Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Taaperoilla on tarkka maku ruokapöydässä. Sotkusta eivät nykyvanhemmat niin piittaa.

Minä itse! Alle viisivuotiaat taaperot tietävät tarkkaan miten ja millä haluavat ruokapöydässä herkutella.

Piltti selvitti viidensadan taaperoikäisen ja heidän perheidensä ruokailutottumuksia TNS Gallupin toteuttamalla kyselyllä.

Lemppariruokia jo 1-vuotiailla 

Lapset eivät ehkä määrää mitä syödään, mutta alle viisivuotiaitten oma tahto näkyy selvästi perheen ruokaostoksissa. Noin 70 prosenttia vanhemmista sanoo, että lapsen mieltymykset vaikuttavat perheen ruokavalintoihin.

Lasten oma tahto näkyy myös siinä, että jo yksivuotiailla on omia lempiruokiaan.

Viisivuotiailla nassikoilla lempiruoka on jo lähes jokaisella. Noin puolella taaperoista on ruokia, joita he kieltäytyvät kokonaan syömästä.

Uusia makuja omin voimin

Taaperot kokeilevat silti mielellään myös uusia makuja. Vähiten ennakkoluuloisia ovat pienemmät herkkusuut: peräti 80 prosenttia yksivuotiaiden vanhemmista kertoo lapsensa tutustuvan mielellään uusiin makuihin.

Kaikista vastaajista ennakkoluulottomia oli 57 prosenttia.

Kyselyn mukaan taaperoikäiset tahtovat mieluiten syödä omin avuin. Jo yksivuotiaista lähes kaksi kolmasosaa haluaa syödä itse, vaikka antavatkin aikuisen auttaa ainakin vähän ruokailun aikana.

Vain joka kymmenes yksivuotias haluaa, että häntä syötetään lähes aina.

Yksin tai yhdessä: pöydässä on sotkuista

Omatoiminen ruokailu on sotkuista puuhaa, on työkaluna sitten lusikka tai omat sormet. Suurin osa vanhemmista antaa mukelonsa silti syödä sormin, jos ruoka soveltuu sormin syötäväksi.

Yksivuotiailla lusikka pysyy jo joten kuten kädessä, ja lusikalla syöminen on heistä yhtä mieluisaa kuin sormiruokailu. Kaksivuotiaasta lähtien lusikalla kauhominen on jo selvästi suositumpaa kuin sormien käyttö.

Suurin osa vanhemmista yrittää saada lapsensa syömään siististi, mutta tahmatassuilu ruokapöydässä kuuluu heidän mielestään kuitenkin asiaan.

Lähes puolet vanhemmista on sitä mieltä, ettei sotkeminen heitä haittaa. Pienempien lasten vanhemmat kestävät sotkua kaikkein parhaiten.

Yksivuotiaat syövät jonkin verran vielä ”omalla vuorollaan”, mutta isommat taaperot syövät useimmiten yhdessä muun perheen kanssa. Kolmevuotiaat aterioivat jo lähes aina yhdessä muiden kanssa.

Lautanen tyhjäksi on mennyttä maailmaa

Lasten ruokahalu on vanhempien mukaan parhaimmillaan yksivuotiaana, mutta säilyy hyvällä tasolla aina viisivuotiaaksi asti.

Jonkin verran kyselyssä mukaan mahtui nirsoilijoita, joille kokeillaan konsti jos toinenkin, jotta ruoka maistuisi.

Vanhempien uudenlaisesta suhtautumisesta kertoo se, että annosta ei enää tarvitse syödä kokonaan kuten joskus aikaisemmin. Ei ole maailmanloppu, vaikka muksulle ei joka päivä ruoka maistuisikaan.

Vain viisi prosenttia vanhemmista on enää ehdottomasti sitä mieltä, että lautanen on aina syötävä tyhjäksi.

Ruoasta kyllä lapsiperheissä riidellään joskus, mutta vain harvoissa perheissä jatkuvasti.

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt