Poimi 12 neuvoa, joilla onnistut vauvakuvaajana.

1. Kuvaa lasta usein, luo hänelle visuaalinen henkilöhistoria. Kamera mukaan hoitolaukkuun! Ainutkertainen kuvaustilanne voi tulla koska vain.

2. Kuvaa luonnonvalossa, se luo tunnelmaa. Vie vauva vaikka ikkunan eteen kuvattavaksi, sivuvalo luo kiinnostavia pintoja. Kasvojen edessä läiskähtänyt salama saa aikaan litteät kuukasvot. Tämä korostuu vauvoilla, joilla ei ole kasvoissaan muutenkaan paljon ulottuvuuksia. Jotkut vauvat sitä paitsi pelkäävät salaman välkähdystä.

3. Puolipilvinen sää on parempi kuvaussää kuin kirkas auringonpaiste. Jos käytät keinovaloa, kokeile hehkulamppua, jonka lämmin, pistemäinen valo muotoilee kohdetta. Kiinnitä huomiota myös taustoihin. Rauhallinen ja yksivärinen on parempi kuin riemunkirjava.

4. Kännykkäkameralla voi saada hyviä tilannekuvia, mutta kunnollisia lähikuvia sillä saa harvemmin. Tavallinen digipokkari sen sijaan riittää yleensä hyvin, edullisissakin pokkareissa on erilaisia ohjelmia. Jos hankit järjestelmäkameran, opettele käyttämään sen mahdollisuuksia. Käytät sitten millaista kameraa tahansa, älä käytä laajakulmaa vaan zoomaa niin, että mittasuhteet ovat oikein.

5. Mene lähelle. Kuvaa vauvaa sivusta, päältä, takaa. Etsi uusia kuvakulmia, kuvaa pikkusormia, varpaita, nukkuvia kasvoja. Vältä kuvaamasta alaviistosta niin, että vauvalla näyttää olevan mahtava kaksoisleuka. Laskeudu lapsen tasolle, kyykisty tai käy vauvan viereen makuulle.

6. Ota kerralla paljon kuvia, joukkoon voi osua hienoja sattumia. Kun kuvia on paljon, niistä on varaa valita parhaat. Lataa kuvat tietokoneelle, jossa niiden editointi isolla ruudulla on helppoa ja osan kuvista voi poistaa heti.

7. Kuvaa arkisia tilanteita, ei pelkästään juhlia. Ota kamera esille, kun vauvaa harmittaa, taapero on vesirokkopilkkujen peittämä tai aamuhetkestä, kun puuro lentää seinään. Esimerkiksi legoleikkeihinsä keskittynyt lapsi on otollinen kuvattava. Useimmiten kuvista tulee viehättävämpiä, kun kuvattava ei poseeraa.

8. Teetä kuvista paperivedokset ja laita esille, jolloin niistä on iloa monille. Kokoa kuvista vaikka seinälle näyttely, jossa näkyy vauvan kehityskaari avuttomasta nyytistä vekkuliksi taaperoksi. Kokoa valokuvakirjat ja albumit mielellään pian kuvien ottamisen jälkeen. Kynnys vuosikausia tietokoneen tiedostoissa lojuneiden kuvien kaiveluun on usein liian suuri.

9. Kokeile ottaa vauvasta mustavalkokuvia. Vauva on usein edukseen mustavalkoisena, ja kuvasta tulee levollinen. Ajatuksellekin jää tilaa. Mustavalkokuvan voi ottaa suoraan kameran säädöillä mustavalkoisena tai värillisestä kuvasta tehdä mustavalkoisen kuvankäsittelyohjelmalla.

10. Kuvaa kaikkia perheen lapsia tasapuolisesti. Esikoista kuvataan yleensä paljon, mutta seuraavien lasten kohdalla kamera unohtuu kaapin perukoille. Jatka kuvaamista pikkulapsivaiheen jälkeenkin. Teini-ikäinen, keskisormea näyttävä goottityttö on kiinnostava kuvakohde siinä missä konttaava vauvakin.

11. Anna välillä kamera taaperolle. Saat kuviin uusia, jännittäviä kuvakulmia. Jos olet perheen päätoiminen kuvaaja, saatat näin itsekin päästä välillä kuvattavaksi. Jos et saa ketään toista ihmistä kuvaamaan itseäsi, käytä jalustinta ja itselaukausijaa. Kaikista perheenjäsenistä pitää jäädä kuvamuistoja.

12. Kokeile ammattivalokuvaajaa. Vanhempi on lapsensa paras kuvaaja, mutta yhä suositumpaa on käyttää välillä ammattikuvaajaa ja otattaa koko perheestä ”virallinen” kuva tai kuvasarja. Lasten ja lapsiperheiden kuvaamiseen erikoistunut ammattilainen saa perheestä visuaalisesti kiinnostavia otoksia esimerkiksi jonkun teeman ympärillä. Perhekuvaus luo lisäksi yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vinkit antoi valokuvaaja Lauri Mannermaa.

Vauva 7/2013

Suuhygienisti neuvoo, miten vauvan ja taaperon hampaita suojataan reikiintymiseltä.

6 kk: ensimmäinen hammas puhkeaa

Jo ennen ensimmäistä hammasta ikeniä kannattaa harjailla kevyesti iltapesun yhteydessä, jotta hammasharja tulee lapselle tutuksi. Hyvä harja on mahdollisimman pehmeä.

Ensimmäinen hammas puhkeaa yleisimmin 6–8 kuukauden iässä. Puhkeavat hampaat reikiintyvät pysyviä hampaita herkemmin, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunut. 

Kun hampaita jo on, päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa. Toisella riittää vesipesu.

Imetys kannattaa ajoittaa kiinteän ruuan yhteyteen, jotta happohyökkäysten määrä jäisi mahdollisimman pieneksi. Jos lapsella on tapana hörpätä maitoa öisin useita kertoja vielä yhden ikävuoden korvilla, äidinmaidon sokerikin voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä.

Omaa lusikkaa ei pidä laittaa vauvan suuhun eikä haukata samaa evästä, jotta ei siirrä lapselle hampaita reikiinnyttävää kariesbakteeria. Vanhempi voi pienentää tarttumisriskiä syömällä säännöllisesti täysksylitolipurukumia.

Ksylitolipastilleja vauva voi alkaa pureskella ruuan jälkeen heti, kun se häneltä onnistuu. Pienelle pastilli kannattaa puolittaa.

Päivän toisella pesukerralla harjalle voi sipaista lasten fluorihammastahnaa

1-vuotias: sokeria säästeliäästi

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella uusia maitohampaita. Reikiä aiheuttavat bakteerit viihtyvät erityisesti poskihampaiden muhkuraisilla pinnoilla ja hammasväleissä, jonne sokeripitoisista välipaloista ja mutusteltavista, kuten kekseistä, pullista ja rusinoista, jää niille ravintoa pitkiksi ajoiksi.

Suun kannalta suositeltavin on 4–6 ateriakertaa päivässä. Jos herkkuja tai mehua on tarjolla, ne on hyvä nauttia aterioiden jälkiruokana. Jos suun happamuus laskee useita kertoja napostelun takia, hampaiden kiille pääsee liukenemaan.

Jos taapero syö tuttia, sen käyttöä kannattaa pikku hiljaa vähentää. Tutti voi olla nukahtamisen apu ja hetken lohtu suurimmissa harmeissa, mutta jatkuva tutti suussa kulkeminen muovaa leuan vielä pehmeää luustoa ja saattaa vaurioittaa purentaa.

Tutti saattaa myös lisätä ruuan viipymistä suussa, minkä takia suu pysyy happamana pitkään.

Napostelun välttäminen on paras tapa suojella hampaita reikiintymiseltä.

2-vuotias: harjataan yhdessä

Erityisen tärkeää hampaiden huolellinen harjaaminen on illalla, sillä yöllä suu on kuiva eikä hampaita huuhtelevaa sylkeä erity.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan. Harjaaminen aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulko- jalopuksi purupinnat.

Parivuotiaan hampaat voi pestä myös sähköharjalla. Vasta noin tokaluokkalainen osaa harjata hampaansa tarpeeksi huolellisesti itse, joten vanhemman apua tarvitaan vielä pitkään.

Tahna kannattaa levittää purupinnoille ennen harjaamista, jotta se ehtii vaikuttaa mahdollisimman kauan.

Purkan syömistä kannattaa harjoitella yhdessä: alkuun puoli tyynyä kerrallaan, ja purkka huolehditaan yhdessä roskiin. Purukumi ei sula vatsassa, joten useampi nielty pala voi aiheuttaa suolitukoksen vaaran.

Kolmevuotiaan hammastarkastus lähestyy, ja ennen sitä lapsen kanssa kannattaa lukea hammaslääkärissä käyntiin liittyviä kirjoja ja kertoilla, mitä vastaanotolla tapahtuu. 

Asiantuntijana suuhygienisti Annika Mäntynen-Danielsbacka. Lähteenä myös Heikka, Hiiri, Honkala, Keskinen ja Sirviö (toim.): Terve suu (Duodecim 2015)

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti