Psykologi antaa neuvoja, jotka helpottavat taaperon tukanpesuoperaatiota.

Perheessämme on kohta 2-vuotiaat kaksospojat, joista toinen inhoaa pesemistä yli kaiken, jopa käsipesu on  hänestä inhottavaa. Mitään ikävää asiaan ei ole liittynyt, mitä nyt tukanpesussa valuu silmiin vettä. Välillä on jopa noloa viedä lapsi niin likaisena hoitoon, kun emme ole tohtineet häntä väkisin kylvettää. Vauvanakin hän itki pesulla ja  pelkäsi kaikuvaa kylpyhuonetta. Mistä löytyisi kylpyilo?


Psykologi Essi Juvakka vastaa:

Tukanpesu on vain harvojen lasten lempipuuhaa, sillä silmiin menee väkisinkin hieman vettä. Jotkut lapset myös ovat koville äänille herkkiä ja saattavat pelätä kylpyhuoneen kaikua. Voisiko  ääniherkkyys vaikuttaa poikanne pesupelkoon?

Joka tapauksessa peseytyminen olisi hyvä saada nyt sujumaan. Jäin miettimään, voisiko veljen malli olla siinä avuksi. Erilaisesta suhtautumisesta ei kannata tehdä suurta numeroa, mutta voisitte esimerkiksi koettaa tehdä pesuista pienen kisan. Siinä saisi käyttää myös hieman lahjontaa: kun pesut sujuvat hyvin, voidaan lukea esimerkiksi yksi ylimääräinen iltasatukirja. Tai kun tukanpesu saadaan tehtyä, voidaan kerätä tarroja omaan tarravihkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2-vuotias haluaa yleensä jo olla aika iso poika, joten voisitte myös kokeilla sitä, että hän saa suihkuttaa itsensä ja te huolehditte siitä, että sampoo ei kirvele ja sitä käytetään kohtuudella. Huuhtelu on viisasta tehdä äidin tai isän kanssa siten, että katsotaan kattoon, jottei sampoota mene ikävästi silmiin. Asiaa voi jopa hieman hehkuttaa ja kertoa, miten isot pojat peseytyvät todella reippaasti ja jo kouluun mennessä suihkussa saa käydä kokonaan itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Projektin tueksi voisitte hakea kirjastosta muutaman aihetta käsittelevän lastenkirjan (esimerkiksi Katerina Janouchin Ilona ja ihana kylpy, Tammi, 2007). Pesupelko voi lievittyä myös sillä, että pojat pesevät ensin itse jonkin oman  lelunsa. Kun lelu suoriutuu hommasta hienosti, on oma vuoro. Todennäköisesti poikanne jo kolmivuotiaana käy pesulla mielellään.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla