Isommat sisarukset auttavat kuopusta kehittymään muita nopeammin.

Isommat sisarukset nopeuttavat kuopuksen kehitystä.

Motoriikka

Perheen toinen tai kolmas lapsi ottaa usein mallia isosisaruksestaan. Hän ei ehkä viihdy sitterissä, vaan haluaa mennä lattiaa pitkin isomman perässä. Häntä eivät ehkä kiinnosta vauvalelut - isosiskon tai -veljen lelut ovat mielenkiintoisempia. Hän yrittää kopioida sisaruksensa liikkeitä ja kehittää erilaisia tapoja pysyäkseen mukana tämän leikeissä. Leluista riiteleminen ja niiden kiskominen toisen kädestä kehittää myös kehonhallintaa ja auttaa pienempää kasvamaan vähitellen voimakkaammaksi ja tasavertaisemmaksi.

Kielen kehitys

Toisella lapsella on usein paremmat keskustelutaidot kuin ensimmäisellä lapsella samassa iässä. Isompi sisarus auttaa vauvaa kielen kehittymisessä selostamalla, mitä ympärillä näkyy ja tapahtuu, muuttamalla puhetapaansa vauvalle sopivaksi, lepertelemällä, yksinkertaistamalla kielioppia ja sanavalintoja ja toistamalla sanoja. Esikoisella on puolestaan usein parempi taju kieliopista ja laajempi sanavarasto kuin nuoremmilla lapsilla, sillä esikoiset puhuvat yleensä enemmän kahden kesken vanhempiensa kanssa. Vanhemmat ovat kielen omaksumisen kannalta parempia malleja kuin lapset.

Sosiaalistuminen

Isomman sisaruksen seurassa nuorempi voi turvallisesti kokeilla rajojaan, näyttää tunteitaan, kokeilla uusia tapoja viestiä ja kehitellä teorioita siitä, miten muut ihmiset ajattelevat ja tuntevat. Päivittäisen elämän ja leikkien jakaminen isomman sisaruksen kanssa opettaa pienempää ymmärtämään varhain, että toisilla ihmisillä on oma tahtonsa ja omat tarpeensa ja tunteensa.

Asiantuntija psykologi Pia Kaulio

Vauva 10/2008

Lue lisää:
Vauvan kehitys

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla