Meillä on 10 kk ikäinen poika, joka ei vielä ryömi eikä konttaa. Poika syntyi raskausviikolla 35 ja on muuten kehittynyt hyvin.

Meillä on 10 kk ikäinen poika, joka ei vielä ryömi eikä konttaa. Poika syntyi raskausviikolla 35 ja on muuten kehittynyt hyvin, pituudessa ja painossa hän on samoilla käyrillä ikäistensä kanssa. Poika kyllä istuu tyytyväisenä, mutta liikkeelle lähtö ei tunnu kiinnostavan häntä lainkaan. Myöskään mahallaan olosta hän ei tykkää. Onko syytä jo huoleen? Millä lapsen saisi liikkumaan?

Lastenlääkäri Marjo Renko: Vauvojen liikunnallisten taitojen kehityksessä ja liikkeelle lähtemisessä on suuri vaihtelu. Siinä missä joku vauva ottaa ensiaskeleita jo 8–10 kk iässä, toinen aivan yhtä terve vauva aloittelee kävelyä vasta 1v 4 kk ikäisenä.

Liikkeelle lähtemisen aikataulu saa siis vaihdella kovastikin. Joitakin perustaitoja terve vauva kuitenkin kehittää yleensä 6–8 kk ikään mennessä. Näitä ovat vartalon painonsiirrot kovalla alustalla maatessa ja selinmakuulta päinmakuulle kääntyminen molempien kylkien kautta itsenäisesti. Vauvan motoriikassa ei saisi olla eroja vasemman ja oikean puolen välillä eikä myöskään poikkeavia liikemalleja tai muita löydöksiä. Jos liikkeelle lähtö on hidasta, olisi hyvä, että lääkäri tai fysioterapeutti tarkastaisi nämä perusasiat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parhaiten vauva oppii motorisia taitoja kovalla alustalla maatessaan. Siinä painonsiirtojen harjoittelu on luonnollista ja kääntymisvalmiudet ja päinmakuu kehittyvät. Siinä opitaan vähitellen sitten myös lantion nostaminen alustalta, konttausasento ja istuma-asentoon siirtyminen. Vauvaa tulisikin pitää lattialla säännöllisesti joka päivä. Jos vauva viettää kaiken valveillaoloaikansa sylissä tai istuimessa, eivät motoriset taidot pääse edistymään. Jos vauva ei vielä itse osaa nousta konttausasennon kautta istumaan ja edelleen istuma-asennosta takaisin makuulle, olisi hyvä, ettei häntä nostettaisi istumaan. Vauva saisi istuskella lattialla vasta sitten, kun hän osaa itse mennä istumaan ja myöskin selän väsyessä osaa hakeutua istumasta takaisin makuulle. Pieni turhautuminen makuulla voi edistääkin liikkumaan opettelua, aivan joka harmin ilmaisusta ei kannata ottaa vauvaa syliin tai sitteriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva 5/2009

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla