymään niin, että hän nukahtaa omin avuin. Pienokaista ei nukuteta, hänet vain rauhoitetaan unikuntoon. Kun vauva on rauhoittunut, hänet jätetään yksin nukahtamaan. Hän ei nukahda tassun alle eikä syliin vaan omaan sänkyyn itsekseen.

Tassuotteita on kolmenlaisia. Itkun sävy kertoo mitä tarvitaan. Usein riittää ensimmäinen vaihe.

  • Pidä kättä tukevasti vauvan selässä riittävän kauan, mutta ei niin pitkään, että hän nukahtaa siihen. Viesti on selkeä: ei hätää, voit tyyntyä takaisin uneen.
  • Jos itku kiihtyy, sivele vauvan pään, selän ja pakaroiden aluetta rytmikkään tukevasti ja rauhoittavasti.
  • Jos vauva ei vieläkään rauhoitu, ota hänet syliin tukevasti rintaa vasten ja jatka tukevaa silittelyä pään ja selän alueella.

Se, miten vanhemmat suhtautuvat itkuun, kertoo vauvalle kuinka suuri hätä hänellä on. Vanhemmat joko opettavat vauvansa tyyntymään tai hätääntymään. Kun kaikki lohdutuskeinot ovat kerralla käytössä, kertoo tämä vauvalle, että nyt minulla on todella asiat huonosti. Rauhoittava tassuote viestii, että ei hätää, nuku rauhassa.

Vanhempien ei pidä tehdä yöllä liikaa eikä liian vähän. Vauvalle jätetään sopivasti tilaa omaksua itsesäätelyä eli tyyntymistä. Tärkeintä on, että levänneempi ja rauhallisempi vanhempi laittaa vauvan nukkumaan ja hoitaa yöllisen tassuhoidon. Rauhallinen tunne tarttuu vanhemmasta vauvaan. Isä on usein hyvä tassuhoitaja.

Kosketuksen avulla vauva oppii oman olotilansa hallintaa ja luottamaan siihen, että vanhemmat ovat läsnä tarpeen tullen. Suurin osa terveistä vauvoista oppii uudet unitottumukset tassuhoidon avulla neljässä yössä.

Kun vauva illalla nukahtaa omaan sänkyyn ja yöllä myös herää sieltä, hänen ei tarvitse säikähtää, miksi hän on täällä sängyssä vaikka nukahti syliin. Jos lapsi nukahtaa illalla imetykseen, havahduta häntä lempeästi huomaamaan omaan sänkyyn siirto. Vauvan on yöllä herätessään tärkeätä huomata olevansa siellä, missä hän nukahti.

Vauva 11/07

Lue myös:
» Kymmenen kysymystä vauvan unesta
» Omaan sänkyyn – millainen sänky vauvalle?
» Näin kapaloit vauvan
» Vinkit vanhempien hyvään uneen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla