iStockphoto
iStockphoto

19 vinkkiä tyytymättömän vauvan rauhoittamiseen.

Kaikki vauvat itkevät, jotkut enemmän, jotkut vähemmän – ja jokaisella vanhemmalla on omat kikkansa siihen, miten saada vauva tyyntymään. Keräsimme 19 vinkkiä itkevän tai tyytymättömän vauvan rauhoittamiseen.

 • Imetä. Imetys tai pullomaidon tarjoaminen rauhoittaa monen vauvan. On kausia, jolloin vauva voi ruokailla hyvinkin tiheästi. Jos vauvalla ei ole nälkä, kokeile tuttia.

 • Laula tai soita musiikkia. Joillekin vauvoille toimii parhaiten rauhallinen lauleskelu, jotkut pitävät rytmikkäämmästä meiningistä.

 • Vaihda asentoa. Selällään sylissä oleminen ei useinkaan ole itkuiselle vauvalle se paras asento. Nosta vauva pystyasentoon olkapäätä vasten, pidä vauvaa tiiviisti rintakehääsi vasten tai laita vauva mahalleen käsivartesi päälle.

 • Nosta naama naamaa vasten. Kun laitat kasvosi vauvan kasvojen lähelle, rauhallisen hengityksesi kuunteleminen voi auttaa vauvaa tyyntymään. Voit kokeilla myös kuiskia ja supattaa vauvan korvaan.

 • Taputa peppua. Taputtele sylissä olevan vauvan peppua jämäkästi tai silittele selkää.

 • Pistä tanssiksi vauvan kanssa. Rytmikäs joraaminen musiikin tahtiin voi saada harmin unohtumaan.

 • Kokeile lorutteluleikkejä, joissa vauvan käsiä ja jalkoja heilutellaan rytmikkäästi.

 • Näytä jotain yllättävää. Menkää yhdessä vauvan kanssa katsomaan peiliä tai ikkunaa, tai vaikka pyörivän pesukoneen lasiluukkua. Myös värikkäät kuvat voivat toimia.

 • Ota eläin avuksi. Anna vauvan silittää rauhallista koiraa tai kissaa. Aistielämys voi hiljentää huutajan.

 • Vaihda sylittelijää. Pyydä välillä joku toinen rauhoittamaan vauvaa. Saat itse tauon, ja muutos saattaa hämmästyttää vauvan niin, että itku unohtuu.

 • Lähtekää auto- tai vaunuajelulle. Autoajelu ei ole ehkä ekologisin tapa mutta voi auttaa, kun tilanne tuntuu epätoivoiselta. Myös vaunulenkki ulkona rauhoittaa levotonta vauvaa.

 • Vaunuissa tai rattaissa voi heijata myös sisällä. Laita vauva pieneen kohoasentoon ja heijaa rytmikkäästi. Kokeile työnnellä vaunuja edestakaisin kynnyksen yli niin, että vaunut hypähtelevät.

 • Keinuttele vauvaa kantoliinassa. Saat samalla lepoa käsillesi.

 • Kuunnelkaa kohinaa. Radion laittaminen ns. välitaajuudelle tai avonaisen vesihanan kohinan kuuntelu voi auttaa rauhatonta vauvaa nukahtamaan. Väsyitkuun voi tepsiä myös pölynimurin ääni. Tasaisen kohinan taika perustuu siihen, että se muistuttaa kohdun äänimaailmaa ja peittää alleen muita häiritseviä ääniä.

 • Kylpy rauhoittaa ennen uniaikaa. Lämmin vesi saa monen vauvan tyyntymään. Pienen vauvan ammeeksi käy vaikka lavuaari tai puhdas, iso ämpäri: sopivan lämmintä vettä ämpäriin ja vauva ämpäriin kainaloista kiinni pitäen. Joskus pelkkä vauvan vaatteiden riisuminen voi auttaa.

 • Kiedo vauva kapaloon. Kapalossa moni vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi.

 • Pysy itse rauhallisena. Helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä pysytellä itse tyynenä, niin vauvakin rauhoittuu todennäköisemmin. 

 • Jos itku johtuu vatsavaivoista, kokeile pumpata selällään makaavan vauvan jalkoja koukkuun lähelle vatsaa ja takaisin. Tämä ns. pierujumppa auttaa ilmavaivoihin. Voit myös hieroa vauvan vatsaa lempeästi. Apteekista on saatavilla vauvoille tarkoitettuja valmisteita, joista voi saada avun vatsavaivoihin.

 • Jos vauva itkeskelee paljon ja jatkuvasti, käynti lääkärissä voi ratkaista monta ongelmaa. Esimerkiksi korvakipu tai allergiaärsytys voivat ilmetä itkuisuutena.

Vinkit kerättiin Vauvan ja Meidän Perheen toimitukselta sekä Vauvan Facebook-sivuilta.

Julkaistu ensimmäisen kerran 16.5.2013. 

käyttäjä-9236
Seuraa 
Liittynyt23.2.2015

Näin tyynnytät itkevän vauvan

Hei, Luulin koittaneeni kaikkean, mutta sitten löysin vauvan rauhoittavan sovelluksen älypuhelimelle. Aluksi olin skeptinen, mutta tämähän toimii! Auttaa pikkuista rauhottumaan oitis. Rauhallinen ääni soimaan ja matka harmoniaan alkaa. NoCry sovellus löytyy https://www.youtube.com/watch?v=PRe_LFvJ49c Ei muuta kuin paljon voimia! Kohta tulee kesä <3
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nina päätti, ettei jää vauvan kanssa vain kotiin istumaan. Lue myös puolison kuvaus tilanteesta.

”Kun Seppo alkoi puhua perheen perustamisesta, suostuin sillä ehdolla, ettei vauvahoito jää yksin minun harteilleni. Halusin olla varma, että hän hoitaa oman osuutensa, jotta minun ei tarvitse luopua kaikista harrastuksistani. Tiesin, että tuskastuisin nopeasti vain kotona olemiseen.

Ennen harrastin paljon liikuntaa ja ulkoilua. Opiskelu yliopistolla oli minulle tärkeää, ja viihdyin joka ilta erilaisissa työryhmissä. Opintojen keskeyttäminen oli vaikeinta. Mietin surullisena, kuinka kaverit etenevät ja minä hoidan kotona vauvaa enkä pääse enää mihinkään.

Seppo rauhoitteli minua sanomalla, että vauva-aika kuluu nopeasti. Hän vakuutti, että pystymme tekemään vauvan kanssa samoja asioita kuin ennen raskauttakin. Kaikesta ei tarvitsisi luopua – ainakaan lopullisesti.

Eeli syntyi viime syksynä. Ensimmäiset viikot olivat dramaattisia, sillä vauva ehti kakkaamaan lapsiveteen ja hengittämään sitä. Infektion takia hänelle annettiin voimakkaita antibiootteja, jotka aiheuttivat mahavaivoja. Eeli oli itkuinen ja nukkui huonosti.

Ensimmäisillä kerroilla oli aika kova kiire kuntosalilta takaisin vauvan luo.

Kun Eeli oli noin kahden viikon ikäinen, sanoin Sepolle, että minun on päästävä hetkeksi kuntosalille. Seppo oli todella kannustava ja osti minulle kuntosalikortin. Oli ihanaa päästä pois kotoa, vaikka ensimmäisillä kerroilla minulla oli aika kova kiire takaisin Eelin luo.

Seppo piti isyyslomaa muutaman viikon ja palasi sitten töihin. Yhtäkkiä olin Eelin kanssa kahdestaan. Olin niin tottunut viilettämään tukka putkella kokouksesta toiseen, etten tiennyt, mitä olisin kaikella ajalla tehnyt.

Päätin, etten jää vauvan kanssa kotiin istumaan. Ensimmäinen bussimatkamme ystävän luo jännitti hirveästi. Matka meni kuitenkin hyvin, ja sen jälkeen tunsin valtavaa helpotusta. Kyllä tämä onnistuu!

Jos nyt annan Sepolle siimaa, saan sitä itsekin sitten kun en enää imetä.

Sopimus kotitöiden ja vapaa-ajan tasapuolisesta jakamisesta on toiminut hyvin. Kun Seppo tulee illalla kotiin, olemme hetken kolmistaan ja sitten on jomman kumman vuoro lähteä omiin menoihin. En odota, että Seppo heti töistä tultuaan alkaisi tehdä kotitöitä. Yritän olla reilu ja muistaa, että Seppo on töistä väsynyt ja hänkin ansaitsee lepoa.

Annan Sepon nauttia harrastuksistaan, koska tiedän kuinka tärkeitä ne hänelle ovat. Jos nyt annan Sepolle siimaa, saan sitä itsekin sitten kun en enää imetä Eeliä. Minulle on tärkeää, etten tunne olevani pelkkä äiti. Nyt olen Eelin kanssa kotona, mutta suunnittelen tulevaisuutta ja odotan sitä, kun pääsen takaisin yliopistolle.”

Lapsen hoito ei ole yksin äidin velvollisuus, sanoo esikoisvauvan isä Seppo. Lue myös puolison kuvaus tilanteesta.

Ninan raskausaikana kaverit ja keskustelupalstat pelottelivat, kuinka elämä päättyy vauvan tuloon. Istuisimme seuraavat vuodet Ninan kanssa neljän seinän sisällä ja pyhittäisimme elämämme vauvalle. Vähemmästäkin alkaa pelottaa.

Koska kumpikaan meistä ei halunnut kauhukuvien käyvän toteen, puhuimme Ninan kanssa paljon siitä, miten järjestelemme vauva-arjen.

Arvostan sitä, kuinka Nina huomioi työssäkäymiseni. Hän ei ole koskaan kassi valmiina odottamassa kotiintuloani. Saan levähtää hetken ennen kuin otan vastuun Eelin iltapuuhista. Joskus työpäiväni venyvät, mutten muista, että Nina olisi koskaan valittanut, vaikka vauvan kanssa on välillä tietysti rankkaakin.

Omista menoista täytyy sopia etukäteen. Lukujärjestystä ei kuitenkaan voi noudattaa orjallisesti, sillä joskus Ninalla on saattanut olla niin rankka päivä Eelin kanssa, ettei hän jaksa enää illalla jäädä lapsen kanssa kahden.

Kummallakin on oikeus sanoa, ettei jaksa, ja silloin perhe menee harrastusten edelle. Toisaalta olen joskus patistanut Ninaa lähtemään omiin juttuihinsa väsymyksestä huolimatta, ettei hän vain jämähdä kotiin. Se saattaisi myöhemmin harmittaa.

Eelin ansiosta teemme nyt enemmän asioita yhdessä.

Eelin ansiosta teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin aikaisemmin. Saatamme esimerkiksi lähteä parin tunnin vaunulenkille, kun Eeli nukkuu päiväunia. Vauvan tultua harrastamisesta on tullut myös yhteistä parisuhdeaikaa.

Metsästys ja kalastus ovat tärkeimpiä harrastuksiani, ja myös Nina metsästää. Luonnossa liikkuminen on meille molemmille tärkeää, ja ensi syksyksi on jo katsottu valmiiksi isäni vanha kantorinkka, jossa Eeli pääsee mukaan metsään. Muistan itse lapsuudesta, kuinka parivuotiaana torkuin isän selässä metsällä. Haluan jakaa kokemuksen nyt poikani kanssa.

En harmittele omien menojeni vähentymistä, sillä Ninahan tässä on suuremman uhrauksen tehnyt. Ymmärrän, että nykyinen tilanne on Ninasta epäreilu, sillä hän on joutunut luopumaan opinnoistaan.

Arki pojan kanssa kahdestaan ei hirvitä, sillä eihän lapsen hoito ole yksin Ninan velvollisuus.

Ensi syksynä tilanne todennäköisesti muuttuu, kun Eeli aloittaa päivähoidossa ja Nina palaa opiskelemaan. Mietimme vielä, miten asian järjestämme: jäämmekö Eelin kanssa nykyiseen kotiin vai muutammeko koko perhe Ninan opiskelupaikkakunnalle.

Arki pojan kanssa kahdestaan ei hirvitä, sillä eihän lapsen hoito ole yksin Ninan velvollisuus. Minun tehtäväni on myös tukea Ninaa hänen tavoitteissaan. En halua, että suhteeseemme syntyy kinaa tai katkeruutta sen takia, että Nina joutuisi jämään kotiin vastoin tahtoaan.”