Vauvan on saatava olla iho vasten ihoa.

Ihokontakti on vastasyntyneelle vauvalle tärkeää. Niin tärkeää, että amerikkalaisissa sairaaloissa on alettu rekrytoida vapaaehtoisia sylittelemään ennenaikaisina syntyneitä tai muuten heiveröisiä vauvoja, jos heidän vanhemmillaan ei ole siihen mahdollisuutta.

Miten ihana vapaaehtoistyö: pitää paidan alla pieniä vastasyntyneitä!

Syntymän jälkeinen ihokontakti hyödyttää vauvaa monin tavoin. Kun vauva saa olla iho vasten toisen ihoa, hän rauhoittuu, sydämen syke tasaantuu, veren sokeritasapaino on vakaampi ja vauva oppii todennäköisemmin imemään rintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myöhemminkin ihokontaktilla ja kosketuksella on vauvalle suuri merkitys. Kosketus vapauttaa elimistöön mielihyvähormonia, oksitosiinia. Sillä on stressiä lievittävä ja rauhoittava vaikutus niin vauvaan kuin vanhempaankin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläinkokeissa puolestaan on todettu, että paljon hellyyttä ja kosketusta saaneista eläinpienokaisista tuli vartuttuaan keskimääräistä älykkäämpiä ja sosiaalisempia aikuisia.

Kantoliina tai rintareppu on kätevä väline, jos haluat pitää vauvaa lähelläsi mutta vapauttaa kätesi muihin töihin.

Vauva 9/2014

Vierailija

Meidän vauvalla sama, ei viihdy iholla ollenkaan niin hyvin kuin kaikki vauvanhoitokirjoitukset antaa ymmärtää. On sen oloinen että nyt on epämukavaa eikä rauhoitu vaan mönkii kauheasti ikään kuin hermoilisi siitä kun iho vasten ihoa tulee niin nihkeäksi eikä pääse vapaasti liikkumaan. Vaate välissä niin jo on rauhallisempi. En sitten niin usein ole pitänyt iholla mutta sylissä kyllä ja silittelen ja koskettelen paljon. Imetyskin on sujunut hyvin.

Miksi minun vauvani ei mitenkään suostunut kenguruhoitoon eikä alussa olemaan sylissä paikallaan? Kiemurteli, möyri ja raapi. Ei rauhoittumisesta puhettakaan, paitsi kannellessa. Tämä on jäänyt kummastuttamaan, enkä ole saanut vastausta mistään. Ei ollut keskonen, mutta alussa valohoidossa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla