12 vinkkiä kestovaippojen käyttöön.

1. Valitse helpot vaipat.

Helpoimpia kestovaippoja ovat taskuvaipat ja niin kutsutut All in one -vaipat (lyhenne yleensä AIO). Taskuvaipan sisälle laitetaan imuosa takasauman aukosta – tai isommalle taaperolle kaksi. AIO on kokonainen vaippa, eikä siihen lisätä mitään.

2. Se tuntuu kuivalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmille vauvoille sopivat vaipat, joiden sisäosa on kuivalta tuntuvaa mikrokuitua. Luonnonkuidut tuntuvat kosteammilta. Vaipan päällinen on hengittävää mutta kosteuden pitävää kangasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Hanki monta.

Kokeile vaippoja ja osta sitten lisää. Yhdelle lapselle on hyvä olla ainakin 12 vaippaa. Kun hyviä vaippoja on tarpeeksi, käyttö on helppoa. Kuten myös peseminen – kerralla koko koneellinen.

4. Illalla narulle.

Useimmat vaipat kuivataan narulla, jotkut voi kuivata myös rummussa. Illalla pesty koneellinen taskuvaippoja kuivuu aamuksi. Taskuvaipat kuivuvat nopeasti, koska imuosat irrotetaan pesuun ja kuivataan erikseen.

5. Laita valmiiksi.

Täytä puhtaat taskuvaipat kerralla valmiiksi esimerkiksi hoitopöydän laatikkoon.

6. Pese hajusteetta.

Pese vaipat pesuohjeen mukaan omana koneellisenaan. Käytä pesuainetta, jossa on alle viisi prosenttia saippuaa eikä zeoliittia. Tällaisia ovat esimerkiksi tavallisimmat hajusteettomat pesuaineet. Älä käytä huuhteluainetta. Vaipan imuteho paranee pesussa.

7. Yksi koko vaippaiäksi.

Vaipoissa on joko kokomerkinnät tai ne ovat yhden koon mallia. Yhden koon vaippoja säädetään nepeillä, ja ne menevät koko vaippaiän.

8. Tarra tai nepparit.

Vaipat kiinnitetään vaipoilla tai nepeillä. Osa vauvoista oppii avaamaan tarrat itse. Sotkuinen yllätys!

9. Kakka veks.

Kippaa kiinteä kakka vaipasta pönttöön. Vaipan voi tarvittaessa huuhdella käsisuihkulla vessanpönttöön. Pidä vaipoille oma, pieni ja ilmava pyykkikori.

10. Ei rasvaa.

Vältä voiteita vaippa-alueen ihonhoidossa. Voide tukkii vaipan sisäkangasta.

11. Myy pois.

Vaipat menevät yleensä kaupoiksi kirppiksellä ja nettipalstoilla. Reilut kaksikymmentä euroa maksavasta merkkivaipasta voi saada käytettynä jopa kympin.

12. Jousta.

Moni käyttää vauvalla kestovaippoja päivällä kotona, mutta yöllä ja kylässä kertokäyttövaippaa. Jos kertavaipat tuntuvat vastasyntyneen kanssa helpommilta, kestoihin ehtii siirtyä myöhemminkin. Älä ole ehdoton. Löydä itsellesi ja vauvallesi sopiva vaippojen yhdistelmä.

Lue lisää

Kestovaippailijat tavoittelevat maailmanennätystä – Suomi taas mukana

Kokeilisinko kestovaippaa?

10 kohdan pottatreeni

Hienoa, että täältäkin löytyy tietoa kestovaipoista! :) Kakkoskohtaan toivoisin kuitenkin pikaista korjausta: "Useimmille vauvoille sopivat vaipat, joiden sisäosa on kuivalta tuntuvaa mikrokuitua."

Oman kestotustaipaleeni alussa tein sen virheen, että laitoin mikrokuitua suoraan lapsen ihoa vasten. Siitä seurasi mahdoton punotus. Mikrokuitua käytetään paljon imuna vaipan sisällä, mutta sitä ei tule käyttää suoraan ihoa vasten, sillä se kuivattaa ihoa liikaa. Kuivilta tuntuvia, kestovaipoissa käytettäviä materiaaleja ovat muunmuassa coolmax ja fleece.

Sisältö jatkuu mainoksen alla