Jos haluat lapselle rokotteen punkkien levittämiä tauteja vastaan, on aika toimia. Kokosimme tietopaketin punkeista.

Punkit eli puutiaiset leviävät ja samalla yleistyvät niiden levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivokuume. Jälkimmäistä vastaan voi suojautua myös lapsille sopivalla rokotteella. Borrelioosiin tepsii antibiootti.

TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole parantavaa lääkettä, mutta sen ehkäisemiseksi on olemassa tehokas rokote, joka sopii yli 1-vuotiaille lapsille. Puutiaisaivokuume on vakavampi mutta harvinaisempi kuin borrelioosi. Rokotetta kannattaa harkita, jos kesällä oleilee riskialueilla ja liikkuu paljon luonnossa. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, sillä suuri osa punkeista ei kanna mitään tautia.

Puutiaisaivokuumetta, samoin kuin borrelioosia, on perinteisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta viime vuosina sitä on löytynyt yhä pohjoisempaa myös sisämaasta. Viime kesänä puutiaisaivokuumeeseen sairastui Suomessa 60 henkilöä ja borrelioositapauksia tilastoitiin yhteensä 1600.

Rokote voi olla tarpeen myös Ruotsin rannikolla, Virossa ja muualla Baltiassa sekä Venäjällä matkustaville. Borrelioosibakteeria paljon nopeammin tarttuva TBE-virus alkaa levitä heti punkin pureman jälkeen elimistössä, joten sen vaikutuksia ei voi myöhemmin enää ehkäistä.

Kolmivaiheisen rokotesarjan ensimmäinen rokote kannattaa ottaa keväällä ennen punkkikauden alkua. Rokote on maksullinen ja sen voi saada yksityisiltä lääkäriasemilta, jolloin hinta on noin 55 e / rokote. Punkkibusseissa rokote maksaa 40–50 e / annos. Voit ostaa rokotteen myös apteekista ja rokotuttaa terveyskeskuksessa. Alkukesän aikana kiertävistä punkkibusseista rokotuksen saa ilman ajanvarausta. Suojan jatkumiseksi tarvitaan yksi tehosterokote kolmen tai viiden vuoden välein. Markkinoilla on kahden eri valmistajan rokotetta.

Myös kananmuna-allergiset voidaan pääsääntöisesti rokottaa puutiaisaivotulehdusrokotteella. Voimakkaasti allergiselle piikki annetaan poliklinikkakäynnin yhteydessä, jotta rokotetun vointia voidaan jälkeen päin seurata. Myös odottava ja imettävä äiti voi joissakin tapauksissa ottaa rokotteen, jos sen hyötyä pidetään välttämättömänä.

Näin ehkäiset punkkitauteja:

• Muista säännöllinen punkkitarkastus. Borrelioosin riski pienenee, jos punkin irrottaa mahdollisimman nopeasti pureman jälkeen. TBE tarttuu muutamassa minuutissa, mutta tartunnan saattaa ehkäistä, jos punkin löytää sen vielä etsiessä sopivaa ruokailukohtaa. Tarkista huolella pikkulasten hiusraja, päänahka, korvantaustat ja niska. Isommilla lapsilla punkit tarttuvat useimmin jalkoihin ja käsivarsiin.
• Pidä pihanurmikko lyhyenä. Punkit viihtyvät pusikoissa ja heinikossa.
• Pue ulkona leikkivät lapset sileisiin vaatteisiin, joihin punkit eivät niin helposti tartu. Suosi vaaleita värejä, niistä mönkijät erottuvat parhaiten. Muista kumisaappaat maastossa liikuttaessa.
• Kissat ja koirat voivat kantaa turkissaan epätoivottuja vieraita sisälle asuntoon. Jos eläimen nahasta löytyy punkkeja, tiedät, että niitä on seudulla ja osaat varautua.
• Jos löydät iholta punkin, älä panikoi, vaan irrota se välittömästi. Irrottaminen onnistuu helpoiten pinseteillä tai apteekin punkkipihdeillä. Puhdista puremakohta. Ota yhteyttä lääkäriin, jos pureman ympärille muodostuu rengasmaista ihottumaa. Vie lapsi välittömästi lääkäriin, jos hän on veltto tai saa halvaustyyppisiä oireita.

Lisätietoa:
www.punkkiklinikka.fi
Suomen Reumaliiton punkkisivut
Puutiaisen levinneisyys ja TBE-viruksen esiintyminen Suomessa

Suomen Rokotepalvelun punkkibussin aikataulu
Saaristolääkärien punkkibussi

Vauva.fi 5/2012

Vierailija

Punkkirokote kannattaa ottaa keväällä

Vierailija kirjoitti: Ehdottomasti vanhemmat! Älkää leikkikö! Rokote lapsille ja itselle. Borrelioosia ette todellakaan halua. En minäkään uskonut että kohdalle osuu, vaan osui. Itselläni tähän mennessä (vuosi sitten saatu tartunta) ollut kolme aktiivivaihetta. Omalla kohdallani päässyt vielä vähällä moneen muuhun verrattuna; oireeni ovat korkea äkillinen kuume, pään- ja niskasärky. Pahoinvointi. Täysi voimattomuus. Kivuliaat sähköiskumaiset kivut iholla, sekavuus ja jonkin verran...
Lue kommentti
Vierailija

Punkkirokote kannattaa ottaa keväällä

Jokaisessa rokotemarkkinoinnissa olisi syytä muistuttaa myös rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista! Vaikkakin rokotteen haitat olisivat harvinaisia, niin riski on silti aina olemassa! Niistä pitäisi rehellisesti kertoa pikkulasten vanhemmilee, jotka tekevät päätöksen koskien lapsensa terveyttä. Rokotteen antamisen jälkeen olisi syytä seurata lapsen vointia ja tarkkailla mahdollisia rokote reaktiota. Tämä olisi ehkä helpompi pitää mielessä jos haitat olisi etukäteen tiedossa. Ikävän usein...
Lue kommentti

Mitä pienempi lapsi, sitä herkemmin hengitystiet ärtyvät katupölystä.

Kun kadut pölisevät keväällä, ilmaan nousee pienhiukkasia ja muita epäpuhtauksia. Huono ilmanlaatu ärsyttää aikuistakin ja saa aikaan tuhnuisen olon. Miten se vaikuttaa vauvoihin?

Vauvaikäisillä ja pienillä lapsilla katupölyn vaikutukset ovat jopa suurempia kuin muilla, kertoo lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Peter Csonka Tampereen Terveystalosta.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä lyhyempi ja kapeampi on nenän ja muiden hengitysteiden putkisto. Siksi nenä menee herkästi tukkoon.

Aikuisilla myös nenäkarvoitus auttaa suodattamaan epäpuhtauksia, mutta vauvoilla karvoitusta on niukasti.

Siitepölyallergiaa ei käytännössä ole alle 2-vuotiailla. Siksi kevään tukkoisuus liittyy vauvoilla usein juuri katupölyyn – ellei lapsella ole jokin infektio, joka käynnistää limantuotannon.

– Joskus katupölyä on niin paljon, että nenän sisäpinnalla ihan näkyy sitä tumma kerros, Csonka kertoo.

Päikkärit ulkona? Vältä kadunreunaa

Jos ilmanlaatu tuntuu huonolta ja pölyiseltä, kannattaako vauvaa nukuttaa ulkona? Csonkan mukaan tilanne kannattaa arvioida omien tuntemusten perusteella. Paikalliset erot ilmanlaadussa ovat isoja.

”Jos tuntuu itsestäkin, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea.”

Esimerkiksi omakotitalon sisäpiha metsän reunassa on ilmanlaadultaan hyvin erilainen paikka kuin vilkasliikenteisen kadun reuna pahimpaan ruuhka-aikaan tai parveke kaupungin keskustassa.

– Jos tuntuu itsestäkin ulos mennessä, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea, Csonka sanoo.

Vaunulenkeillä on fiksua arvioida katupölyn vaikutusta myös siitä näkökulmasta, missä lapsi on. Esimerkiksi rattaiden sisaristuin saattaa sijaita hyvinkin matalalla, mikä vaikuttaa hengitysilmaan. Rattaiden pyörät, kävelijöiden askeleet ja muu liikenne nostaa ilmaan katupölyä, ja ilmanlaatu voi olla hyvin erilainen aikuisen pään korkeudella kuin puoli metriä kadunpinnasta.

Keliolosuhteitakin kannattaa katsoa. Kuiva sää on ilmanlaadun kannalta huonoin, sateinen keli paras. Jos ulos kadunreunaan on mentävä, vaunujen suuaukon eteen laitettu harso auttaa suodattamaan osan pölystä.

Helpota tukkoisuutta kotikonstein

Katupölyn aiheuttama ärsytys käynnistää nenässä reaktion, jonka tarkoitus on suojata hengitysteitä epäpuhtauksilta. Nenän limakalvot alkavat tuottaa limaa, ja limakalvojen värekarvat tekevät aaltomaista liikettä, joka kuljettaa limaa ja epäpuhtauksia poispäin.

Vauvalla nenän värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla.

Vauvoillakin limantuotanto käynnistyy, mutta kun kehon rakenteet ovat pienempiä, värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla. Lisäksi vauva ei vielä osaa niistää. Seurauksena on tukkoisuus – ja kiukku.

– Vauvat pyrkivät hengittämään nenän kautta, heidät on ohjelmoitu niin. Siksi he hermostuvat tukkoisuudesta niin paljon, Csonka sanoo.

Tukkoisen vauvan oloa voi auttaa keittosuolasumutteella tai -tipoilla. Ne huuhtelevat nenän limakalvoja ja auttavat poistamaan epäpuhtauksia ja limaa. Nenän limakalvoja voi puhdistaa myös nenäimurilla.

Isommilla lapsilla ja aikuisilla nenäkannu on tehokas limakalvojen huuhteluun.

Sormiruokailu on vauvalle kivaa ja turvallista. Nämä välineet tekevät sen helpoksi. 

Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi
Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi

Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.
Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.

Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi
Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi

Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.
Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.

Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.
Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.

Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi
Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi

Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi
Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi

Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi
Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi

Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.
Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.

Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi
Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi