Miten ripuli eroaa tavallisesta vauvankakasta?

Ripulitaudin syy on lähes aina virusinfektio, joka aiheuttaa usein myös oksentelua ja kuumetta. Ripulin erottaa vauvaiässä tavallisesta vauvankakasta siitä, että se imeytyy vaippaan.

Tarkkaile ripulipotilaan vointia, nautitun nesteen määrää ja pissaamista, sillä pienten nestetasapaino häiriintyy helposti ja lapsi voi kuivahtaa.

Tarjoa lapselle tarpeen mukaan apteekin ripulijuomaa menetettyjen suolojen korvaamiseksi. Anna syötävää ja juotavaa tavallista tiheämpään tahtiin pienissä erissä lusikoimalla. Imettämistä ja pulloruokintaa jatketaan kuten ennenkin, tarvittaessa pienemmissä erissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Milloin lääkäriin?

Vie ripuloiva lapsi lääkäriin, jos hän on alle puolivuotias. Lääkäriä tarvitaan myös jos ripulointi tai oksentelu on runsasta tai jatkuu yli kolme vuorokautta, lapsi väsähtää, ei suostu juomaan tai hänen painonsa putoaa selvästi sekä jos ulosteessa on verta tai ripuliin liittyy korkeaa kuumetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rotaviruksen aiheuttamat epidemiat ja sairaalahoitoa vaativat ripulitaudit ovat vähentyneet rotarokotteen myötä selvästi. Rotarokotuksen saavat ilmaiseksi kaikki 6–31 viikon ikäiset pikkulapset.

Vauva 1/2014

Lue lisää

Miten välttyä matkalla vatsataudilta ja 8 muuta matkailukysymystä

Vauvan rokotukset

Sisältö jatkuu mainoksen alla