Isommat sisarukset auttavat kuopusta kehittymään muita nopeammin.

Isommat sisarukset nopeuttavat kuopuksen kehitystä.

Motoriikka

Perheen toinen tai kolmas lapsi ottaa usein mallia isosisaruksestaan. Hän ei ehkä viihdy sitterissä, vaan haluaa mennä lattiaa pitkin isomman perässä. Häntä eivät ehkä kiinnosta vauvalelut - isosiskon tai -veljen lelut ovat mielenkiintoisempia. Hän yrittää kopioida sisaruksensa liikkeitä ja kehittää erilaisia tapoja pysyäkseen mukana tämän leikeissä. Leluista riiteleminen ja niiden kiskominen toisen kädestä kehittää myös kehonhallintaa ja auttaa pienempää kasvamaan vähitellen voimakkaammaksi ja tasavertaisemmaksi.

Kielen kehitys

Toisella lapsella on usein paremmat keskustelutaidot kuin ensimmäisellä lapsella samassa iässä. Isompi sisarus auttaa vauvaa kielen kehittymisessä selostamalla, mitä ympärillä näkyy ja tapahtuu, muuttamalla puhetapaansa vauvalle sopivaksi, lepertelemällä, yksinkertaistamalla kielioppia ja sanavalintoja ja toistamalla sanoja. Esikoisella on puolestaan usein parempi taju kieliopista ja laajempi sanavarasto kuin nuoremmilla lapsilla, sillä esikoiset puhuvat yleensä enemmän kahden kesken vanhempiensa kanssa. Vanhemmat ovat kielen omaksumisen kannalta parempia malleja kuin lapset.

Sosiaalistuminen

Isomman sisaruksen seurassa nuorempi voi turvallisesti kokeilla rajojaan, näyttää tunteitaan, kokeilla uusia tapoja viestiä ja kehitellä teorioita siitä, miten muut ihmiset ajattelevat ja tuntevat. Päivittäisen elämän ja leikkien jakaminen isomman sisaruksen kanssa opettaa pienempää ymmärtämään varhain, että toisilla ihmisillä on oma tahtonsa ja omat tarpeensa ja tunteensa.

Asiantuntija psykologi Pia Kaulio

Vauva 10/2008

Lue lisää:
Vauvan kehitys

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt