Voiko rasvamaksa vaikuttaa äidinmaidon laatuun? Pääseekö äidinmaitoon kuona-aineita, jos maksa on huonokuntoinen?

Voiko rasvamaksa vaikuttaa äidinmaidon laatuun? Pääseekö äidinmaitoon kuona-aineita, jos maksa on huonokuntoinen, ts. maksa-arvot koholla?

Yleislääkäri Krista Korhonen: Rasvamaksa ei sinänsä vaikuta äidinmaidon laatuun, mutta nyt pitääkin miettiä, mistä rasvamaksa johtuu? Yleisin syy on ylipaino ja erityisesti siihen liittyvä keskivartalolihavuus. Tämän ns. viskeraalisen rasvan kertyminen vatsaontelon elimiin johtuu siitä, että nautimme enemmän kaloreita kuin käytämme. Kyse on siis vääränlaisista ruokatottumuksista, ja yleensä erityisesti tyydyttyneiden rasvojen (eläinrasvojen) saanti on liiallista.

Aivan hiljattain on julkaistu tutkimus imetysajan ruokavalion ja allergioiden välisestä suhteesta. Kyseisessä tutkimuksessa todettiin, että terveellisellä ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja, saattaa olla mahdollista pienentää lapsen allergiariskiä. Terveellinen ruokavalio on siis edullista sekä lapselle että äidille.

Toiseksi yleisin syy rasvamaksalle on runsas alkoholin käyttö. Alkoholia nautittaessa sen pitoisuus on sama sekä veressä että äidinmaidossa.

Vauva 9/2007

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijoillemme Vauvan neuvolaan.