Parivuotias taaperoni narskuttelee hampaitaan unissaan. Onko syytä huoleen?

Parivuotias taaperoni narskuttelee hampaitaan unissaan. Oikein kirskuna ja rouske kuuluu, kun poika nukkuu vieressäni. Lasta narskuttelu ei tunnu haittaavan, mutta onko kuitenkin syytä huoleen? Kuluvatko hampaat ja vaikuttaako narskutus pysyvien hampaiden kuntoon? Poika myös kuorsaa usein. Onko se normaalia pienillä lapsilla?

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa:

Narskuttelulla tarkoitetaan hampaiden yhteen puremista ja hankaamista niin, että syntyy narskahtava ääni. Narskuttelu ei ole mitenkään harvinaista, sillä arviolta 10 prosenttia lapsista narskuttelee ainakin ajoittain. Useimmiten lapset narskuttavat unissaan, mutta ilmiötä­ esiintyy myös hereillä.

Yleensä narskuttelu on vaaratonta, mutta hyvin voimakkaana ja pitkään jatkuvana se voi aiheuttaa ongelmia, kuten hampaiden kiillevaurioita, purentaongelmia ja päänsärkyä. Purentaongelmat ja kiillevauriot tulevat esille suunterveyden määräaikaistarkastuksissa, jonne kaikki lapset kutsutaan.

Monet asiat vaikuttavat narskuttelun esiintymiseen. Joskus taustalla voi olla purentavirhe, mutta useimmiten selvää syytä ei ole osoitettavissa. Stressi ja muut unihäiriöt­ lisäävät narskuttelua, vaikka eivät välttämättä ole sen varsinainen syy. Joka tapauksessa pienillä lapsilla narskutteluun voidaan parhaiten vaikuttaa parantamalla unen laatua ja poistamalla hyvän unen esteitä. Tarvittaessa isommilla lapsilla käytettävät purentakiskot helpottavat mahdollisia oireita ja suojaavat hampaita liialliselta kulumiselta, mutta yleensä narskuttelu loppuu itsestään aiheuttamatta mitään pitkäaikaisongelmia.

Joskus narskuttelu voi liittyä unenaikaisiin hengityshäiriöihin kuten voimakkaaseen kuorsaukseen ja hengityskatkoksiin. Ne taas johtuvat lapsilla yleensä hengitysteitä ahtauttavista asioista kuten suurentuneista nielurisoista tai kitarisasta. Kuorsaus sinänsä on tavallista erityisesti flunssien yhteydessä, eikä yksinään vaadi mitään hoitoa. Mikäli kuorsaukseen liittyy päiväväsymystä tai yöllisiä hengityskatkoksia, sitä on syytä selvitellä tarkemmin. Ilman hoitoa hankalat unta häiritsevät ongelmat voivat johtaa muun muassa käytöshäiriöihin. Usein kuorsaus helpottuu tai häviää, kun suurentuneet risat poistetaan.

Uniongelmat ja -häiriöt kuormittavat usein pahasti erityisesti pienten lasten perheitä. Yleensä lapset itse saavat riittävästi unta, mutta voivat kärsiä esimerkiksi unirytmin häiriöistä välillisesti vanhempien väsymyksen kautta. Lapsen unihäiriöistä kärsivät perheet voivat saada apua lastenneuvolasta, jossa voidaan tehdä tilannearvio, antaa ohjausta ja järjestää seuranta. Olennaista on järjestelmällisyys ja pitkäjänteisyys. Mahdollisten unta häiritsevien tekijöiden poistamisen jälkeen tavoitteena on tukea säännöllisen vuorokausirytmin ja iltarutiinien kehittymistä asteittaisilla muutoksilla niin, että lapsi oppii nukahtamaan omaan sänkyynsä ilman erityistä nukuttelua.

Lähetä oman kysymyksesi asiantuntijoille Vauvan neuvolaan

Lue lisää Jarmo Salon vastauksia

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt