Etenkin ensimmäisen lapsen kohdalla vauvaa varten tulee usein hankittua kaikenlaista tavaraa.

Etenkin ensimmäisen lapsen kohdalla vauvaa varten tulee usein hankittua kaikenlaista tavaraa. Monesti kuitenkin vasta kokemus kertoo, mitkä hankinnat ovat oikeasti hyödyllisiä ja mitkä vain mainonnan luomia tarpeita.

Vauva-lehden keskustelupalstalla on listattu parhaita vauvaa tai äitiä varten tehtyjä hankintoja sekä myös ne turhimmat, jotka olisi voinut jättää väliin. Keskustelujen perusteella hankintojen tarpeellisuus on hyvin yksilöllistä ja perhekohtaista. Molemmilla listoilla on nimittäin paljon samoja tavaroita. Se, mikä toiselle on ehdoton hankinta, on toiselle täysi turhake.

Esimerkiksi sitteri on monen mielestä ollut ehdottoman tarpeellinen, sillä se mahdollistaa äidille esimerkiksi rauhallisen vessassa ja suihkussa käynnin vauvan istuessa sitterissä. Toisille sama laite taas on ollut aivan turha, eikä lapsi ole viihtynyt siinä lainkaan.

Myös hoitopöytä jakaa mielipiteitä. Toiset ylistävät sen olleen paras hankinta ja helpottaneen huomattavasti vauvan hoitoa ja ergonomiaa. Toiset taas ovat pystyneet vaihtamaan vaipat helposti sängyllä tai lattialla, ja hoitopöydän käyttö on jäänyt hyvin vähälle.

Parhaat hankinnat

Parhaiksi hankinnoiksi äidit listaavat muun muassa seuraavia tavaroita:

 • imetysliivit (kaarituettomat, joilla voi nukkua), rintapumppu, kestoliivinsuojat, rinnanlämmittäjät
 • lämpöpussi turvakaukaloon, helpottaa pukemista ja riisumista talvella
 • kunnolliset vaunut, joko yhdistelmävaunut tai muuten omiin tarpeisiin sopivat
 • sitteri
 • vaipparoskis
 • imetystyyny
 • hoitopöytä, parantaa ergonomiaa ja tavarat saa kätevästi laatikoihin
 • pinnasänky
 • itkuhälytin
 • kantoreppu
 • leikkimatto

Turhimmat hankinnat

 
Turhimpien hankintojen listalta löytyy monia samoja tavaroita kuin tarpeellisistakin:

 • sitteri, lapsi ei viihtynyt siinä
 • soiva viihdytin vauvalle
 • itkuhälytin
 • kantoliina, kantoreppu
 • rintapumppu, maidonkerääjät, kestoliivinsuojat (eivät toimineet)
 • tutti ja tuttipullo, tuttipullon steriloija
 • sinkkivoide ja talkki
 • hoitopöytä, vaipanvaihto onnistuu sängyllä tai lattiallakin
 • imetystyyny, tavallinen tyyny ajaa saman asian
 • jumppamatto
 • vaipparoskis, vaipat voi laittaa myös normaaliin roskikseen
 • hyppykiikku
 • yhdistelmävaunut

Osallistu keskusteluun ja kerro, mitkä ovat olleet teidän perheen parhaat ja turhimmat hankinnat!

Keskustelua aiheesta:
Vauva.fi/keskustelut: Jälkikäteen, minkä vauvatavaran hankinta oli turha
Vauva.fi/keskustelut: Mikä on ollut paras hankintanne itselle/vauvalle

Vauva.fi 10/2010

Vierailija

Parhaat ja turhimmat hankinnat vauvalle

Meillä turha oli kallis kantoliina; en oppinut käyttämään sitä ja vauva vihasi olla piilossa. Manduca-kantoreppu oli sen sijaan käytössä paljon. Hamstrasin myös farkkuvaatteita pienelle. Vasta 5-vuotias on alkanut pitää tukevammasta kankaasta valmistettuja vaatteita. Ei ollut sitteriä, eikä itkuhälytintä, poika ei oppinut koskaan käyttämään tuttia tai juomaan pullosta, vaan vaati aina rintaa kun sen makuun lopulta oppi.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lapsi saattaa toivoa joululahjaksi hittilelua, mutta saako hän myös vanhemman, joka malttaa pysähtyä leikkimään hänen kanssaan?

”Äiti, voisitko tulla sisustamaan barbintalon?”

Vilkaisen vaaleanpunakattoista asumusta olohuoneessamme. Sitten keittiön tasoja, jotka olin juuri ajatellut raivata esiin astioiden alta. Ne pyykitkin piti…

”Ihan kohta!”, vastaan.


Harvoin kuitenkaan irtoan tiskipöydän, hellan tai läppärin äärestä ihan kohta. Kolmevuotias saa huudella perääni useamman kerran.

Lattialle on levitetty koko Barbien suku autoineen, hevosineen ja pinkkeine asusteineen, ja lelupaljouden keskellä lapsi kaipaa yhtä asiaa – minua.

Miksi se on niin paljon vaadittu mennä mukaan leikkiin?

Lelupaljouden keskellä lapsi kaipaa yhtä asiaa – minua.

Ainakin siksi, että työpäivän ja iltatoimien välisessä rakosessa on jo valmiiksi tunkua. Seuraavan päivän ruoka pitäisi laittaa. Kurahousuihin vaihtaa ehjät jalkalenksut. Jääkaapin hyllyt huutavat tyhjyyttään, ja kai edes joskus pitäisi siivotakin.

Mutta ehkä leikkimistä pitäisi katsoa toisin silmin. Lapsi tarvitsee ne ehjät lenksut housuihinsa ja ruokaa lautaselleen, mutta aivan yhtä paljon hän tarvitsee leikkiä.

Leikkiessään lapset harjoittelevat sosiaalisia taitoja, muistuttavat kehityspsykologian tuntijat. On sovittava leikin etenemisestä. Vuoroteltava. Toimittava porukassa ja noudatettava yhteisiä sääntöjä.

Aika tärkeitä oppeja elämässä.

Lapsi tarvitsee ne ehjät lenksut housuihinsa ja ruokaa lautaselleen, mutta aivan yhtä paljon hän tarvitsee leikkiä.

Sitä paitsi leikki on oiva tilaisuus kuulostella, mitä omalle lapselle kuuluu. Kuinka taitavasti nuket hänen leikissään sanailevat, ratkovat riidan. Ovatko ne iloisia? Onko nukeilla kavereita?

Leikkiin siirtyy se, mitä lapsi arjessaan näkee ja kokee joka päivä.

Kun sitten laskeudun sisustussuunnittelijan tehtäviini, leikki lähtee lentoon. Lapsi pulppuaa juttua. Barbiet jaetaan puoliksi. ”Tässä minun perhe, tässä sinun. Nyt nää lähtis uimaan!”

Ihan kohta koittaa sekin päivä, että lapsi ei enää pyydä äitiä.

Kohta nuket hyppivät sohvan käsinojalta altaan virkaa toimittavalle matolle. Kun Barbien pieni sisko ei uskalla, sen äiti ja isä rientävät apuun. Sitten lähdetään barbitaloon iltapalalle.

Aikuisen kannalta leikkimisessä on myös tämä hieno puoli: lapsi tempaisee vanhemman tukevasti tähän hetkeen, kun vain antaa mahdollisuuden. Nyt ei mietitä työasioita eikä tiskejä.

Yleensä ilta sujuu kaikin puolin mukavammin, kun on edes hetki leikitty yhdessä. Ihan kohta koittaa sekin päivä, että lapsi ei enää pyydä äitiä.

Lapsi saattaa toivoa joululahjaksi hittilelua, mutta saako hän myös vanhemman, jonka malttaa pysähtyä leikkimään hänen kanssaan?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Yksi vauvan vilpittömimmistä ihailijoista saattaa olla hänen isosisaruksensa.

Yhtä vauvakuvaa en koskaan väsy katselemaan: Muutaman viikon ikäinen kuopuksemme pötköttää piirua vaille kolmevuotiaan esikoisemme sylissä. Vauva pitää isosiskoa tiukasti pikkusormesta kiinni. Siinä on hyvä.

Kun itse vielä ihmettelin, kuka tämä pieni ja uusi oikein on, esikoinen otti vauvan saman tien omakseen. Hänestä kuoriutui isosisko ennen kuin minusta kahden äiti. Hän kylvetti, hoivasi ja lohdutti, esitteli vauvaa polleana tutuille ja tuntemattomille.

Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Itsehän unohdin kirjoittaa vauvan nimen onnittelukorttiin, kun lähdimme koko perhe syntymäpäiväjuhliin. Kolmesta oli tullut neljä, mutta äiti ei meinannut pysyä perässä.

Sydämeeni oli ryöpsähtänyt kertaheitolla hurjasti lisää rakkautta, mutta samalla sydän hieman nyrjähti. Esikoisen puolesta kirpaisi, sillä syliin ei joka hetki mahtunut yhtä paljon kuin sydämeen.

Onneksi oli myös isän ja isovanhempien syli. Isompikin sai vielä olla pieni.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle. Ehkä niinkin. Kieltämättä toivoin, että lapsillani olisi kasvussaan kaveri. Se rakkain ja raivostuttavin, jonka kanssa otetaan yhteen mutta jonka edestä ei ikinä paiskaisi ovea kiinni iäksi.

Sanotaan, että ensimmäinen lapsi tehdään itselle, toinen esikoiselle.

Pikku hiljaa kädet alkavat riittää kahdenkin äitinä. Sitä huomaa kasvavansa lahjomattomaksi erotuomariksi, muistaa tuoda reissusta kaksi täsmälleen samanlaista tuliaista. Mittaa automaattisesti jälkkärit grammalleen yhtä suuriksi. Sylissäkin pysyy kaksi yhtä aikaa.

Kun siskokset kikattavat omille jutuilleen ja pusuttelevat toisilleen hyvän yön halit, sydämessä ei voisi enempää lämpöä tunteakaan.

Vauva-lehden pääkirjoitus 12/17

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.