Pinsettiotteen oppiminen on vauvalle huima edistysaskel. Peukalo-etusormiotteella on näppärä tarttua tavaroihin.

Pinsettiotteen oppiminen on vauvalle huima edistysaskel. Peukalo-etusormiotteella on näppärä tarttua tavaroihin.

0–6 kk: vauva hamuaa

Elämänsä ensimmäiset kuusi kuukautta vauva viettää pääasiassa makuullaan tai vanhempansa
sylissä. Omat jalat eivät vielä kannattele eivätkä kädet tottele, vaikka vauvalla olisi kuinka kova hinku lähteä liikkeelle tai tarttua leluihin. Aluksi vauva pitää käsiään koko ajan nyrkissä, kunnes kuukauden iässä pienet sormet suoristuvat ja kädet alkavat olla enimmän ajan auki. Kaksi kuukautta täytettyään vauva hoksaa itsekin, että hänellä on kädet ja oppii, miten saa ne halutessaan myös liikkumaan. Pieni nyrkki etsiytyy yhä useammin suuhun.

Lelut ja muut värikkäät tavarat alkavat pikku hiljaa kiinnostaa niin paljon, että vauva alkaa ponnistella saadakseen niistä otteen. Kolmekuinen vauva tavoittelee esineitä, mutta ei osaa vielä käyttää peukaloaan, vaan hamuaa tavaroita kämmenensä ulkosyrjällä. Kun vauva on oppinut, miten tavaroista saa tukevamman otteen, hän alkaa viedä suuhun kaiken, minkä kiinni saa. Suuhun etsiytyvät yhä useammin myös omat varpaat. Vauva haluaa tutustua maailmaan kaikilla aisteillaan.

Neljän kuukauden ikään mennessä vauvan näkö on kehittynyt huimasti ja hän pystyy jo kohdistamaan katseensa leluun, jota tavoittelee. Pikkuinen rakastaa erilaisten materiaalien tuntua herkkätuntoisissa sormenpäissään; karheaa, pehmeää,karvaista, joustavaa.

6–12 kk: huippuhieno pinsettiote

Puolivuotias on jo varsin kätevä käsistään. Lelut hän kaappaa jykevään nyrkkiotteeseen ja pitelee tuttipulloa tukevasti molemmin käsin. Hän osaa siirtää lelua kädestä toiseen ja muutenkin käsien yhteistoiminta alkaa sujua. Aluksi lelujen kääntely ei onnistu, mutta yhdeksän kuukauden ikään mennessä vauva on oppinut, miten ranne liikkuu. Nyt kun vauva osaa jo käännellä ja pyöritellä esineitä, niiden tutkiminen on entistä kätevämpää.

Yhdeksänkuisen vauvan lempihommaa on tiputella tavaroita syöttötuolista lattialle, vaikka äiti ei moisesta puuhasta niin välittäisikään. Tässä iässä vauva oppii myös ojentamaan esineitä ja ottamaan niitä vastaan. Hän osaa tarttua myös vaikkapa lusikkaan ja kupin korvaan.

Huima edistysaskel kädentaidoissa tapahtuu, kun vauva ennen vuoden ikää hallitsee peukalo-etusormi- eli pinsettiotteen. Varsin pian vauva on oikea ekspertti poimimaan pikkuruisiakin
nuppeja ja nappeja. Turvallisuuteen on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota, sillä vauva vie kaikki löydöt saman tien suuhunsa.

1–3 v: askartelu alkaa

Vuoden ikäinen haluaa opetella syömään jo ihan itse. Taapero tarttuu tomerasti lusikkaan ja kauhoo sillä ruokaa, tosin läheskään kaikki ei vielä päädy suuhun saakka. Puolitoistavuotias alkaa harjoitella riisumista. Ensimmäisenä lentävät yleensä sukat, seuraavaksi hän riisuu ehkä housunsa. Vaatteiden pukeminen onkin jo vaikeampaa ja housujen vetäminen jalkaan sujuu yleensä vasta parivuotiaana. Lapsen kätisyys, siis onko hän oikea vai vasenkätinen, selviää vähitellen, aikaisintaan puolentoista vuoden iässä. Jotkut lapset käyttävät kumpaakin kättään melkein tasapuolisesti lähes kolmeen ikävuoteen saakka.

Lapsen kädentaidot kehittyvät taaperoiässä nopeasti. Kun vuoden ikään saakka lapsi harjoittaa ennen kaikkea karkeamotoriikkaansa, nyt on hienomotoriikan vuoro. Puolitoistavuotias rakentaa jo muutaman palikan torneja ja osaa käännellä kirjan sivuja. Myös oven aukaiseminen ja ehkä jopa korkin avaaminen onnistuvat.

Kaksi vuotta täytettyään lapsi kiinnostuu piirtämisestä, värittämisestä, saksilla leikkaamisesta ja muusta askartelusta. Aluksi kynänjälki näyttää vanhemmasta pelkältä söherrykseltä, mutta 2,5-vuotias osaa jo piirtää komeita kaaria. Kolmea vuotta lähestyvä lapsi rakastaa kaikenlaista puuhastelua ja on iloinen ja ylpeä saadessaan auttaa vanhempiaan tarkkuutta vaativissa töissä.

Lähteet: MLL, Lastenneurologia (Duodecim), Suomalainen vauvakirja (toim. Outi Gyldén), Richard C. Woolfson: Touhukas taapero

Vauva 3/09

Lue lisää:
Vauvan kehitys