Olemme kasvissyöjäperhe, ja meillä on 3-vuotias poika, joka rakastaa soijatuotteita. Voivatko soijan sisältämät kasviestrogeenit olla haitallisia poikalapsen kehitykselle? Entä voiko odottavan äidin nauttima soijapitoinen ruokavalio olla haitaksi poikasikiölle?

Olemme kasvissyöjäperhe, ja meillä on 3-vuotias poika, joka rakastaa soijatuotteita. Minua on alkanut huolettaa, voivatko soijan sisältämät kasviestrogeenit olla haitallisia poikalapsen kehitykselle? Entä voiko odottavan äidin nauttima soijapitoinen ruokavalio olla haitaksi poikasikiölle?

Ravitsemusterapeutti Arja Lyytikäinen vastaa: Voitte mielestäni syödä perheessänne edelleen täysin normaalisti soijaruokia osana monipuolista ruokavaliota. Soijan sisältämien phyto- eli kasviestrogeenien turvallisuus ja mahdolliset haitat ovat viime vuosina nousseet esille niin nettikeskusteluissa kuin tutkijoidenkin keskuudessa. Etenkin on pohdittu soijan käyttöä raskauden aikana ja pikkulapsien ruokavaliossa.

Soijatuotteiden käyttö on hyvin ruokakulttuurisidonnaista, ja Suomessa vielä vähäistä verrattuna esimerkiksi Aasian maihin ja Amerikkaan. Meillä soijaa on alettu lisätä rouheena muun muassa eineksiin. Monissa  kasvissyöjäperheissä, kuten teillä, soijaa käytetään tavanomaista runsaammin proteiinin lähteenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Soijan turvallisuutta pikkulapsilla on selvitetty melko runsaasti. Eniten on tutkittu soijapohjaisten äidinmaidonkorvikkeiden käyttöä. Muiden soijaruokien osalta tutkimusta on vähän. Meillä soijapohjaiset korvikkeet ovat käytössä lähinnä maitoallergisilla lapsilla, mutta muualla maailmassa soijapohjaisia korvikkeita ja soijajuomaa käytetään yleisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viimeisin turvallisuusarvio soijan käytöstä pikkulasten ravintona on tältä vuodelta. Arvio tehtiin amerikkalaisessa toksikologiakeskuksessa, joka selvittää lisääntymisterveyteen liittyviä mahdollisia vaaroja. Asiantuntijaryhmä teki laajan tutkimuskatsauksen, avasi julkisen arvioinnin ja teki johtopäätökset kertyneen tiedon perusteella soijan, tässä tapauksessa soijapohjaisten äidinmaidonkorvikkeiden, käytön turvallisuudesta. Johtopäätöksenä todetaan, että soijapohjaisen korvikkeen käytön terveysriskit pikkulapsilla ovat minimaaliset tai hyvin vähäiset.

Soijan isoflavoni-nimisten kasviestrogeenien haitallisia vaikutuksia, esimerkiksi hedelmättömyyttä, kivesten ja rintarauhasen koon kasvua ja lisääntynyttä syöpäriskiä, on ilmennyt eläinkokeissa, joissa näitä yhdisteitä on syötetty sellaisenaan. Vastaavia eläimillä havaittuja haittoja ei ole kuitenkaan yhdenmukaisesti todennettu ihmisillä, jotka ovat syöneet soijaa.

Jotkut lapsitutkimukset kuitenkin osoittavat, että isoflavoneilla voisi olla haitallisia vaikutuksia lähinnä  lisääntymisterveyteen, mutta tutkimustieto on puutteellista. Haittaepäilyjä on sekä tytöillä että pojilla. Edellä kuvatut tutkimushavainnot ovat toistaiseksi jääneet vaille käytännön merkitystä. Tieteellisen näytön varmistuminen edellyttäisi pitkäkestoisempia tutkimuksia, joissa selvitetään soijatuotteiden käyttöä yli murrosiän aikuisuuteen saakka.

Amerikkalaiset pediatrit ovat vastikään ottaneet kannan, että soijapohjaiset valmisteet ovat pikkulapselle edelleen käyttökelpoinen vaihtoehto lehmänmaitopohjaisille valmisteille. Suomessa lasten allergologit ovat lehmänmaitoallergian käypähoitosuosituksissa suositelleet soijapohjaisten korvikkeiden käyttöä vasta puolen vuoden iän jälkeen ja perustelevat suositusta muun muassa isoflavonien mahdollisilla haittavaikutuksilla.

Mitään erityisiä varoituksia ei soijatuotteiden käytölle ole enää leikkiikäisten ravinnossa eikä myöskään raskauden ajan ruokavaliossa. Todettakoon vielä, että lapsi, joka saa pääosan ravinnostaan soijakorvikkeena, saa kasviestrogeenejä yhtä paljon kuin aikuinen saa niitä tavanomaisesta aasialaisesta ruoasta (soijajuomaa, -papuja, -kastiketta, tofua ym. päivittäin). Saanti on selvästi vähäisempää länsimaisessa ruokavaliossa, vaikka kyseessä olisi kasvisruokavalio.

Antaisin lapsesi syödä edelleen soijaruokia, mutta huolehtisin, että hänen ruokavalionsa sisältää muitakin hyviä proteiinilähteitä kuin soijaa.

Vauva 1/2012

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla