Turvallinen kosketus kertoo vauvalle, että maailma on hyvä paikka.

Vauvaa rauhoittaa kohtuullisen vahva, ennustettava kosketus, joka tuntuu syvemmin kuin vain ihon pinnalla. Tasainen silitys eri puolilla kehoa auttaa vauvaa muodostamaan kuvaa itsestä ja kehosta kokonaisena, neuvoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä.

Kosketus laukaisee vauvan aivoissa oksitosiinin erityksen, mikä lievittää stressiä. Myös vauvaa silittelevä vanhempi tai vaikka sisarus saa samalla itsekin oksitosiinisuihkeen.

Tyynnyttävän kosketuksen lisäksi vauva kaipaa Mäkelän mukaan riehakkaampaa kutittelua, joka saa hänet hihkumaan. Se vaikuttaa aivojen dopamiinijärjestelmään ja siten siihen, että ihminen myöhemminkin kokee yhdessäolon palkitsevaksi.
Vanhemman on silti hyvä lukea vauvan kehonkieltä, jotta viritys ei mene yli.

– Yhdessä vanhemman kanssa vauva pystyy käsittelemään suurempaa kiihtymystä kuin yksin, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan vanhemmat osaavat yleensä koskettaa vauvaa vaistomaisesti oikein. Vauva itsekin viestii, millaista kosketusta hän tarvitsee. Hymy ja jokellus ovat hyviä merkkejä, pään kääntäminen tarkoittaa tarvetta sulatella ärsykkeitä. Jos kutittaessa vauvan vartalo jäykistyy äkisti, ollaan rajoilla.

– Paras ohje on, että opi tuntemaan vauvasi ja kuuntele häntä.

Vauva 2/2015

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt