Kuva: Päivi Anita Ristell
Kuva: Päivi Anita Ristell

Kestovaippojen käyttö on helppoa, kun vaipat ovat hyviä – ja perusjutut hallussa.

Kestovaippojen käyttö on helppoa, kun osaat perusasiat. Vauva-lehti kokosi kokeneen käyttäjän kaksitoista vinkkiä.

1. Valitse helpot vaipat

Helpoimpia kestovaippoja ovat taskuvaipat ja niin kutsutut All in one -vaipat (lyhenne yleensä AIO). Taskuvaipan sisälle laitetaan imuosa takasauman aukosta  – tai isommalle taaperolle kaksi. Vaipan päällinen on hengittävää mutta kosteuden pitävää kangasta. Vauvan ihoa vasten tulee keinokuitukangas, joka tuntuu kuivalta kosteanakin. AIO on kokonainen vaippa, eikä siihen lisätä mitään. 

2. Hanki monta

Kokeile vaippoja ja osta sitten lisää. Yhdelle lapselle on hyvä olla ainakin 12 vaippaa. Kun hyviä vaippoja on tarpeeksi, käyttö on helppoa. Kuten myös peseminen – kerralla koko koneellinen. Nettikaupat myyvät vaippoja pakettihintaan. Paketissa hinta on halvempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ripusta Illalla narulle

Useimmat vaipat kuivataan narulla, jotkut voin kuivata myös rummussa. Illalla pesty koneellinen taskuvaippoja kuivuu aamuksi. Taskuvaipat kuivuvat nopeasti, koska imuosa irrotetaan pesuun ja kuivatetaan erikseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Laita ne valmiiksi

Täytä puhtaat taskuvaipat kerralla valmiiksi esimerkiksi hoitopöydän laatikkoon.

5. Pese hajusteetta

Pese vaipat pesuohjeen mukaan omana koneellisenaan. Käytä pesuainetta, jossa on alle viisi prosenttia saippuaa eikä zeoliittia. Kuulostaa vaikealta, mutta tällaisia ovat esimerkiksi tavallisimmat hajusteettomat pesuaineet. Älä käytä huuhteluainetta. Vaipan imuteho kasvaa pesussa.

6. Nappaa yksi koko vaippaiäksi

Vaipoissa on joko kokomerkinnät tai ne ovat yhden koon mallia. Yhden koon vaippoja säädetään nepeillä, ja ne menevät koko vaippaiän.

7. Tarra tai nepparit

Vaipat kiinnitetään tarroilla tai nepeillä. Osa vauvoista oppii avaamaan tarrat itse. Sotkuinen yllätys!

8. Kippaa kakka veks

Kippaa kiinteä kakka vaipasta pönttöön. Vaipan voi tarvittaessa huuhdella käsisuihkulla vessanpönttöön. Pidä vaipoille oma, pieni ja ilmava pyykkikori.

9. Älä rasvaa

Vältä voiteita vaippa-alueen ihonhoidossa – voide tukkii vaipan sisäkangasta.

10. Myy pois

Vaipat menevät yleensä kaupaksi kirppiksellä ja nettipalstoilla. Reilut kaksikymmentä euroa maksavasta merkkivaipasta voi saada käytettynäkin jopa kympin.

11. Jousta

Moni käyttää vauvalla kestovaippoja päivällä kotona, mutta yöllä ja kylässä kertakäyttövaippaa. Jos kertavaipat tuntuvat vastasyntyneen kanssa helpommilla, kestoihin ehtii siirtyä myöhemminkin.

Älä ole ehdoton. Löydä itsellesi ja vauvallesi sopiva vaippojen yhdistelmä. Jos käytät yhden kestovaipan päivässä, vuodessa kaatopaikalta säästyy 365 muovivaippaa. Siis kymmenen paketillista!

Päivitetty 9.10.2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla