Yleensä narskuttelu on vaaratonta, mutta hyvin voimakkaana ja pitkään jatkuvana se voi aiheuttaa ongelmia, kuten hampaiden kiillevaurioita, purentaongelmia ja päänsärkyä. Kuva: iStockphoto.
Yleensä narskuttelu on vaaratonta, mutta hyvin voimakkaana ja pitkään jatkuvana se voi aiheuttaa ongelmia, kuten hampaiden kiillevaurioita, purentaongelmia ja päänsärkyä. Kuva: iStockphoto.

Parivuotias taaperoni narskuttelee hampaitaan unissaan. Onko syytä huoleen?

Oikein kirskuna ja rouske kuuluu, kun poika nukkuu vieressäni. Lasta narskuttelu ei tunnu haittaavan, mutta kuluvatko hampaat ? Ja vaikuttaako narskutus pysyvien hampaiden kuntoon? Poika myös kuorsaa usein. Onko se normaalia pienillä lapsilla?

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa:

Narskuttelulla tarkoitetaan hampaiden yhteen puremista ja hankaamista niin, että syntyy narskahtava ääni. Narskuttelu ei ole mitenkään harvinaista, sillä arviolta 10 prosenttia lapsista narskuttelee ainakin ajoittain. Useimmiten lapset narskuttavat unissaan, mutta ilmiötä­ esiintyy myös hereillä.

Yleensä narskuttelu on vaaratonta, mutta hyvin voimakkaana ja pitkään jatkuvana se voi aiheuttaa ongelmia, kuten hampaiden kiillevaurioita, purentaongelmia ja päänsärkyä. Purentaongelmat ja kiillevauriot tulevat esille suunterveyden määräaikaistarkastuksissa, jonne kaikki lapset kutsutaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pienillä lapsilla narskutteluun voidaan parhaiten vaikuttaa parantamalla unen laatua ja poistamalla hyvän unen esteitä.

Monet asiat vaikuttavat narskuttelun esiintymiseen. Joskus taustalla voi olla purentavirhe, mutta useimmiten selvää syytä ei ole osoitettavissa. Stressi ja muut unihäiriöt­ lisäävät narskuttelua, vaikka eivät välttämättä ole sen varsinainen syy. Joka tapauksessa pienillä lapsilla narskutteluun voidaan parhaiten vaikuttaa parantamalla unen laatua ja poistamalla hyvän unen esteitä. Tarvittaessa isommilla lapsilla käytettävät purentakiskot helpottavat mahdollisia oireita ja suojaavat hampaita liialliselta kulumiselta, mutta yleensä narskuttelu loppuu itsestään aiheuttamatta mitään pitkäaikaisongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Purentakiskot helpottavat mahdollisia oireita ja suojaavat hampaita liialliselta kulumiselta, mutta yleensä narskuttelu loppuu itsestään aiheuttamatta mitään pitkäaikaisongelmia.

Joskus narskuttelu voi liittyä unenaikaisiin hengityshäiriöihin kuten voimakkaaseen kuorsaukseen ja hengityskatkoksiin. Ne taas johtuvat lapsilla yleensä hengitysteitä ahtauttavista asioista kuten suurentuneista nielurisoista tai kitarisasta. Kuorsaus sinänsä on tavallista erityisesti flunssien yhteydessä, eikä yksinään vaadi mitään hoitoa. Mikäli kuorsaukseen liittyy päiväväsymystä tai yöllisiä hengityskatkoksia, sitä on syytä selvitellä tarkemmin. Ilman hoitoa hankalat unta häiritsevät ongelmat voivat johtaa muun muassa käytöshäiriöihin. Usein kuorsaus helpottuu tai häviää, kun suurentuneet risat poistetaan.

Uniongelmat ja -häiriöt kuormittavat usein pahasti erityisesti pienten lasten perheitä. Yleensä lapset itse saavat riittävästi unta, mutta voivat kärsiä esimerkiksi unirytmin häiriöistä välillisesti vanhempien väsymyksen kautta. Lapsen unihäiriöistä kärsivät perheet voivat saada apua lastenneuvolasta, jossa voidaan tehdä tilannearvio, antaa ohjausta ja järjestää seuranta. Olennaista on järjestelmällisyys ja pitkäjänteisyys. Mahdollisten unta häiritsevien tekijöiden poistamisen jälkeen tavoitteena on tukea säännöllisen vuorokausirytmin ja iltarutiinien kehittymistä asteittaisilla muutoksilla niin, että lapsi oppii nukahtamaan omaan sänkyynsä ilman erityistä nukuttelua.

Lähetä oman kysymyksesi asiantuntijoille Vauvan neuvolaan

Lue lisää Jarmo Salon vastauksia

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla