Kuva: Päivi Anita Ristell
Kuva: Päivi Anita Ristell

Kestovaippojen käyttö on helppoa, kun vaipat ovat hyviä – ja perusjutut hallussa.

Kestovaippojen käyttö on helppoa, kun osaat perusasiat. Vauva-lehti kokosi kokeneen käyttäjän kaksitoista vinkkiä.

1. Valitse helpot vaipat

Helpoimpia kestovaippoja ovat taskuvaipat ja niin kutsutut All in one -vaipat (lyhenne yleensä AIO). Taskuvaipan sisälle laitetaan imuosa takasauman aukosta  – tai isommalle taaperolle kaksi. AIO on kokonainen vaippa, eikä siihen lisätä mitään.

2. Luota mikrokuituun

Useimmille vauvoille sopivat vaipat, joiden sisäosa on kuivalta tuntuvaa mikrokuitua. Luonnonkuidut tuntuvat kosteammilta. Vaipan päällinen on hengittävää mutta kosteuden pitävää kangasta.

3. Hanki monta

Kokeile vaippoja ja osta sitten lisää. Yhdelle lapselle on hyvä olla ainakin 12 vaippaa. Kun hyviä vaippoja on tarpeeksi, käyttö on helppoa. Kuten myös peseminen – kerralla koko koneellinen. Nettikaupat myyvät vaippoja pakettihintaan. Paketissa hinta on halvempi.

4. Ripusta Illalla narulle

Useimmat vaipat kuivataan narulla, jotkut voin kuivata myös rummussa. Illalla pesty koneellinen taskuvaippoja kuivuu aamuksi. Taskuvaipat kuivuvat nopeasti, koska imuosa irrotetaan pesuun ja kuivatetaan erikseen.

5. Laita ne valmiiksi

Täytä puhtaat taskuvaipat kerralla valmiiksi esimerkiksi hoitopöydän laatikkoon.

6. Pese hajusteetta

Pese vaipat pesuohjeen mukaan omana koneellisenaan. Käytä pesuainetta, jossa on alle viisi prosenttia saippuaa eikä zeoliittia. Kuulostaa vaikealta, mutta tällaisia ovat esimerkiksi tavallisimmat hajusteettomat pesuaineet. Älä käytä huuhteluainetta. Vaipan imuteho kasvaa pesussa.

7. Nappaa yksi koko vaippaiäksi

Vaipoissa on joko kokomerkinnät tai ne ovat yhden koon mallia. Yhden koon vaippoja säädetään nepeillä, ja ne menevät koko vaippaiän.

8. Tarra tai nepparit

Vaipat kiinnitetään tarroilla tai nepeillä. Osa vauvoista oppii avaamaan tarrat itse. Sotkuinen yllätys!

9. Kippaa kakka veks

Kippaa kiinteä kakka vaipasta pönttöön. Vaipan voi tarvittaessa huuhdella käsisuihkulla vessanpönttöön. Pidä vaipoille oma, pieni ja ilmava pyykkikori.

10. Älä rasvaa

Vältä voiteita vaippa-alueen ihonhoidossa – voide tukkii vaipan sisäkangasta.

11. Myy pois

Vaipat menevät yleensä kaupaksi kirppiksellä ja nettipalstoilla. Reilut kaksikymmentä euroa maksavasta merkkivaipasta voi saada käytettynäkin jopa kympin.

12. Jousta

Moni käyttää vauvalla kestovaippoja päivällä kotona, mutta yöllä ja kylässä kertakäyttövaippaa. Jos kertavaipat tuntuvat vastasyntyneen kanssa helpommilla, kestoihin ehtii siirtyä myöhemminkin.

Älä ole ehdoton. Löydä itsellesi ja vauvallesi sopiva vaippojen yhdistelmä. Jos käytät yhden kestovaipan päivässä, vuodessa kaatopaikalta säästyy 365 muovivaippaa. Siis kymmenen paketillista!

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Nina päätti, ettei jää vauvan kanssa vain kotiin istumaan. Lue myös puolison kuvaus tilanteesta.

”Kun Seppo alkoi puhua perheen perustamisesta, suostuin sillä ehdolla, ettei vauvahoito jää yksin minun harteilleni. Halusin olla varma, että hän hoitaa oman osuutensa, jotta minun ei tarvitse luopua kaikista harrastuksistani. Tiesin, että tuskastuisin nopeasti vain kotona olemiseen.

Ennen harrastin paljon liikuntaa ja ulkoilua. Opiskelu yliopistolla oli minulle tärkeää, ja viihdyin joka ilta erilaisissa työryhmissä. Opintojen keskeyttäminen oli vaikeinta. Mietin surullisena, kuinka kaverit etenevät ja minä hoidan kotona vauvaa enkä pääse enää mihinkään.

Seppo rauhoitteli minua sanomalla, että vauva-aika kuluu nopeasti. Hän vakuutti, että pystymme tekemään vauvan kanssa samoja asioita kuin ennen raskauttakin. Kaikesta ei tarvitsisi luopua – ainakaan lopullisesti.

Eeli syntyi viime syksynä. Ensimmäiset viikot olivat dramaattisia, sillä vauva ehti kakkaamaan lapsiveteen ja hengittämään sitä. Infektion takia hänelle annettiin voimakkaita antibiootteja, jotka aiheuttivat mahavaivoja. Eeli oli itkuinen ja nukkui huonosti.

Ensimmäisillä kerroilla oli aika kova kiire kuntosalilta takaisin vauvan luo.

Kun Eeli oli noin kahden viikon ikäinen, sanoin Sepolle, että minun on päästävä hetkeksi kuntosalille. Seppo oli todella kannustava ja osti minulle kuntosalikortin. Oli ihanaa päästä pois kotoa, vaikka ensimmäisillä kerroilla minulla oli aika kova kiire takaisin Eelin luo.

Seppo piti isyyslomaa muutaman viikon ja palasi sitten töihin. Yhtäkkiä olin Eelin kanssa kahdestaan. Olin niin tottunut viilettämään tukka putkella kokouksesta toiseen, etten tiennyt, mitä olisin kaikella ajalla tehnyt.

Päätin, etten jää vauvan kanssa kotiin istumaan. Ensimmäinen bussimatkamme ystävän luo jännitti hirveästi. Matka meni kuitenkin hyvin, ja sen jälkeen tunsin valtavaa helpotusta. Kyllä tämä onnistuu!

Jos nyt annan Sepolle siimaa, saan sitä itsekin sitten kun en enää imetä.

Sopimus kotitöiden ja vapaa-ajan tasapuolisesta jakamisesta on toiminut hyvin. Kun Seppo tulee illalla kotiin, olemme hetken kolmistaan ja sitten on jomman kumman vuoro lähteä omiin menoihin. En odota, että Seppo heti töistä tultuaan alkaisi tehdä kotitöitä. Yritän olla reilu ja muistaa, että Seppo on töistä väsynyt ja hänkin ansaitsee lepoa.

Annan Sepon nauttia harrastuksistaan, koska tiedän kuinka tärkeitä ne hänelle ovat. Jos nyt annan Sepolle siimaa, saan sitä itsekin sitten kun en enää imetä Eeliä. Minulle on tärkeää, etten tunne olevani pelkkä äiti. Nyt olen Eelin kanssa kotona, mutta suunnittelen tulevaisuutta ja odotan sitä, kun pääsen takaisin yliopistolle.”