Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Kun vauva saa harjoitella syömistä itse, hän oppii paremmin tuntemaan, milloin on täynnä.

Anna vauvan harjoitella omatoimista ruokailua heti alusta lähtien, se kannattaa.

Brittitutkimuksen mukaan lapset, jotka saivat harjoitella itse kiinteiden syömistä, olivat taaperoiässä todennäköisemmin normaalipainoisia kuin verrokkiryhmän lapset. Kun vauva saa syödä alusta alkaen omaan luonnolliseen tahtiinsa, hän oppii paremmin tuntemaan, koska on syönyt tarpeekseen eikä ahnehdi yli äyräiden.

Mikä parasta, tutkimuksen mukaan omatoimista ruokailua harrastaneet eivät olleet kahden vuoden iässä yhtä nirsoja kuin parivuotiaat keskimäärin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sormiruokailua puolivuotiaana

Iso askel kohti vauvantahtisempaa ruokailua on antaa vauvan syödä itse sormin. Tapaa kutsutaan sormiruokailuksi. Sormiruokailua voi kokeilla heti puolen vuoden iässä, kun vauva on muutenkin valmis siirtymään pelkältä maitodieetiltä syömään kiinteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sormiruokia ei soseuteta vaan kasvikset ja hedelmät tarjotaan vauvalle isoina paloina, jotka pysyvät hyvin vauvan kädessä.

Kovat kasvikset on hyvä höyryttää tai paahtaa uunissa, jotkut ruokalajit, kuten kurkku, avokado tai banaani, tarjotaan luonnollisesti kypsentämättöminä.

Ruokalajit ovat pitkälti samoja, joita yleensä syödään soseina, erona on vain ruoan koostumus ja se, että vauva syö kaiken ruokansa itse. Tavoitteena on, että mahdollisimman pian vauva siirtyisi syömään samaa ruokaa kuin muukin perhe.

Vanhemman tehtävä on tarjota vauvalle monipuolista ja terveellistä ruokaa, mutta vauva saa itse valita, mikä kulloinkin maistuu. Ja sitten vain istutaan yhteiseen ruokapöytään ja aletaan syödä, koko perhe yhdessä.

Vauva 10/2012 ja Vauva 4/2014

Lue lisää: 4 kysymystä sormiruokailusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla