Tutustu tuoreeseen tietoon imettämisestä. Mukana vinkit sujuviin imetyshetkiin.

Pieni imetysopas

Imetys on luonnollinen ja helppo tapa tarjota vauvalle parasta mahdollista ravintoa. Äidinmaidossa vauva saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet D-vitamiinia lukuunottamatta, ja siinä on imeväiselle ihanteellinen rasvan määrä ja koostumus. Imetettäessä vauva saa myös tarvitsemaansa läheisyyttä.

Suomessa suositellaan vauvan ravinnoksi vain äidinmaitoa (= täysimetys) kuuden kuukauden ikäiseksi saakka ja rintaruokintaa muun ravinnon lisänä vähintään vuoden ikään asti. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee imettämään lapsia vähintään kaksivuotiaaksi.

Kiinteät lisäruoat tulisi aloittaa imetyksen ohella puolivuotiaana, aikaisintaan neljän kuukauden iässä. Lisäruokien aloitus vasta puolen vuoden iän jälkeen saattaa nykytiedon mukaan olla yhteydessä suurempaan astman, allergisen nuhan ja allergisen herkistymisen riskiin.

Pyydä opastusta imetykseen synnytyssairaalassa ja neuvolassa. Tarvittaessa ota selvää paikkakuntasi imetystukiryhmästä. Voit pyytää kotiisi myös yksityisen imetyksen ohjaajan.

Kätilöliiton imetysopasta ei enää jaeta äitiyspakkauksen mukana. Tietoa imetyksestä löytyy muun muassa alla olevien nettilinkkien kautta.

Imetys vaatii harjoittelua

 • Kun aloitat imetyksen, ota vauva syliisi niin, että hänen kasvonsa ja vartalonsa ovat suoraan omaa vartaloasi vasten. Anna vauvan hamuta nänni suuhunsa. Imetä ensin yhdestä rinnasta ja sitten tarpeen mukaan toisesta.
 • Imetä vauvaa lapsen ilmaiseman tarpeen mukaan. Vastasyntynyt syö yleensä 1–2 kertaa yössä. Tiheä imetys vauvan haluamassa tahdissa lisää imetyksen onnistumisen mahdollisuuksia. Älä ota imetyksestä kuitenkaan stressiä. Imettäessä voit samalla itsekin levähtää.
 • Jos rinnat tuntuvat täysiltä ja pingottuneilta, lypsä ensin hieman maitoa pois. Vauva saa siten paremman otteen otteen rinnasta eikä maitoa virtaa suuhun liian nopeasti.
 • Ilmakylvyt tekevät rinnoille hyvää, mutta varo kylmettymistä.
 • Alkavaa rintatulehdusta voi yrittää karkottaa lämpimän hauteen avulla: pane rintaliiveihin lämpimällä vedellä täytetty minigrip-pussi tai mikrossa lämmitetty kankainen kauranjyväpussi. Suihkuttele lämpimällä vedellä ja tyhjennä rintoja ahkerasti.
 • Kipeytyneet nännit ovat ikävät, mutta jopa veriset haavaumat paranevat onneksi muutamassa päivässä. Imetyksen lopuksi purista nännistä tippa maitoa hoitamaan nänninpäätä. Kokeile myös imetysasennon vaihtamista, imeminen kohdistuu silloin eri kohtaan.
 • Matalia rinnanpäitä voi koettaa venytellä kaupasta saatavien nänninvenyttäjien avulla. Rintakumin käyttö voi helpottaa imettämistä. Rintakumia voi käyttää myös aristavien rinnanpäiden tilapäisenä hoitona.
 • Jos rintaruokinnassa oleva vauva tarvitsee lisämaitoa tai lypsettyä äidinmaitoa, tarjoa se mieluiten mukista. Jo noin puolivuotiaan voi totuttaa käyttämään nokkamukia, josta on myöhemmin helpompi päästä eroon kuin tuttipullosta. Tuttipullosyötön jälkeen vauva voi alkaa vieroksua rintaa.
 • Vauva voi tehdä imemislakon, joka saattaa liittyä esimerkiksi sairastumiseen. Huijaa lakkolaista takaisin rinnalle silloin, kun hän on rentoutunut tai uninen, kuten yöllä.
 • Ole kärsivällinen vauvan tiheän imun kausina. Kun vauva tuntuu roikkuvan rinnassa lähes aina, hän säätää maitomäärää kasvuvaiheelleen sopivaksi.
 • Imettäminen on hieno lahja lapselle, mutta koko elämä ei ole siitä kiinni. Tärkeintä on, että vauva saa ravintoa, kasvaa ja kehittyy. Äidinmaidonkorviketta voi antaa hyvällä omallatunnolla, jos imetys ei jostain syystä onnistu.
 • Kun on aika vieroittaa vauva rinnasta, tee se lempeästi vähitellen ja silloin, kun lapsi on terve eikä samaan ajankohtaan osu muita isoja elämänmuutoksia. Anna lapselle läheisyyttä erityisen paljon ensimmäisinä vieroituksen jälkeisinä viikkoina.
 • Yli vuoden ikäinen lapsi voi siirtyä äidinmaidosta suoraan lehmänmaitoon.


Lähteenä on muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vauvan hoito-opas / Hämeen piirin Kotineuvola Oy

Lisätietoa imetyksestä:
www.imetystukilista.net
www.imetys.fi
http://www.hus.fi