Puhe alkaa kehittyä, kun vauva oppii, että hänen viestinnällään on merkitystä.

Puhe alkaa kehittyä, kun vauva oppii, että hänen viestinnällään on merkitystä.

0–6kk: itkua ja vokaaleja

Pienelläkin vauvalla on paljon sanottavaa, mutta ei vielä kykyä puhua. Itkeä vauva sen sijaan
osaa jo ensi hetkistä lähtien. Itku on vauvan puhetta, itkulla vauva viestii nälkäänsä, läheisyyden
tarvettaan tai vaikkapa märkää vaippaa.

Jos vanhempi reagoi vauvan itkuun antamalla maitoa, ottamalla syliin tai vaihtamalla vaipan, vauva oppii, että hänen viestinnällään on merkitystä. Tietoisuus siitä on alku puheen kehitykselle. Myös vauvan ja vanhemman välisellä katsekontaktilla on tärkeä merkitys vauvan kielen kehityksessä. Katsoessaan toisiaan vauva ja vanhempi luovat välilleen yhteyden, jonka kautta sanattomat ja myöhemmin sanalliset tunneviestit kulkevat.

Vastasyntynyt on todellinen kielitaituri: hän erottaa toisistaan kaikki noin 150 maailman eri kielissä esiintyvää äännettä. Puoleen ikävuoteen mennessä taito katoaa ja vauva herkistyy tunnistamaan erityisesti ne äänteet, joita esiintyy hänen omassa äidinkielessään. Jo muutaman viikon ikäinen vauva alkaa äännellä yksittäisillä vokaaleilla. Vähän myöhemmin vokaalit yhdistyvät pitemmiksi parin erilaisen vokaalin yhdistelmiksi: ääiiää. Vauvat eivät kommunikoi pelkillä äänteillä vaan ottavat pian käyttöön koko äänteellisen repertuaarinsa: he kiljahtelevat, murahtelevat ja örisevät kuin pienet viidakon eläimet.

6–12kk: rytmikkäitä tavuja

Puolivuotiaana vauva ottaa käyttöönsä vokaalien lisäksi konsonantit; hän alkaa jokeltaa. Jokeltelu on vokaalien ja konsonanttien rytmikästä tanssia: tä-pä-tä-tä. Vauvan jokeltelussa on jo havaittavissa oman kielen piirteitä – suomalainen vauva jokeltelee hieman eri tavoin kuin amerikkalainen. Jokeltelun oppiminen on vauvan puheen kehityksessä merkittävä virstanpylväs. Jos vauva jokeltelee monipuolisesti alle vuoden ikäisenä, hän todennäköisesti oppii myös puhumaan
ajallaan.

Vuoden ikää lähestyvä vauva ymmärtää puhetta jo jonkin verran, vaikka ei ehkä ole vielä sanonut ensimmäistä sanaansa. Kun kutsut lastasi nimeltä, hän reagoi kutsuusi. Hän ymmärtää myös ei-sanan – vaikka ei sitä aina tottelekaan. Lapsi saattaa myös katsoa oikeaa kohdetta, jos kysyt häneltä vaikkapa missä on lamppu tai kello.

Vajaan vuoden ikäinen lapsi osaa noudattaa lyhyitä kehotuksia;hän saattaa esimerkiksi vilkuttaa pois lähtevälle isoäidille, jos häntä pyydetään niin tekemään.

1–3v: sanoista lauseiksi

Noin vuoden ikäisenä lapsi sanoo ensimmäisen sanansa. Taapero ei ehkä lausu sitä aivan täydellisesti, mutta riittävän hyvin, jotta ainakin hänen vanhempansa saavat siitä selvän. Puolentoista vuoden iässä lapsen sanavarasto karttuu huikeaa vauhtia. Puolitoistavuotias hallitsee
noin 50 sanaa ja kaksivuotiaan sanavarastossa on sanoja keskimäärin jo yli 250. Tässä vaiheessa lasten puheen oppimisessa on suuria eroja. Osa alle kaksivuotiaista ei sano kuin sanan tai pari, jotkut taas alkavat ennen kaksivuotissyntymäpäiväänsä muodostaa jo lyhyitä lauseita. Yleensä lapsi alkaa yhdistää sanoja lauseiksi 18–24 kuukauden iässä.

Kaksivuotias ei vielä kykene muodostamaan kaikkia äänteitä. Monen kaksivuotiaan äännevarastosta puuttuu r-äänne, joillekin tuottaa vaikeuksia myös s tai j. Aluksi lapsen lauseet muistuttavat sähkösanomakieltä: vauva pipi, tutti anna. Taivutusmuotoja parivuotias ei juuri hallitse. Kirjaimetkin saattavat vaihtaa vielä paikkaa: Hanna ottaa hävän mehuu. Noin kaksi- ja puolivuotias on jo kova kyselemään. Mikä ja missä toistuvat lapsen kielessä tiheään ja kolmen ikävuoden kieppeillä sanavarastoon ilmestyy myös miksi. Samaan aikaan lapsi alkaa käyttää itsestään minä-sanaa. Ja kohta lapsi jo kertoileekin tarinoita.

Vinkki: Laula lapselle tuttua laulua, mutta jätä säkeen viimeinen sana sanomatta. Taapero yrittää tarmokkaasti sanoa sanan itse.

Vinkki: Hae katsekontaktia vauvaasi. Vauvan katseen tavoitteleminen on olennainen osa varhaista kielellisen kehityksen tukemista.

Vauva 2/09

Asiantuntijana professori Marja-Leena Laakso, Jyväskylän yliopisto.
Lähteenä myös Tiina Siiskonen (toim.): Joko se puhuu? Kielenkehityksen vaikeudet varhaislapsuudessa.

Teemusta, 22, vauvan syntymä tuntui yhtä aikaa hienolta, oudolta ja pelottavalta. Lue myös puolison näkemys tilanteesta.

”Kun Jenna joutui raskauden puolivälissä Helsinkiin sairaalaan, lähihoitajaopintojeni teoriaosuutta oli jäljellä enää pari viikkoa. Mietin, että mitähän tässä on tapahtumassa.

Jouduin keskeyttämään opinnot, mutta se jäi nopeasti mielestä.

Asuin Jennan sairaala-ajan hänen kaverinsa luona Vantaalla. En ollut ikinä ajanut autoa Helsingissä mutta nyt ravasin kaupunkien väliä aamuin illoin. Iltaisin tuntui hirveältä jättää Jenna yksin sairaalaan. Olisin halunnut pystyä kertomaan, kauanko tätä jatkuu.

Kun lääkäri totesi, ettei lapsi välttämättä selviä sektiosta tai ajasta sen jälkeen, pelkäsin eniten sitä, että menetän synnytyksessä molemmat, sekä lapsen että Jennan.

Näin Noonan ensimmäisen kerran, kun työnsin häntä keskoskaapissa kohti teho-osastoa. Kaapissa näin vilauksen pikku otuksesta, joka oli kääritty folioon. Folion raosta katsoivat pienet silmät. Oli vaikea tajuta, että noin pieni oli oikea ihminen.

Oli helpotus, kun Jenna viikon kuluttua pääsi pois sairaalasta ja muutimme Ronald McDonald -taloon sairaalan lähelle. Sain olla koko ajan Jennan kanssa.

Kaapissa näin vilauksen pikku otuksesta, joka oli kääritty folioon. Folion raosta katsoivat pienet silmät.

Minun oli vaikea hyväksyä, että Noonaa hoitivat muut kuin me. Ajattelin, että tärkein tehtäväni oli pitää Jennasta huolta: tuoda ruokaa ja puhua rauhallisia. Että Noona selviää kyllä.

Välillä tuntui, että olin todella yksin, sillä en puhunut omista tunteistani kenellekään.

Kaiken keskellä yritin ymmärtää, että meillä ylipäätään on lapsi. En ollut pitänyt sylissä edes tavallisen kokoista vastasyntynyttä ja nyt sain ensikosketukseni lapsiin voipaketin kokoisen vauvan kanssa.

Pelkäsimme joka päivä, että Noonan tilassa tulisi takapakkia.

Kun Noona muutti sairaalasta kotiin, aloin vihdoin uskoa, että tässä on todella meidän oma lapsemme. Olin kuitenkin ollut niin intensiivisesti Jennan tukena, että en ollut ajatellut ollenkaan omaa hyvinvointiani.

Varasin ajan psykiatriselle hoitajalle ja kävin juttelemassa. Puhuimme siitä, miltä lapsen saaminen oli minusta tuntunut: hienolta, oudolta, pelottavalta. Kaikki oli tapahtunut liian äkkiä, eivätkä ajatukseni olleet pysyneet mukana.

Kotona vielä ensimmäiset puolitoista vuotta menivät Noonan pienten kilojen kanssa taistellessa. Kun Noona tuli kipeäksi, hän lopetti syömisen. Hän oli sairaalassa ainakin kymmenen kertaa. Onneksi olimme tottuneet siihen ja osasin luottaa, että sairaalassa Noonalla on hyvä olla.

Kaikki oli tapahtunut liian äkkiä, eivätkä ajatukseni olleet pysyneet mukana.

Noona ottaa edelleen päivittäin lääkettä kroonisen keuhkotaudin vuoksi. Toiset lääkkeet ovat aina mukana siltä varalta, että Noona juoksee ulkona liian lujaa ja saa hengitysvaikeuksia.

Nyt kaikki tuntuu kuitenkin tasapainoiselta. Jatkuva pelko on vaihtunut siihen, että huomaan, kuinka Noona kasvaa päivä päivältä

Parasta on saada seurata hänen 3-vuotiaan mielikuvitustaan. Kun Noona etsii keittiön pöydän alla näkymättömiä hiiriä, on turvallinen olo.”

Jenna, 28, tunsi itsensä ensimmäistä kertaa äidiksi, kun hän sai vauvan paitansa alle kenguruhoitoon. Lue myös puolison näkemys tilanteesta.

”Raskausviikolla 29 jouduin kiireelliseen sektioon. Ennen leikkausta hoitajat kertoivat, että saisimme nähdä tyttäremme Noonan heti leikkauksen jälkeen. Emme kuitenkaan ehtineet, kun Noona vietiin jo pois. Taisin silloin sanoa Teemulle, että Noona ei ole hengissä.

Heräämössä näin kuvan vauvastamme, joka painoi alle 900 grammaa. Noona makasi keskoskaapissa eikä näyttänyt tavalliselta vauvalta. Oli outoa, että hänestä lähti piuhoja ja letkuja joka suuntaan.

Pääsin katsomaan Noonaa teho-osastolle vasta seuraavana päivänä. Kun näin hänet, en osannut ajatella, että siinä oli minun lapseni.

Kiintyminen oli vaikeaa, sillä pelko menetyksestä oli niin iso. Kun hoitaja sanoi, että saisimme laittaa kädet Noonan kaappiin, en uskaltanut koskea. Pelkäsin, että vauva hajoaa. Tuntui pahalta liikkua sairaalan yleisissä tiloissa, sillä muilla oli lapsi mukanaan, mutta minulla ja Teemulla ei.

Kiintyminen oli vaikeaa, sillä pelko menetyksestä oli niin iso.

Ensimmäistä kertaa tunsin itseni äidiksi, kun sain Noonan muutaman päivän ikäisenä paitani alle kenguruhoitoon. Vaikka Noona oli pelottavan pieni, hänen lämpönsä tuntui hyvältä rintaani vasten. Viimein hän oli lähelläni.

Myöhemmin Noona siirrettiin lähelle kotiamme Lappeenrannan sairaalaan, jossa häntä hoidettiin vielä kaksi kuukautta. Oli oudon ihanaa totutella siihen, että myös minä ja Teemu saimme vaihtaa Noonan vaipat ja hoitaa häntä.

Pelottavinakin hetkinä auttoi, että saimme kysyä Noonan voinnista milloin vain, vaikka keskellä yötä. Hoitajat osasivat aina vastata.

Kolmen kuukauden ikäisenä Noona pääsi muuttamaan kotiin, ja alkoi totuttelu tavallisempaan lapsiperheen arkeen. Olimme oppineet sairaalassa tietyn päivärytmin: maitoa kolmen tunnin välein. Se rauhoitti minua kotonakin. Tiesin, mitä piti tehdä.

Myöhemmin arkeen taaperon kanssa on liittynyt paljon kinaa ja uhmaa, ja minun on ollut vaikea hyväksyä omia negativiisiakin tunteitani. Hetken aikaa ajattelin, ettei Noonan uhmaikä voi enää pahentua, ja sitten se paheni taas.

Noona koettelee rajojaan jatkuvasti, ja kun hän ei kaupassa osaa päättää, istuisiko rattaiden kyydissä vai kävelisikö, alkaa huuto ja raivoaminen. Niissä tilanteissa tuntuu, etten saisi itse kiukustua ollenkaan. Huomaan ajattelevani, että pitäisi olla vain iloinen, että lapsi on tässä. Vaikka eihän se ihan niinkään mene.

Olen iloinen, että pysyimme pahimpina aikoina Teemun kanssa samalla puolella.

Tiedostan kyllä, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja normaaleja ja että minun ei pitäisi tuntea niistä syyllisyyttä. Mutta kun Noonan elämä on ollut niin pienestä kiinni, syyllistän itseäni todella herkästi.

Kun nyt mietin Noonan ensimmäisiä kuukausia, olen iloinen, että pysyimme pahimpina aikoina Teemun kanssa samalla puolella. Pelottavissakaan tilanteissa emme riidelleet keskenämme.

Luulen, että Teemu yritti pitää minua kasassa, vaikka oli itsekin todella väsynyt. Kun minua itketti, Teemu muisti aina sanoa, ettei Noona voisi olla paremmassa hoidossa. Olen hänelle kiitollinen. Kovin moni parikymppinen ei pystyisi samaan.”