Jos haluat lapselle rokotteen punkkien levittämiä tauteja vastaan, on aika toimia. Kokosimme tietopaketin punkeista.

Punkit eli puutiaiset leviävät ja samalla yleistyvät niiden levittämät taudit, borrelioosi ja puutiaisaivokuume. Jälkimmäistä vastaan voi suojautua myös lapsille sopivalla rokotteella. Borrelioosiin tepsii antibiootti.

TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole parantavaa lääkettä, mutta sen ehkäisemiseksi on olemassa tehokas rokote, joka sopii yli 1-vuotiaille lapsille. Puutiaisaivokuume on vakavampi mutta harvinaisempi kuin borrelioosi. Rokotetta kannattaa harkita, jos kesällä oleilee riskialueilla ja liikkuu paljon luonnossa. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta, sillä suuri osa punkeista ei kanna mitään tautia.

Puutiaisaivokuumetta, samoin kuin borrelioosia, on perinteisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta viime vuosina sitä on löytynyt yhä pohjoisempaa myös sisämaasta. Viime kesänä puutiaisaivokuumeeseen sairastui Suomessa 60 henkilöä ja borrelioositapauksia tilastoitiin yhteensä 1600.

Rokote voi olla tarpeen myös Ruotsin rannikolla, Virossa ja muualla Baltiassa sekä Venäjällä matkustaville. Borrelioosibakteeria paljon nopeammin tarttuva TBE-virus alkaa levitä heti punkin pureman jälkeen elimistössä, joten sen vaikutuksia ei voi myöhemmin enää ehkäistä.

Kolmivaiheisen rokotesarjan ensimmäinen rokote kannattaa ottaa keväällä ennen punkkikauden alkua. Rokote on maksullinen ja sen voi saada yksityisiltä lääkäriasemilta, jolloin hinta on noin 55 e / rokote. Punkkibusseissa rokote maksaa 40–50 e / annos. Voit ostaa rokotteen myös apteekista ja rokotuttaa terveyskeskuksessa. Alkukesän aikana kiertävistä punkkibusseista rokotuksen saa ilman ajanvarausta. Suojan jatkumiseksi tarvitaan yksi tehosterokote kolmen tai viiden vuoden välein. Markkinoilla on kahden eri valmistajan rokotetta.

Myös kananmuna-allergiset voidaan pääsääntöisesti rokottaa puutiaisaivotulehdusrokotteella. Voimakkaasti allergiselle piikki annetaan poliklinikkakäynnin yhteydessä, jotta rokotetun vointia voidaan jälkeen päin seurata. Myös odottava ja imettävä äiti voi joissakin tapauksissa ottaa rokotteen, jos sen hyötyä pidetään välttämättömänä.

Näin ehkäiset punkkitauteja:

• Muista säännöllinen punkkitarkastus. Borrelioosin riski pienenee, jos punkin irrottaa mahdollisimman nopeasti pureman jälkeen. TBE tarttuu muutamassa minuutissa, mutta tartunnan saattaa ehkäistä, jos punkin löytää sen vielä etsiessä sopivaa ruokailukohtaa. Tarkista huolella pikkulasten hiusraja, päänahka, korvantaustat ja niska. Isommilla lapsilla punkit tarttuvat useimmin jalkoihin ja käsivarsiin.
• Pidä pihanurmikko lyhyenä. Punkit viihtyvät pusikoissa ja heinikossa.
• Pue ulkona leikkivät lapset sileisiin vaatteisiin, joihin punkit eivät niin helposti tartu. Suosi vaaleita värejä, niistä mönkijät erottuvat parhaiten. Muista kumisaappaat maastossa liikuttaessa.
• Kissat ja koirat voivat kantaa turkissaan epätoivottuja vieraita sisälle asuntoon. Jos eläimen nahasta löytyy punkkeja, tiedät, että niitä on seudulla ja osaat varautua.
• Jos löydät iholta punkin, älä panikoi, vaan irrota se välittömästi. Irrottaminen onnistuu helpoiten pinseteillä tai apteekin punkkipihdeillä. Puhdista puremakohta. Ota yhteyttä lääkäriin, jos pureman ympärille muodostuu rengasmaista ihottumaa. Vie lapsi välittömästi lääkäriin, jos hän on veltto tai saa halvaustyyppisiä oireita.

Lisätietoa:
www.punkkiklinikka.fi
Suomen Reumaliiton punkkisivut
Puutiaisen levinneisyys ja TBE-viruksen esiintyminen Suomessa

Suomen Rokotepalvelun punkkibussin aikataulu
Saaristolääkärien punkkibussi

Vauva.fi 5/2012

Vierailija

Punkkirokote kannattaa ottaa keväällä

Vierailija kirjoitti: Ehdottomasti vanhemmat! Älkää leikkikö! Rokote lapsille ja itselle. Borrelioosia ette todellakaan halua. En minäkään uskonut että kohdalle osuu, vaan osui. Itselläni tähän mennessä (vuosi sitten saatu tartunta) ollut kolme aktiivivaihetta. Omalla kohdallani päässyt vielä vähällä moneen muuhun verrattuna; oireeni ovat korkea äkillinen kuume, pään- ja niskasärky. Pahoinvointi. Täysi voimattomuus. Kivuliaat sähköiskumaiset kivut iholla, sekavuus ja jonkin verran...
Lue kommentti
Vierailija

Punkkirokote kannattaa ottaa keväällä

Vierailija kirjoitti: Ehdottomasti vanhemmat! Älkää leikkikö! Rokote lapsille ja itselle. Borrelioosia ette todellakaan halua. En minäkään uskonut että kohdalle osuu, vaan osui. Itselläni tähän mennessä (vuosi sitten saatu tartunta) ollut kolme aktiivivaihetta. Omalla kohdallani päässyt vielä vähällä moneen muuhun verrattuna; oireeni ovat korkea äkillinen kuume, pään- ja niskasärky. Pahoinvointi. Täysi voimattomuus. Kivuliaat sähköiskumaiset kivut iholla, sekavuus ja jonkin verran...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Taaperon hampaat uppoavat äidin reiteen ja päiväkotikaverin käsivarteen. Miten vanhemman pitäisi reagoida?

1. Kiukuttaa!

Yleensä pieni lapsi puree, koska hän ei vielä osaa muuten käsitellä tunteitaan, eivätkä kielelliset kyvyt riitä pahan mielen ilmaisemiseen. Puraisu on tehokas tapa saada kaveri irrottamaan otteensa himotusta lelusta tai kertoa vanhemmalle, että nyt en ole tyytyväinen.

Lapsen tunnetaidot kehittyvät, kun vanhemmat opettavat häntä hallitsemaan tunteitaan. Halaa tai ota lapsi syliin ja selitä, että nyt sinua harmittaa, kun et päässytkään leikkimään haluamallasi autolla. Lasta voi myös opettaa itse säätelemään kiukkua esimerkiksi puristamalla kädet tiukkaan nyrkkiin. Yleensä pureminen vähenee kolmen ikävuoden kieppeillä, kun ilmaisutaidot kehittyvät.

2. Pikainen puolustautumiskeino

Pureminen saattaa olla myös itsepuolustuksen muoto, jos lapsi jää esimerkiksi isompien leikkikavereidensa jalkoihin.

On tärkeää sanoa napakasti lapselle, että purra ei saa, koska se sattuu. Jos lapsi kuitenkin käyttää puremista puolustuskeinona esimerkiksi isompiaan vastaan, tarkkaile leikkejä ja varmista, ettei lapsi jää altavastaajaksi. Jokaista ristiriitatilannetta ei tarvitse siivota lapsen elämästä, mutta on vanhemman vastuulla valvoa, miten lapset kohtelevat toisiaan leikissä.

3. Huomio tänne, heti

Puremisesta voi tulla myös huomion hakemisen väline: lapsi kokee ehkä olevansa kurjien tunteidensa kanssa aivan yksin maailmassa eikä tunne selviävänsä siitä. Silloin pureminen on tapa saada vanhempi kiinnittämään huomionsa lapseen.

On tärkeää, että vanhemman reaktio on tasapainoinen: lasta saa ja täytyy kieltää, mutta kiukkuiseen reaktioon ei kannata juuttua liian pitkäksi aikaa. Vaikka lapsen pureminen saattaa suututtaa ja hävettää, yritä työntää omat negatiiviset tunteesi syrjään ja keskity empatiaan. Näin autat lasta oppimaan tunteiden käsittelyä.

4. Stressi purkautuu

Jos pureminen yhtäkkiä lisääntyy, syy voi löytyä lapsen arjesta. Muutto, päiväkotiryhmän vaihto tai muu elämänmuutos voi aiheuttaa lapselle stressiä, jota hän purkaa puremalla.

Yritä vähentää stressiä niin paljon kuin voit. Anna lapselle paljon aikaa ja syliä. Jos lapsi puree paljon, voi hampaisiin yrittää kiinnittää huomiota rakentavalla tavalla silloin, kun itse puremistilanne ei ole päällä. Tarjoa vaikka porkkanaa rouskuteltavaksi tai purulelua jäystettäväksi. Hampaita voi myös ihailla tai keskustella lapsen kanssa siitä, mitä kaikkea mahtavaa hampailla voi tehdä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.