Poimi 12 neuvoa, joilla onnistut vauvakuvaajana.

1. Kuvaa lasta usein, luo hänelle visuaalinen henkilöhistoria. Kamera mukaan hoitolaukkuun! Ainutkertainen kuvaustilanne voi tulla koska vain.

2. Kuvaa luonnonvalossa, se luo tunnelmaa. Vie vauva vaikka ikkunan eteen kuvattavaksi, sivuvalo luo kiinnostavia pintoja. Kasvojen edessä läiskähtänyt salama saa aikaan litteät kuukasvot. Tämä korostuu vauvoilla, joilla ei ole kasvoissaan muutenkaan paljon ulottuvuuksia. Jotkut vauvat sitä paitsi pelkäävät salaman välkähdystä.

3. Puolipilvinen sää on parempi kuvaussää kuin kirkas auringonpaiste. Jos käytät keinovaloa, kokeile hehkulamppua, jonka lämmin, pistemäinen valo muotoilee kohdetta. Kiinnitä huomiota myös taustoihin. Rauhallinen ja yksivärinen on parempi kuin riemunkirjava.

4. Kännykkäkameralla voi saada hyviä tilannekuvia, mutta kunnollisia lähikuvia sillä saa harvemmin. Tavallinen digipokkari sen sijaan riittää yleensä hyvin, edullisissakin pokkareissa on erilaisia ohjelmia. Jos hankit järjestelmäkameran, opettele käyttämään sen mahdollisuuksia. Käytät sitten millaista kameraa tahansa, älä käytä laajakulmaa vaan zoomaa niin, että mittasuhteet ovat oikein.

5. Mene lähelle. Kuvaa vauvaa sivusta, päältä, takaa. Etsi uusia kuvakulmia, kuvaa pikkusormia, varpaita, nukkuvia kasvoja. Vältä kuvaamasta alaviistosta niin, että vauvalla näyttää olevan mahtava kaksoisleuka. Laskeudu lapsen tasolle, kyykisty tai käy vauvan viereen makuulle.

6. Ota kerralla paljon kuvia, joukkoon voi osua hienoja sattumia. Kun kuvia on paljon, niistä on varaa valita parhaat. Lataa kuvat tietokoneelle, jossa niiden editointi isolla ruudulla on helppoa ja osan kuvista voi poistaa heti.

7. Kuvaa arkisia tilanteita, ei pelkästään juhlia. Ota kamera esille, kun vauvaa harmittaa, taapero on vesirokkopilkkujen peittämä tai aamuhetkestä, kun puuro lentää seinään. Esimerkiksi legoleikkeihinsä keskittynyt lapsi on otollinen kuvattava. Useimmiten kuvista tulee viehättävämpiä, kun kuvattava ei poseeraa.

8. Teetä kuvista paperivedokset ja laita esille, jolloin niistä on iloa monille. Kokoa kuvista vaikka seinälle näyttely, jossa näkyy vauvan kehityskaari avuttomasta nyytistä vekkuliksi taaperoksi. Kokoa valokuvakirjat ja albumit mielellään pian kuvien ottamisen jälkeen. Kynnys vuosikausia tietokoneen tiedostoissa lojuneiden kuvien kaiveluun on usein liian suuri.

9. Kokeile ottaa vauvasta mustavalkokuvia. Vauva on usein edukseen mustavalkoisena, ja kuvasta tulee levollinen. Ajatuksellekin jää tilaa. Mustavalkokuvan voi ottaa suoraan kameran säädöillä mustavalkoisena tai värillisestä kuvasta tehdä mustavalkoisen kuvankäsittelyohjelmalla.

10. Kuvaa kaikkia perheen lapsia tasapuolisesti. Esikoista kuvataan yleensä paljon, mutta seuraavien lasten kohdalla kamera unohtuu kaapin perukoille. Jatka kuvaamista pikkulapsivaiheen jälkeenkin. Teini-ikäinen, keskisormea näyttävä goottityttö on kiinnostava kuvakohde siinä missä konttaava vauvakin.

11. Anna välillä kamera taaperolle. Saat kuviin uusia, jännittäviä kuvakulmia. Jos olet perheen päätoiminen kuvaaja, saatat näin itsekin päästä välillä kuvattavaksi. Jos et saa ketään toista ihmistä kuvaamaan itseäsi, käytä jalustinta ja itselaukausijaa. Kaikista perheenjäsenistä pitää jäädä kuvamuistoja.

12. Kokeile ammattivalokuvaajaa. Vanhempi on lapsensa paras kuvaaja, mutta yhä suositumpaa on käyttää välillä ammattikuvaajaa ja otattaa koko perheestä ”virallinen” kuva tai kuvasarja. Lasten ja lapsiperheiden kuvaamiseen erikoistunut ammattilainen saa perheestä visuaalisesti kiinnostavia otoksia esimerkiksi jonkun teeman ympärillä. Perhekuvaus luo lisäksi yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vinkit antoi valokuvaaja Lauri Mannermaa.

Vauva 7/2013

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Lähetä kuva meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt