Mikäli hallituksen suunnitelmat varhaiskasvatuksen uudistamiseksi toteutuvat, joidenkin lasten hyvinvointi ja terve kehitys voivat vaarantua, kehityspsykologian dosentti Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta sanoo.

-Varhaiskasvatuksen pitäisi olla pitkäjännitteistä ja tavoitteellista, lapsen toimintaa, osallisuutta ja oppimista vahvistavaa toimintaa. Sille pitäisi taata hyvät puitteet ja koulutettu henkilökunta, Sajaniemi sanoo.

Hallitus suunnittelee nyt varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen kasvattamista, subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista, henkilökunnan koulutusvaatimusten väljentämistä ja esikoululaisten päivän jakamista kahteen erilliseen osaan.

- Uudistusten lasku maksetaan kalliisti myöhemmin, kun osalla lapsista syrjäytymisen riskiä kasvattavat oppimisvaikeudet, tunne-elämän häiriöt ja käytöshäiriöt lisääntyvät.

Sajaniemi kertoo, mitkä asiat varhaiskasvatuksen uudistuksessa ovat lapsen hyvinvoinnille suurin uhka.

1. Henkilökunnan kelpoisuusehtojen väljentäminen

- Hallitus ei näytä ymmärtävän, että varhaiskasvatus on opetusministeriön alaista tavoitteellista ja tulevaisuuteen tähtäävää yhteiskunnan tukipilaritoimintaa, jota pitäisi vahvistaa.

Koulutettu henkilökunta tunnistaa kaikkien lasten tarpeet, vahvistaa myönteisyyttä ja vaimentaa kielteisyyttä. Taitava henkilökunta ymmärtää vahvistaa lasten sosiaalisia aloitteita ja rohkaisee heitä tutkimaan ympäristöään yhdessä muiden kanssa.

2. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden kaventaminen

-Yhteiskunta jakautuu kahtia, kun subjektiivinen päivähoito-oikeus kaventuu. Jo peruskoulun idea oli taata kaikille yhtä hyvä koulutus. Nyt tätä yhtäläistä oikeutta halutaan kaventaa ja se aiotaan purkaa varhaiskasvatuksessa. Tässä ei ole järjen hiventäkään.

Varakkaat vanhemmat voivat aina laittaa lapsensa yksityiseen päiväkotiin, jossa heille on tarjolla laadukasta, maksullista toimintaa. Kaikilla perheillä ei ole tähän mahdollisuutta.

3. Päivähoidon suhdeluvut

- Ryhmäkokojen kasvattaminen on uudistuksessa jäävuoren huippu. Se kuitenkin viestii, että päättäjien mielestä päiväkodit ovat kuin parkkipaikkoja, jonne lapset laitetaan säilöön.

Lapsiryhmien koko voi uudistuksen myötä kasvaa villisti, kun puolipäivälapset ovat mukana ryhmissä.

Päivähoidossa pitäisikin unohtaa koko suhdelukupelleily ja päästä kiinteisiin ryhmäkokoihin. Pienten lasten pitäisi saada sitä, mitä he eniten tarvitsevat: turvallisen oppimisympäristön, jossa on pysyvyyttä, johdonmukaisuutta ja lasten tarpeille herkistynyttä toimintaa.

Nämä 3 asiaa uhkaavat lapsen hyvinvointia, jos varhaiskasvatuksen uudistus toteutuu

olisitko valmis antamaan lapsesi 35 lapsen ryhmään jossa aikuiset eivät ehdi edes vaippaa vaihtamaan lapselta saati syliä antamaan.ja tämä on jo nyt, entä kun ryhmäkokoja vielä lisää kasvatetaan ja työntekijät kouluttamattomattomia eivät huomaa jos lapsella ei ole kaikki hyvin.ylipäätänsä lapsi ei pääse kokemaan että on turvallisessa ympäristössä turvallisten aikuisten kanssa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

Kysy Mialta!

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä märempää, sen parempi – jos taaperolta kysytään! Näissä varusteissa leikkijä pysyy kuivana.

Sadehaalarissa on pehmeä ja lämmin fleecevuori, hihan ja lahkeensuissa kuminauhat. Koot 80–140 cm. 64,95 e, Ellos Kids.

Sadesäällä voi leikkiä seepraleikkejä! Lasten sademuoti vilisee eläinkuoseja. Sadetakin koot 74–140 cm. 29,99 e, KappAhl. Sateenvarjo 7,99 e, KappAhl.

Sadehatun saa napakasti kiinni, sillä nauhat joustavat. Teipatut saumat. Koot 48–54. 12,95, Ellos Kids.

Sadetakissa ja sadehousuissa on vesitiiviiksi hitsatut saumat. Vesipilariarvo yli 10 000 mm. Koot 74–92 cm. Takki 44,90 e, housut 39,90 e, Polarn O. Pyret.

Kumisaappaissa on lämmin vuori ja kiristettävä yläosa, joka pitää veden loitolla. Koot 22–37. 44,95 e, Reima.

Töppösten pehmeä ja liukumaton pohja sopii erinomaisesti kävelyä harjoittelevalle lapselle. Nylonkangas hylkii vettä, ja vuori on fleeceä. Koot S (0–9 kk) ja M–XL (9 kk–3 v). 39,90 e ja 48,90 e, Stonz.

Vuorin ansiosta varpaat pysyvät lämpiminä kumisaappaissa. Koot 21–36. 39,50 e, Nokian.

Saderukkasissa on heijastavat nauhat. Koot 80–128 cm. 16,95 e, Reima.

Softshell-haalari riittää kostealla kelillä, sillä se hylkii vettä ja pitää tuulta. Kokopitkä vetoketju.Koot 74–98 cm. 74,95 e, Mjosa Reima.

Ethän pese sadevaatteita liikaa

  • Sadevaatteille riittää usein pelkkä pyyhkiminen tai suihkutus. Pesu liian usein kuluttaa kangasta.
  • Pese sadevaatteet nurinpäin matalassa lämpötilassa.
  • Kuivata ne nurinpäin henkarissa.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.