Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Taaperoilla on tarkka maku ruokapöydässä. Sotkusta eivät nykyvanhemmat niin piittaa.

Minä itse! Alle viisivuotiaat taaperot tietävät tarkkaan miten ja millä haluavat ruokapöydässä herkutella.

Piltti selvitti viidensadan taaperoikäisen ja heidän perheidensä ruokailutottumuksia TNS Gallupin toteuttamalla kyselyllä.

Lemppariruokia jo 1-vuotiailla 

Lapset eivät ehkä määrää mitä syödään, mutta alle viisivuotiaitten oma tahto näkyy selvästi perheen ruokaostoksissa. Noin 70 prosenttia vanhemmista sanoo, että lapsen mieltymykset vaikuttavat perheen ruokavalintoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten oma tahto näkyy myös siinä, että jo yksivuotiailla on omia lempiruokiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisivuotiailla nassikoilla lempiruoka on jo lähes jokaisella. Noin puolella taaperoista on ruokia, joita he kieltäytyvät kokonaan syömästä.

Uusia makuja omin voimin

Taaperot kokeilevat silti mielellään myös uusia makuja. Vähiten ennakkoluuloisia ovat pienemmät herkkusuut: peräti 80 prosenttia yksivuotiaiden vanhemmista kertoo lapsensa tutustuvan mielellään uusiin makuihin.

Kaikista vastaajista ennakkoluulottomia oli 57 prosenttia.

Kyselyn mukaan taaperoikäiset tahtovat mieluiten syödä omin avuin. Jo yksivuotiaista lähes kaksi kolmasosaa haluaa syödä itse, vaikka antavatkin aikuisen auttaa ainakin vähän ruokailun aikana.

Vain joka kymmenes yksivuotias haluaa, että häntä syötetään lähes aina.

Yksin tai yhdessä: pöydässä on sotkuista

Omatoiminen ruokailu on sotkuista puuhaa, on työkaluna sitten lusikka tai omat sormet. Suurin osa vanhemmista antaa mukelonsa silti syödä sormin, jos ruoka soveltuu sormin syötäväksi.

Yksivuotiailla lusikka pysyy jo joten kuten kädessä, ja lusikalla syöminen on heistä yhtä mieluisaa kuin sormiruokailu. Kaksivuotiaasta lähtien lusikalla kauhominen on jo selvästi suositumpaa kuin sormien käyttö.

Suurin osa vanhemmista yrittää saada lapsensa syömään siististi, mutta tahmatassuilu ruokapöydässä kuuluu heidän mielestään kuitenkin asiaan.

Lähes puolet vanhemmista on sitä mieltä, ettei sotkeminen heitä haittaa. Pienempien lasten vanhemmat kestävät sotkua kaikkein parhaiten.

Yksivuotiaat syövät jonkin verran vielä ”omalla vuorollaan”, mutta isommat taaperot syövät useimmiten yhdessä muun perheen kanssa. Kolmevuotiaat aterioivat jo lähes aina yhdessä muiden kanssa.

Lautanen tyhjäksi on mennyttä maailmaa

Lasten ruokahalu on vanhempien mukaan parhaimmillaan yksivuotiaana, mutta säilyy hyvällä tasolla aina viisivuotiaaksi asti.

Jonkin verran kyselyssä mukaan mahtui nirsoilijoita, joille kokeillaan konsti jos toinenkin, jotta ruoka maistuisi.

Vanhempien uudenlaisesta suhtautumisesta kertoo se, että annosta ei enää tarvitse syödä kokonaan kuten joskus aikaisemmin. Ei ole maailmanloppu, vaikka muksulle ei joka päivä ruoka maistuisikaan.

Vain viisi prosenttia vanhemmista on enää ehdottomasti sitä mieltä, että lautanen on aina syötävä tyhjäksi.

Ruoasta kyllä lapsiperheissä riidellään joskus, mutta vain harvoissa perheissä jatkuvasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla