Miten puhdistetaan pikkuruinen napa, entä mitä tehdä pienen vauvan kynsille?

Pienen vauvan hoitaminen voi aluksi tuntua hankalalta. Luota itseesi, niin kaikki sujuu. Arkinen hoitaminen on aina myös yhteinen läsnäolon hetki.

Korvat

Vauvan korvista voi tulla runsaasti vaikkua, jota tuottavat pienet korvavaharauhaset. Vaikku on hyödyllistä: se hylkii vettä, suojaa korvakäytävää, estää sienten ja bakteerien kasvua­, sitoo pölyä ja muita pienhiukkasia ja estää niiden pääsyn sisäkorvaan.
Vaikkua ei saa koskaan kaivaa pois korvakäytävän sisältä, mutta vauvan korvakäytävän suuaukon ja korvalehden voi puhdistaa pumpulipuikolla. Tarkista korvan taustat päivittäin ja puhdista ne sinne kertyneestä liasta.

Pää

Päänahan talineritys on joillakin vauvoilla runsasta ja näkyy keltaisena karstana. Se on vaaratonta, mutta sen muodostumista voi yrittää estää harjaamalla­ päänahkaa vauvan omalla pehmeällä harjalla. Karstaa voi myös pehmittää vauvaöljyllä tai perusvoiteella, jonka annetaan vaikuttaa pari tuntia tai jopa yön yli. Sen jälkeen karstaa voi poistaa varovasti­ kammalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silmät

Pienen vauvan kyyneltiehyet ovat vielä ahtaat, minkä vuoksi silmät rähmivät helposti. Puhdista­ vauvan rähmivä silmä pyyhkimällä se ulkonurkasta sisänurkkaan päin lämpimään veteen kostutetulla vanulapulla. Ota puhdas lappu ja puhdista toinen silmä. Jos rähmiminen jatkuu ja pahenee, kyseessä voi olla antibiottitippoja vaativa silmätulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nenä

Vastasyntyneen pikkuinen nenä menee helposti tukkoon. Aivastelun avulla vauva yrittää päästä nenän limasta eroon. Aivastelu ei silti välttämättä tarkoita, että vauvalle on tulossa nuha.

Suu

Imetyksen jälkeen vauvan kieli voi olla valkoinen. Se on normaalia, eikä vauvan suuta tarvitse huuhdella. Joskus vauvan suuhun tulee sienitulehdus eli sammas, joka näkyy kielellä valkeana tai harmaana katteena, joka ei lähde huuhtelemalla. Jos epäilet vauvalla sammasta, pyydä hoito-ohjeet neuvolan terveydenhoitajalta.

Kynnet

Alle pariviikkoisen vauvan kynsiä ei saa tulehdusriskin vuoksi leikata. Myöhemmin vauvan kynnet leikataan suoraan, niitä ei muotoilla. Vauvan kynnet voi olla helpointa leikata silloin, kun hän nukkuu.

Iho

Vauvan voi kylvettää 1–7 kertaa viikossa. Kuivaihoista lasta ei kannata kylvettää joka päivä. Jotta ihon oma rasvantuotanto ei häiriinny, joka pesun jälkeen ihoa ei ole tarpeen rasvata.

Vatsa

Lähes kaikilla lapsilla on ilmavaivoja. Koska pieni vauva ei itse pysty liikkumaan ja helpottamaan ilman kulkua suolistossaan, vauvaa voi nostella­ ja hieroa ilmavaivojen helpottamiseksi. Jos vauvalla on ilmavaivoja ja imetät, vältä kaasua muodostavia ruoka-aineita.

Napa

Puhdista vastasyntyneen napa juoksevaan veteen kostutetulla pumpulipuikolla päivittäin. Nosta napatynkää rohkeasti, puhdista ja kuivaa napakuoppa kuivalla pumpulipuikolla pohjaa myöten kiepauttaen. Napa ei mene rikki, eikä vauvaan satu. Napatynkä irtoaa itsestään parin viikon kuluessa syntymästä.

Peppu

Peppu pestään vaipanvaihdon yhteydessä, jos vaipassa on kakkaa. Pissavaipan vaihtamisen jälkeen pesu ei aina ole tarpeen. Hyvässä kunnossa olevaa ihoa ei tarvitse myöskään rasvata.
Vaippaihottuma on virtsan ja kakan aiheuttama ärsytystä iholla. Sen ehkäisemiseksi taputtele peppu pesun jälkeen kuivaksi, älä hankaa. Muista myös ilmakylvyt. Ärtynyttä peppua voi hoitaa sinkkidioksidia sisältävällä voiteella tai Bepanthenilla.

Vauva 5/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla