Lepertele ja loruttele, tuet vauvan kielen kehitystä.

Leperteletkö vauvalle, laulelet ja loruttelet hassuja hoitaessasi?

Hyvä, teet juuri oikein, sillä läheisyys ja höpöttely vauvan kanssa tukevat tämän puheen kehitystä.

Parhaillaan tutkitaan, ehkäisevätkö äänne- ja musiikkiharjoitukset myös mahdollisia luki- ja puheenkehityksen vaikeuksia jatkossa.

Vuoropuhelun aakkoset

Vauva kuulee äänteitä jo kohdussa, mutta kielen kehittyminen alkaa varsinaisesti vastasyntyneenä. Aluksi vauvan viestintä on kehollista: liikkeitä, itkua, ääntelyä ja ilmeitä.

Tärkeintä on, että vauvalla on turvallinen olo, ja vastaat hänen viesteihinsä.

Puheen lisäksi lapsi omaksuu myös sen, kuinka katseet, eleet ja äänensävyt ovat osa viestiä ja vuoropuhelua.

Toimi näin:

1. Ole vauvan kanssa rauhassa ja ilman kiirettä.

2. Vastaa vauvan hymyyn hymyllä, reagoi itkuun, jokelteluun ja liikkeisiin. Ne kaikki ovat vauvan puhetta, viestintää.

3. Katso vauvaa silmiin hoitaessasi häntä, ja juttele. Puheen ei tarvitse olla mitään sen järkevämpää kuin ”oijoi miten märkä vaippa”.

4. Matki vauvan ääntelyä. Käytä erilaisia äänenpainoja. Naura, jos vauvaa naurattaa. Jokellelkaa vuorotellen.

5. Laula, loruttele ja riimittele. Laulut ja toiminnalliset leikit ovat parhaita, vanhat tutut hämähämähäkit tai itse keksityt. Vauva kuuntelee ihastuneena, vaikka lauluäänesi ei kympin arvoinen olisikaan.

6. Lue vauvalle kirjaa. Katselkaa yhdessä kuvia: mikäs tuo on ja mikä ääni siitä kuuluu? Nimeä vauvan osoittamat esineet. Lamppuhan se siinä!

7. Yhdistä sanat toimintaan. Vilkuta, kun sanot hei hei.

8. Tutustu maailmaan yhdessä vauvan kanssa. Ihmetelkää vaikka hiekalla kipittävää muurahaista. Osoita asioita: katso, polkupyörä.

Vauvat kieliharjoituksiin

Kun vauvojen äänneympäristöä vahvistetaan, tukee se kielenkehitystä yleensä mutta saattaa ehkäistä myös siihen liittyviä vaikeuksia myöhemmin, tutkijat uskovat.

– Äänteiden oppimisen herkkyyskausi on ensimmäisen elinvuoden aikana, kertoo psykologian professori Teija Kujala.

Helsingin yliopistossa alkavassa tutkimuksessa yritetään selvittää, voisiko lukivaikeutta tai -häiriötä, dysleksiaa, ehkäistä jo vauvana.

Lukivaikeus on vahvasti perinnöllistä, ja sitä potevan lapsen on tavallista vaikeampi oppia lukemaan ja kirjoittamaan.

Äänteitä ja säveliä

Tutkimuksessa selvitetään lalulujen ja muunlaisten äänten vaikutusta kielen ja lukutaidon kehitykseen. Vauvojen aivosähkökäyrät mitataan tutkimuksen aluksi.

– Uskomme, että äänteiden ja musiikin ”treenaaminen” edistää lapsen kielellistä kehitystä ja ehkäisee mahdollista lukivaikeutta. Lopullisen vastauksen saamme, kun lapset menevät kouluun, Teija Kujala sanoo.

Tutkimukseen kaivataan perheitä, joille on syntymässä vauva vuoden 2015 aikana ja joista mahdollisimman monella on lukivaikeuksia suvussa.

Yhteydenotot: teija.m.kujala@helsinki.fi

Lähteet

Aivoliitto

Nina päätti, ettei jää vauvan kanssa vain kotiin istumaan. Lue myös puolison kuvaus tilanteesta.

”Kun Seppo alkoi puhua perheen perustamisesta, suostuin sillä ehdolla, ettei vauvahoito jää yksin minun harteilleni. Halusin olla varma, että hän hoitaa oman osuutensa, jotta minun ei tarvitse luopua kaikista harrastuksistani. Tiesin, että tuskastuisin nopeasti vain kotona olemiseen.

Ennen harrastin paljon liikuntaa ja ulkoilua. Opiskelu yliopistolla oli minulle tärkeää, ja viihdyin joka ilta erilaisissa työryhmissä. Opintojen keskeyttäminen oli vaikeinta. Mietin surullisena, kuinka kaverit etenevät ja minä hoidan kotona vauvaa enkä pääse enää mihinkään.

Seppo rauhoitteli minua sanomalla, että vauva-aika kuluu nopeasti. Hän vakuutti, että pystymme tekemään vauvan kanssa samoja asioita kuin ennen raskauttakin. Kaikesta ei tarvitsisi luopua – ainakaan lopullisesti.

Eeli syntyi viime syksynä. Ensimmäiset viikot olivat dramaattisia, sillä vauva ehti kakkaamaan lapsiveteen ja hengittämään sitä. Infektion takia hänelle annettiin voimakkaita antibiootteja, jotka aiheuttivat mahavaivoja. Eeli oli itkuinen ja nukkui huonosti.

Ensimmäisillä kerroilla oli aika kova kiire kuntosalilta takaisin vauvan luo.

Kun Eeli oli noin kahden viikon ikäinen, sanoin Sepolle, että minun on päästävä hetkeksi kuntosalille. Seppo oli todella kannustava ja osti minulle kuntosalikortin. Oli ihanaa päästä pois kotoa, vaikka ensimmäisillä kerroilla minulla oli aika kova kiire takaisin Eelin luo.

Seppo piti isyyslomaa muutaman viikon ja palasi sitten töihin. Yhtäkkiä olin Eelin kanssa kahdestaan. Olin niin tottunut viilettämään tukka putkella kokouksesta toiseen, etten tiennyt, mitä olisin kaikella ajalla tehnyt.

Päätin, etten jää vauvan kanssa kotiin istumaan. Ensimmäinen bussimatkamme ystävän luo jännitti hirveästi. Matka meni kuitenkin hyvin, ja sen jälkeen tunsin valtavaa helpotusta. Kyllä tämä onnistuu!

Jos nyt annan Sepolle siimaa, saan sitä itsekin sitten kun en enää imetä.

Sopimus kotitöiden ja vapaa-ajan tasapuolisesta jakamisesta on toiminut hyvin. Kun Seppo tulee illalla kotiin, olemme hetken kolmistaan ja sitten on jomman kumman vuoro lähteä omiin menoihin. En odota, että Seppo heti töistä tultuaan alkaisi tehdä kotitöitä. Yritän olla reilu ja muistaa, että Seppo on töistä väsynyt ja hänkin ansaitsee lepoa.

Annan Sepon nauttia harrastuksistaan, koska tiedän kuinka tärkeitä ne hänelle ovat. Jos nyt annan Sepolle siimaa, saan sitä itsekin sitten kun en enää imetä Eeliä. Minulle on tärkeää, etten tunne olevani pelkkä äiti. Nyt olen Eelin kanssa kotona, mutta suunnittelen tulevaisuutta ja odotan sitä, kun pääsen takaisin yliopistolle.”

Lapsen hoito ei ole yksin äidin velvollisuus, sanoo esikoisvauvan isä Seppo. Lue myös puolison kuvaus tilanteesta.

Ninan raskausaikana kaverit ja keskustelupalstat pelottelivat, kuinka elämä päättyy vauvan tuloon. Istuisimme seuraavat vuodet Ninan kanssa neljän seinän sisällä ja pyhittäisimme elämämme vauvalle. Vähemmästäkin alkaa pelottaa.

Koska kumpikaan meistä ei halunnut kauhukuvien käyvän toteen, puhuimme Ninan kanssa paljon siitä, miten järjestelemme vauva-arjen.

Arvostan sitä, kuinka Nina huomioi työssäkäymiseni. Hän ei ole koskaan kassi valmiina odottamassa kotiintuloani. Saan levähtää hetken ennen kuin otan vastuun Eelin iltapuuhista. Joskus työpäiväni venyvät, mutten muista, että Nina olisi koskaan valittanut, vaikka vauvan kanssa on välillä tietysti rankkaakin.

Omista menoista täytyy sopia etukäteen. Lukujärjestystä ei kuitenkaan voi noudattaa orjallisesti, sillä joskus Ninalla on saattanut olla niin rankka päivä Eelin kanssa, ettei hän jaksa enää illalla jäädä lapsen kanssa kahden.

Kummallakin on oikeus sanoa, ettei jaksa, ja silloin perhe menee harrastusten edelle. Toisaalta olen joskus patistanut Ninaa lähtemään omiin juttuihinsa väsymyksestä huolimatta, ettei hän vain jämähdä kotiin. Se saattaisi myöhemmin harmittaa.

Eelin ansiosta teemme nyt enemmän asioita yhdessä.

Eelin ansiosta teemme nyt enemmän asioita yhdessä kuin aikaisemmin. Saatamme esimerkiksi lähteä parin tunnin vaunulenkille, kun Eeli nukkuu päiväunia. Vauvan tultua harrastamisesta on tullut myös yhteistä parisuhdeaikaa.

Metsästys ja kalastus ovat tärkeimpiä harrastuksiani, ja myös Nina metsästää. Luonnossa liikkuminen on meille molemmille tärkeää, ja ensi syksyksi on jo katsottu valmiiksi isäni vanha kantorinkka, jossa Eeli pääsee mukaan metsään. Muistan itse lapsuudesta, kuinka parivuotiaana torkuin isän selässä metsällä. Haluan jakaa kokemuksen nyt poikani kanssa.

En harmittele omien menojeni vähentymistä, sillä Ninahan tässä on suuremman uhrauksen tehnyt. Ymmärrän, että nykyinen tilanne on Ninasta epäreilu, sillä hän on joutunut luopumaan opinnoistaan.

Arki pojan kanssa kahdestaan ei hirvitä, sillä eihän lapsen hoito ole yksin Ninan velvollisuus.

Ensi syksynä tilanne todennäköisesti muuttuu, kun Eeli aloittaa päivähoidossa ja Nina palaa opiskelemaan. Mietimme vielä, miten asian järjestämme: jäämmekö Eelin kanssa nykyiseen kotiin vai muutammeko koko perhe Ninan opiskelupaikkakunnalle.

Arki pojan kanssa kahdestaan ei hirvitä, sillä eihän lapsen hoito ole yksin Ninan velvollisuus. Minun tehtäväni on myös tukea Ninaa hänen tavoitteissaan. En halua, että suhteeseemme syntyy kinaa tai katkeruutta sen takia, että Nina joutuisi jämään kotiin vastoin tahtoaan.”