Jotkut vauvat nukkuvat alusta asti omassa sängyssä. Toiset taas ainakin aloittavat perhepedissä.

Jotkut vauvat nukkuvat alusta asti omassa sängyssä. Toiset taas ainakin aloittavat perhepedissä.

Vauvalle itselleen perhepeti on usein luonteva ja perinteinen tapa nukkua. Jos vanhempi ei ole kovin herkkäunista laatua, perhepeti voi sopia hyvin. Jos taas aikuinen herää jokaiseen vauvan tuhahdukseen ja liikkeeseen, perhepeti ei ehkä ole paras mahdollinen ratkaisu. Vauva tarvitsee päivisin levänneen ja jaksavan vanhemman.

Perhepedissä vanhempi on nukkuessaankin vauvasta yleensä niin tietoinen, ettei päälle kierähtämisen vaaraa juuri ole. Humalassa tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena vauvan vieressä ei saa nukkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perhepedissä yösyötöt hoituvat helposti. Toisaalta vauvan voi olla syötön jälkeen helpompi rauhoittua omaan sänkyynsä, kun maidolta tuoksuva rinta ei ole ihan vieressä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvan totuttaminen perhepedistä omaan sänkyyn voi onnistua vaiheittain niin, että vauvan sänky on aluksi vanhempien sängyn vieressä. Vauva tietää vanhempien olevan lähellä, ja vanhempien on helppo hoivata vauvaa. Aluksi omaan sänkyyn voi totutella päiväunilla.

Jos lapselle on varattuna oma huone, on yksilöllistä, milloin vanhemmista ja lapsesta tuntuu hyvältä alkaa käyttää sitä. Jos huone on vanhempien huoneen vieressä, vanhempi pääsee yölläkin nopeasti hoitamaan heräävää vauvaa. Noin vuoden vanhana vauvat osaavat tavallisesti mieltää vanhempien olevan olemassa, vaikka eivät heitä herätessään heti näekään.

Vauva 11/2012

Sisältö jatkuu mainoksen alla