Pakkassäällä vauvalle kannattaa pukea sisävaatteiden päälle villainen välikerros. Kuva: iStock.
Pakkassäällä vauvalle kannattaa pukea sisävaatteiden päälle villainen välikerros. Kuva: iStock.

Alle 1-vuotiaan pakkasrajana pidetään usein -10 astetta. Tuulisella säällä pienempikin pakkanen voi olla pureva.

Talven vaihtelevat ilmat ja kovat pakkaset askarruttavat monia vanhempia. Onko siellä liian kylmä? Voiko vauva nukkua vaunuissa, vaikka pakkasta on reilusti?

Ulkoilun voi aloittaa, kun vastasyntynyt on noin kahden viikon ikäinen. Vauva voi piipahtaa kylmässä aluksi 5–15 minuuttia kerrallaan, jonka jälkeen ulkoiluaikaa voi vähitellen pidentää 2–4 tuntiin. Aikuisen tehtävänä on aina varmistaa, että vauva pysyy lämpimänä ja seurata lapsen vointia.

Alle 1-vuotiaille pakkasrajana on pidetty perinteisesti miinus kymmentä astetta. Kylmemmässä kuin -5 asteessa nukkuvan vauvan nenä, kädet ja jalat ehtivät usein jäähtyä. Toisaalta hikikään ei saisi tulla. Tuulisella säällä pienempikin pakkanen puree, jolloin vaunuille kannattaa etsiä suojaisa paikka tai jäädä suosiolla sisätiloihin. Tuulen tuivertaessa vaunujen suuaukkoon voi kiinnittää harsoliinan, myös leudommilla keleillä.

Pakkassäällä vauvalle kannattaa pukea sisävaatteiden päälle villainen välikerros. Riisu kerroksia sisätiloihin mentäessä ja automatkoilla.

Pakkassäällä vauvalle kannattaa pukea sisävaatteiden päälle villainen välikerros. Leudoilla keleillä haalarin alle riittää bodyasu. Vauvan käsiin laitetaan lapaset tai rukkaset, jalkoihin töppöset ja päähän korvat hyvin suojaava hattu tai trikookypärä. Toppapuvun huppu varmistaa, että pää pysyy lämpimänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Talvisäät vaihtelevat, joten pienelle tulee toisinaan puettua liikaa vaatetusta – toisinaan taas liian vähän. Kiinnitä huomiota vauvan lämpötilaan myös ulkoilun jälkeen. Kun riisut vauvaa, onko hän sopivan lämmin? Jos kädet ja jalat tuntuvat viileiltä, lisää lämpimiä kerroksia tai lyhennä ulkonaoloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi vauvat reagoivat kylmyyteen eri tavoin. Oman vauvan oppii pukemaan oikein kokeilemalla ja seuraamalla: tarkista lämpötila aina vauvan niskasta. Kun se tuntuu lämpimältä eikä vauva hikoile, vaatetta on sopivasti.

Kuumeista vauvaa ei viedä ulos, mutta pieni nuha ei ole este.

Riisu kerroksia sisätiloihin mentäessä ja automatkoilla. Kuumeista vauvaa ei viedä ulos, mutta pieni nuha ei ole este. Hengittäminen onkin usein helpompaa raittiissa ilmassa.

Entäs taaperot?

Taaperoikäisille (1–3 v) ei ole enää määritelty pakkasrajaa, vaan ulkoilua voi harrastaa maalaisjärjen mukaan. Parivuotias lapsi osaa jo ilmoittaa, jos on liian kylmä.

Tärkeää on vaatettaa lapsi touhujen mukaan. Liikkuva lapsei ei tarvitse niin paksua vaatekerrosta kuin istuskelijat tai seisoskelijat. Kaula ja korvat on erityisen tärkeää suojata hyvin – tähän on vaikkapa villainen kypärämyssy hyvä vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla