Lentomatka vauvan kanssa sujuu mukavasti näillä neuvoilla.

  • Varaa mahdollisimman hyvin lapsen päivärytmiin sopiva matkustusaika. Pitkät lennot sujuvat pienten kanssa helpommin yöaikaan. Oma peitto ja unilelu helpottavat nukahtamista.
  • Alle 2-vuotiaat matkustavat lentokoneessa vanhempiensa sylissä. Jos alle 2-vuotiaalle varataan oma paikka, hän voi esimerkiksi Finnairilla matkustaa turvakaukalossa tai turvaistuimessa. Joissakin lentoyhtiöissä voi vauvan käyttöön varata vauvankopan eli baby cotin. Yli 2-vuotiaille pitää varata oma istuinpaikka.
  • Tee lähtöselvitys netissä, se lyhentää odotteluaikaa lentokentällä. Monilla lentoasemilla on lapsiperheille omat lähtöselvitys- ja turvatarkastuslinjansa. Pakkaa rattaat huolella ruumaa varten. Tukevia suojapusseja saa ostaa lentoasemilta. Kevyet ja pienipyöräiset sateenvarjorattaat voi tietyillä asemilla viedä lähtöportille asti.
  • Vipellysikäinen ei pääse karkaamaan lentoasemalla, kun kuljetat häntä kantorepussa. Hyödynnä lentoasemien leikkitiloja, joista löytyy useimmiten myös hoitopöytä ja mikroaaltouuni.
  • Pakkaa käsimatkatavaroihin ainakin seuraavat: erilliseen pussukkaan valmis vaipanvaihtosetti alustoineen, vauvojen kosteuspyyhkeet, tutit, talouspaperia ja muovipussi kakkakatastrofeja varten. Pue vauva mukaviin ja lämpimiin vaatteisiin, lentokoneessa on usein viileää. Muista vaihtovaatteet ja varaa niitä itsellesikin.
  • Muista ottaa tarvittavat lääkkeet mukaan matkustamoon. Lääkärintodistukset tai lääkkeiden reseptit tarvitaan myös.
  • Varaa mukaan riittävästi juotavaa ja syötävää. Maistuvaa matkaevästä pienille ovat juotavat jogurtit, hedelmänpalat, keksit, rusinat ja pillimehut. Vauvanruokapakkaukset saavat olla isompiakin kuin 100 millilitran kokoisia, mutta pakkausten tulee olla avaamattomia.
  • Ota mukaan mieluista viihdykettä. Sopivaa ajankulua lentokoneessa ovat muun muassa pehmeät kirjat, minikirjat, pienet muovieläimet ja taaperoille elektroniset äänikirjat ja -pelit. Muut matkustajat arvostavat sitä, etteivät lelut pidä kovaa meteliä.
  • Imetä vauvaa tai tarjoa pullosta juotavaa nousun ja laskun aikana, jos paineen ­tunne korvissa tuntuu häiritsevän. Tutin ­imeminen ja ­kuulosuojaimet korvilla ovat niinikään ­hyviä ­keinoja. Voit myös kokeilla lämpimässä vedessä ­kostutetuilla paperitupoilla täytettyjen kertakäyttömukien laittamista vauvan korville. Korvakipuiselle naperolle voi antaa lapsille tarkoitettua ­särkylääkettä puoli tuntia ennen koneeseen nousua.
  • Varustaudu iloisella mielellä, älä hermostu pienistä.  Kun itse pysyt rauhallisena, levoton lapsikin rauhoittuu helpommin.

Lähde: Inna-Pirjetta Lahti ja Inari Fernández: Lapsiperheen matkakäsikirja, Matka-Kniga 2012

Lue lisää: Finnair – Lapset

Vauva 10/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauvoilla on tapana käyttää vaippoja julkisissa liikennevälineissä ja lentokoneissa. Omissa liikennevälineissäsi voit vapaasti heilua pissapottasi kanssa.

Vierailija

Turvaistuin lennolle on muuten tosi hyvä juttu. Jos beibi nukkuu autossa siinä istuimessa niin nukkuu varmasti lentokoneessakin. Finnairin ja varmaan muidenkin lentoyhtiöiden sivuilla on lisää tietoa millaisen turvaistuimen voi ottaa mukaan matkustamoon ja muutenkin tietoa lasten kanssa matkustamisesta ja lasten varusteiden kuljettamisesta. Jos ei saa selvyyttä ulkomaisen lentoyhtiön nettisivuista niin voi soittaa Finnairin lipunmyyntipalvelunumeroon, neuvovat ympäri vuorokauden suomeksi niin lippujen ostoon, lennolle lähtöön, matkatavaroihin, matkustamiseen,  kuin lentokenttiinkin liittyvissä asioissa. Olkaa ajoissa kentällä, kaksi tuntia ennen lennon lähtöä on hyvä, jos ette tiedä, että myöhemminkin ehtii. Lomalennoille pitää olla paikalla aina kaksi tuntia ennen lennon lähtöä. Lähtöportit ja check-in sulkeutuvat 15 min. - 1 h ennen lentoa riippuen kuinka suurella koneella lentää ja kuinka kauas. Jos noista myöhästyy niin ei pääse koneeseen.

No jos otat istuimen, sun pitää maksa siitä vauvasta oma paikka. Alle 2 v. matkustaa sylissä ilmaiseksi ja fiksu varaa ajoissa sen paikan, mihin saa vauvan sängyn seinään.

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla